27.11.2013 - 105x148: Úsloví, přísloví a pořekadla
Re: 27.11.2013 - 105x148: Úsloví, přísloví a pořekadla
Však je Bedo taky oblíbená,
jedna májová.
- Vave
- žabí královna/král

Admine, Bedí - S.O.S. !
Záhada veliká - když se chci prokliknout do tohoto tématu přes odkaz v mailu, objeví se mi hláška "Nejste oprávněn číst toto fórum", když se prokliknu z hlavní stránky Hadopasů, nevidím tady všechno - chybí Piškotkovo vyprávění a můj ranní příspěvek, ale z něj tam vidím citaci, ovšem použitou v příspěvku ze včerejška.
Záhada veliká - když se chci prokliknout do tohoto tématu přes odkaz v mailu, objeví se mi hláška "Nejste oprávněn číst toto fórum", když se prokliknu z hlavní stránky Hadopasů, nevidím tady všechno - chybí Piškotkovo vyprávění a můj ranní příspěvek, ale z něj tam vidím citaci, ovšem použitou v příspěvku ze včerejška.

-
EvaŽ
- pulec

- Kontaktovat uživatele:
Úsloví jsou korektní i nekorektní. Přiéhava i nepřiléhavá, některá jsou rodinná, nebo krajová. Ta zprofanovaná (včetně zmíněného vlaku) nesnáším. Dávám pár příkladů lokálních a pár nekorektních
Hrabe se v tom ja zbrojnoš v kopru (přesně nechápu, proč by se měl nebo chtěl zbrojnoš v kopru hrabat), případně (nekorektní leč srozumitelné) ..jak Eskymák v pomerančích.
S výškou postavy občas říkám, že jsem psovi po kolena (není to pravda).
K motání znám úsloví, že se motá jak ho.. pod splavem - cokoliv pod splavem se dokáže motat nádherně a dlouho.
Nechápu, proč se říká, že je někde zima jak v pr... Tma ano, ale zima?
Můj muž vzpomíná, že mu babička vyhrožovala "kdo doma nedojídá, na vojně ho zastřelí" a uvažoval, jak se to na té vojně dozvědí, že nedojídal?!
Moje máma uživala slovo letí jak skeserén - nechápala jsem kdo to je ten skeserén, než jsem o mnoho let později zjistila. že jde o slovo s s keserem (takový velký podběrák na ryby, užívaný při výlovu - chápu, že s tím se občas chvátat musí. )
Krásné přirovnání zažil můj muž v mládí, když nějako drobnou lotrovinu vyvedli a postižený na ně řval, že jsou "blbí jak malovaný sáně".
Rozumí tomu jak kůň kafi je určitě přiléhavější, než koza perželi.
Studený jak psí čumák většinou odpovídá (i když spící pes má čumák teplý)
Loučí se jak Komenský s vlastí (srdceryvně), nebo chystá se jak vrabci z Čech.
Jo a politická (genderová) nekorektnost není jen u nás. Blbuodolný říkají angličané ladyproof
Hrabe se v tom ja zbrojnoš v kopru (přesně nechápu, proč by se měl nebo chtěl zbrojnoš v kopru hrabat), případně (nekorektní leč srozumitelné) ..jak Eskymák v pomerančích.
S výškou postavy občas říkám, že jsem psovi po kolena (není to pravda).
K motání znám úsloví, že se motá jak ho.. pod splavem - cokoliv pod splavem se dokáže motat nádherně a dlouho.
Nechápu, proč se říká, že je někde zima jak v pr... Tma ano, ale zima?
Můj muž vzpomíná, že mu babička vyhrožovala "kdo doma nedojídá, na vojně ho zastřelí" a uvažoval, jak se to na té vojně dozvědí, že nedojídal?!
Moje máma uživala slovo letí jak skeserén - nechápala jsem kdo to je ten skeserén, než jsem o mnoho let později zjistila. že jde o slovo s s keserem (takový velký podběrák na ryby, užívaný při výlovu - chápu, že s tím se občas chvátat musí. )
Krásné přirovnání zažil můj muž v mládí, když nějako drobnou lotrovinu vyvedli a postižený na ně řval, že jsou "blbí jak malovaný sáně".
Rozumí tomu jak kůň kafi je určitě přiléhavější, než koza perželi.
Studený jak psí čumák většinou odpovídá (i když spící pes má čumák teplý)
Loučí se jak Komenský s vlastí (srdceryvně), nebo chystá se jak vrabci z Čech.
Jo a politická (genderová) nekorektnost není jen u nás. Blbuodolný říkají angličané ladyproof
Eva Žampachová (EvaŽ)
- Beda
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
TECHNICKÁ
Vave, žádná záhada - Piškotův článek byl přesunut prozatím do "karantény", bo považuji za taknějak "nepřípustné", aby články vycházely pod jiným článkem jako diskusní příspěvek... bude z ní uvolněn jako normální článek, až zde - zřejmě, nejspíš, pravděpodobně - články vycházet přestanou, přinejmenším ne denně
logicky zmizely i příspěvky na tento článek reagující
navíc to ani není fér vůči autorovi daného dne
děkuji za pochopení
Vave, žádná záhada - Piškotův článek byl přesunut prozatím do "karantény", bo považuji za taknějak "nepřípustné", aby články vycházely pod jiným článkem jako diskusní příspěvek... bude z ní uvolněn jako normální článek, až zde - zřejmě, nejspíš, pravděpodobně - články vycházet přestanou, přinejmenším ne denně
logicky zmizely i příspěvky na tento článek reagující
navíc to ani není fér vůči autorovi daného dne
děkuji za pochopení

No my to snad i pochopíme, aby to ale pochopil i pan profesór
Aby si nepřipadal jako v té moudrosti "Já do nich příspěvkem, oni do mne karanténou!"
- IvaP
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
NeboTora píše:Však je Bedo taky oblíbená,jedna májová.
- Fallen DragonKin
- žába/žabák

- Kontaktovat uživatele:
A co
Kovářovic kobyla chodí vždycky bosa
Co jsi z úst vypustil, ani párem koní nedostaneš zpět.
Darovanému koni na zuby nekoukej.
A ještě jeden s velice užitečným prasatkem, i když drastický
Na každou svini se vaří voda
Kovářovic kobyla chodí vždycky bosa
Co jsi z úst vypustil, ani párem koní nedostaneš zpět.
Darovanému koni na zuby nekoukej.
A ještě jeden s velice užitečným prasatkem, i když drastický
Na každou svini se vaří voda
"Everything works out okay in the end. if it hasn't worked out yet, then it's not the end"
ještě jeden s
do hubený
škoda futru (říkal dědeček o mně, když jsem nechtěla jíst)
a taky máme nějaké krajové zvláštnosti - o hlavu větší než kýbl, ramena jako dostihový uzenáč, blbej jako troky, zadek jak když havran srazí paty,...

do hubený
a taky máme nějaké krajové zvláštnosti - o hlavu větší než kýbl, ramena jako dostihový uzenáč, blbej jako troky, zadek jak když havran srazí paty,...
- Vave
- žabí královna/král

Dík za vysvětlení, Bedulko.
Jasně, Piškotkovy zápisy si zaslouží vlastní téma, jooo!
Jen mě ještě udivuje ta citace části mého příspěvku o den dřív, než byl napsaný.
Jen mě ještě udivuje ta citace části mého příspěvku o den dřív, než byl napsaný.

- Fallen DragonKin
- žába/žabák

- Kontaktovat uživatele:
blbej jako troky... moc pěkné a zvučné, to se u nás doma taky říká, ještě blbý až to pučí
Naposledy upravil(a) Fallen DragonKin dne 28.11.2013 14:25:45 0, celkem upraveno 1 x.
"Everything works out okay in the end. if it hasn't worked out yet, then it's not the end"
u nás jedině blbej, až to bučí
jo a s tím chytrým býkem.... u nás se používá obdivná varianta: óóó, ty jsi silný jako býk a nejméně z poloviny tak chytrý...

jo a s tím chytrým býkem.... u nás se používá obdivná varianta: óóó, ty jsi silný jako býk a nejméně z poloviny tak chytrý...
mein Gott das ist doch unmöglichKaštan píše:Zrovna před chvílí na germánštině jsem s ní trochu zavařila panu učícímu. Neb jsem si trvala na tom, že předložka über se 3. pádem není jen NAD, ale i PŘES. Demonstrovala jsem to na větách pověsil si kabát přes ruku, přes židli, ručník přes šňůru. Vyhrála jsem, měla jsem pravdu! Mám na něj bod.
Milá Petro, je pan učitel z Němec? Mohla bys ho totiž poslat k zemi touto písničkou...Ob er aber über Oberammergau, Oder aber über Unterammergau ... ve které jde o to, jestli přijde Hans přes Oberammergau nebo to vezme přes Unterammergau... Což nejspíš mělo na příchod Hanse zásadní vliv... Jestli to vezme přes jednu ďouru, nebo přes druhou![]()
Odkaz na píseň je zde: http://www.youtube.com/watch?v=Vyt80IcEZpk
Ale jestli zvládáš texty Rammsteinů, zvládneš v pohodě i tohle
husa, čučící do flašky, byla spatřena ( vylíčila moje mamka, neb jest z hospodářství) a vypadala u toho věru podivně - naklonila hlavu k otvoru, zírala do něj jedním okem a tvářila se naprosto zmateně. obdobně ale hledí kamkoliv do úzkého otvoru i slepice, ta to ovšem má s překážkou, jelikož má krátký krkBeda píše:alternativně ... jako bacil do lékárnyKaštan píše:Čučíš do toho, jako husa do vlašky...![]()
![]()
napadlo mě nedávno, při pohledu na úředníka na poště přirovnání " zíral jako králíček Azurit na nemocniční prádelnu" ( ´= co to je, kde to jsem, co se ode mě očekává?)
-
Luci + 4 + 2
YGA píše:No my to snad i pochopíme, aby to ale pochopil i pan profesórAby si nepřipadal jako v té moudrosti "Já do nich příspěvkem, oni do mne karanténou!"
![]()
YGO, mourovatý badatel je 12letým soužitím s dvounohými, tečkovanými i jinými katastrofami tak zocelen, že přesun či odsun spisu ho nemůže nikterak rozrušit. Pravil, že kdo si počká, ten se dočká, trpělivost šunku přináší a práce kvapná málo platná - posledním výrokem měl na chlupaté mysli fakt, že holka, jeho, velká, kvapně vložila jeho spis, aniž by jí došlo, že ho vkládá nevhodně, no. Aby však přece jen sebevědomí Profesorovo nedošlo újmy, vyžádal si preventivní resuscitaci chutnými sousty tyčinky. Takže všechno jest v tom ouplně nejlepším pořádku a harmonii.
- Beda
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
Luci, ale přece jen - nejsou růžové náplasti lepší??
bože, růžové náplsti mě vždycky dostanou