Domácí veky

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Domácí veky

Příspěvekod Tečka » 10.12.2019 12:02:31 0

Prosím zde se vyskytující kuchařky a pekařky:
pečete si svoje veky, které vydrží alespoň 3 dny jedlé? Ty kupované už nechci ani vidět, navíc jsou pro jednoho zbytečně velké a končí u slepic.

Prosím o nějaký ověřený recept, přizpůsobila bych si ho co do množství.
Děkuji.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2024
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Domácí veky

Příspěvekod sharka.68 » 11.12.2019 10:58:08 0

by se ti vyplatilo koupit si ty bagetky, co se dopíkají a mít je v mrazáku... tuším, že jich je 6 v pytlíku.... veky nepoužívám, pokud si mám něco udělat pro sebe, tak koupím pivní rohlíky - Globus. a nebo něco, k čemu se dá opečenej toast nebo chleba...

kámoška peče tuhle:


těsto

1 lžička cukru

250 ml mléka

5 g soli

500 g polohrubé mouky - přesát

1 balíček sušeného droždí

1 vejce

50 g tuk na pečení - na potření


Do pekárny dáme mléko, vejce, tuk, mouku, droždí, cukr a sůl. Nastavíme program hnětení těsta a zapneme start. Nebo dáme do mísy uvedené ingredience, zaděláme těsto, dokud není hladké a nelepí se na stěny mísy. Necháme vykynout.

Těsto rozdělíme na 2 nebo 3 díly podle toho, jak velké chceme veky mít. Z každého dílu vyválíme plát a zavineme. Necháme na plechu kynout cca 1/2 hodiny. Veky potřeme rozpuštěným tukem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 1/2 hodiny. Během pečení veky kontrolujeme, aby se moc nevypekly.
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8700
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Domácí veky

Příspěvekod Tečka » 11.12.2019 11:19:30 0

Dík za rcp, můžu zkusit. Budu muset zapnout ruční start, neb nemám pečku.
Ty bagetky už jsem si taky párkrát koupila, protože chuť na čerstvé pečivo znamená nastartovat auto a dojet do civilizace. Na těch mi vadí ten péřový vnitřek, chlebíčky by z toho nešly, ale ještě horké potírat máslíčkem nemá chybu.
Píváky mají u nás v Lidlu, taky je kupuju a jeden obyčejně vdechnu už v autě. :D
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2024
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Domácí veky

Příspěvekod Jajka » 11.12.2019 19:09:35 0

Na vlastní výrobu jsem líná, kupuji nenakrájenou veku v pekařství. Pokud zbyde, v nakrájenén stavu ji dám do mrazáku a pak už vybírám po krajíčkách. Myslím, že loni měli nenakrájenou i v Albertu.
Naposledy upravil Jajka dne 12.12.2019 15:32:18 0, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Jajka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1015
Registrován: 21.10.2006 14:42:55 0
Bydliště: Praha 5

Re: Domácí veky

Příspěvekod IvaP » 12.12.2019 12:40:45 0

Na dvě veky: 500 g hladké mouky, 0,25 l vlažné vody, 1 lžička soli, 3 lžíce oleje, kostka droždí nebo sušené. Nechat vykynout, udělat dvě veky, nechat znovu nakynout přikryté na plechu, naříznout, potřít vodou, péct při 200 st. Nechávám kynout tak, že přeložím papír na pečení nebo fólii na pečení, položím na plech a to přehnutí vytáhnu do vrchu, vznikne takový hřbet (aspoň sedm, osm centimetrů vysoký), z obou stran dám večku, dotýkají se přes ten papír a tak moc se nerozjedou do stran. Před pečením papír roztáhnu (ten hřbet), mezi vekami vznikne dostatek místa, aby se při pečení neslepily a pak podle postupu...
Nikdy nestačily ztvrdnout.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2683
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov


Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník