Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)

Příspěvekod sharka.68 » 03.12.2019 10:30:56 0

Konzervaci potravin jsem vystudovala, leč nikdy nedělala.
Tak jen pár rad.
Mražení zeleniny
pokud vím, že spotřebuji v krátkém čase v řádu dní (třeba trocha zbyla), nemá cenu se s tím nějak mrzet, šup s tím do sáčku, jen zavázat. Pokud je třeba zpracovat zeleninu ze zahrady, protože ve sklepě se to stejně zkazí nebo zvadne, tak nakrájet na velikost, kterou používám, vsypat do hrnce s vařící mírně slanou vodou, krátce spařit (pár vteřin), vybrat, dát zchladit do studené vody, ocedit, okapané dát do sáčků a zavakuovat. Pokud jsou třeba přebytky květáku, jde obalit a dát zmrznout, zase nejlépe vakuované, aby nezledovatělo.
Fazolové lusky, z kterých budu dělat salát, uvařit skoro do měkka, pak se s nimi nemusí nic jiného udělat, než jen rozmrazit. Špenát spařit, po vychladnutí nasekat, zavakuovat.
Houby:
na krátké uchování není nutno tepelně upravit, nakrájet, zavakuovat, spotřebovat během pár týdnů. Pokud se mají uchovat delší dobu, tak buď podusit ve vlastní šťávě, produkt má pak takovou jednolitou hnědou barvu od suchohřibů nebo houby spařit v osolené lehce okyselené vodě, scedit, ochladit a šup s nimi do vakuovacího sáčku. Pak jsou rozeznatelné jednotlivé druhy.
Ovoce:
Nemrazit rovnou v sáčcích!!! Na plech nebo kovový podnos dát papír nebo potravinářskou fólii, nasypat nebo naskládat ovoce (švestky, meruňky na poloviny, broskve na menší kousky), zmrazit, teprve pak dát do sáčků a zavakuovat.
Maso:
pokud se vaří pro jednoho, dva, je lépe zamrazit jednotlivé plátky – vložit naplocho do sáčku, přehnout za masem a naplocho naskládat do mražáku. Maso na guláš nakrájet na kostky, stejně tak na sekanou, dát do sáčku, vytlačit vzduch, zavázat.. Větší kusy na pečení pevně zabalit do potravinářské fólie. Maso rozmražovat pomalu.
Hotová jídla:
podle množství do nějaké krabičky. Pokud se zamražuje více tekutých potravin, typicky třeba zabijačková polévka, tak vložit sáčky do ustřižených krabic od mléka, naplnit, zagumičkovat a zmrazit. Má to pak definovaný tvar a dá se skládat. Uzené maso, klobásy a jiné dobroty nejlépe zavakuovat, po šetrném rozmražení je jak čerstvé. Pozor – věci ze zabíjačky (jitrnice, jelita, prejt) spotřebovat během pár týdnů, pak mají tendenci žluknout.
Co nemrazit:
pokud nemáte vakuovačku na silné fólie, tak v žádném případě nemražte kopr. Je koprové pak všechno – jahody, maliny, švestky…

Pokud pravidelně zpracováváte přebytky mražením, vyplatí se koupit vakuovačku na strukturované fólie.
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8663
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)

Příspěvekod IvaP » 03.12.2019 11:45:21 0

Ještě doplním - ta vakuovačka se vyplatí i na balení sušených věcí - ovoce, zeleniny, hub, luštěnin, ořechů..., moli to neprokoušou, fólie je hodně silná.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2662
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)

Příspěvekod Jajka » 05.12.2019 10:11:45 0

Ivo, máš nějakou vyzkoušenou vakuovačku? Jaká jsou kritéria výběru?
Naposled se mi do vylouskaných ořechů dostali ořechoví moli letos... :doh: Zapomněla jsem je odnést do sklepa...
Uživatelský avatar
Jajka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1006
Registrován: 21.10.2006 14:42:55 0
Bydliště: Praha 5

Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)

Příspěvekod Inka » 06.12.2019 14:44:42 0

Vylouskané ořechy zavařuji a vydrží !!
Kolegyně nám dávala tip, má malou výrobnu sýrů a vakuuje je

https://www.alza.cz/maxxo-vm-profi-vaku ... 32.htm?o=5
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2362
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)

Příspěvekod IvaP » 07.12.2019 10:59:24 0

Jajko, mám už leta nějakou od Bionaire (Food Saver). Ale mám tip na fólie, cenově bezkonkurenční jsou v Makru, jak fólie, tak sáčky.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2662
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov


Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník