Hummus + tahini

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Hummus + tahini

Příspěvekod Jajka » 12.01.2019 14:15:26 0

Už delší dobu mě honí mlsná na hummus. Hotové z obchodů mě neoslovily, zdaleka se neblíží tomu, který jsem kdysi jedla od kamaráda, rodilého Syřana...
Mám cizrnu i loupaný sezam a chybí mi nějaký vyzkoušený recept.
Máte zkušenost s koupenou pastou tahini? Nějakou by mělo mít DM, ale zatím jsem na ni nenarazila. Ale jsem připravená se pokusit o tahini vlastní.
Naposledy upravil Jajka dne 14.01.2019 22:54:06 0, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Jajka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 911
Registrován: 21.10.2006 14:42:55 0
Bydliště: Praha 5

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod sharka.68 » 14.01.2019 7:16:11 0

velice dobrou tahini pastu mi dodala LIka, z bulharského obchůdku,kam chodí nakupovat.... do té mixované a dlouho mixované cizrny, se přilívá krom oleje,i ledová -fakt ledová voda a římskej kmín se nahřeje na pánvi,než se rozdrtí na jemno a přidá do hummusu.. ZATAR koření co se k němu přidává, koupíš v Myslíkově 5 u arabů (farahfood)........mají citronový a tymiánový,citron je dobrej na léto,tymiánovej na zimu....sezamovou pastu maj vyprodanou..tymiánovej zatar mají
http://farahfood.cz/all/index.php?page= ... 1&group=97
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8174
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod aida » 14.01.2019 9:48:24 0

Chuť humusu závisí především na chuti tahiny, ta je nejdůležitější. Dá se udělat i doma, ale je to docela pracné, lepší je kupovaná, ale dobrá. V nějakém tom orientálním obchodě Ti určitě poradí, jakou koupit, případně i dají ochutnat. Rozhodně nedoporučuju na tahině šetřit, takové ty lepší stojí kolem stovky i víc. A rozhodně nedoporučuju nějakou tahinu českou, vesměs nejsou vůbec dobré, bývají dost hořké.
Humus doma děláme úplně jednoduchý - rozmixovat (stačí i tyčákem) uvařenou cizrnu a podle potřeby přidat/přidávat trochu tekutiny, ve které se cizrna vařila, přiměřeně, od oka. Jinak přidáváme jen sůl, pepř, citronovou šťávu, česnek, tahinu a trochu olivového oleje, jinak nic, žádné jiné koření - to si lze přidat až pak (my nepřidáváme). Humus se má podávat rozetřený na placatém talíři, trochu politý olivovým olejem, k němu placatý chleba. Pro efekt a na ozdobu lze (ale jen mírně) posypat třeba sekanou koriandrovou natí, olivami nebo zrnky granátového jablka, co kdo má rád. Koření se podává zvlášť v samostatných mističkách, kdo chce, přidá si ještě olej.
P.S. Naši tahinu kupujeme v obchůdku na Solniční, značku z hlavy nevím (jsem v práci), stojí cca 120,- Kč, tu značku Ti můžu napsat až večer. Cizrnu tam kupujeme taky, kilo suché stojí taky zhruba kolem těch sto dvaceti korun.
P.P.S. Recept od Michala je tady: http://www.nomadis.cz/rozinkyamandle/?p=49
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1086
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod sharka.68 » 14.01.2019 9:52:46 0

Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8174
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod Beda » 14.01.2019 12:15:51 0

proč mě tyhle arabský jídla nechutnají, žádný z nich??? :hmm: i ten hummus jsem koupila v dobré víře že když je to v podstatě rozmixovaná cizrna tak mi to bude chutnat - a prt, ani nevím jestli jsem se přinutila to dojíst :nevim:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 12163
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod sharka.68 » 14.01.2019 12:19:08 0

bedo,to ho nesmíš kupovat v supermarketech....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8174
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod Beda » 14.01.2019 13:02:46 0

hele já ti nevím... asijská kuchyně mi chutná, mexická a indická tak napůl a arabská mi nechutná, jiné jsem myslím neochutnala :nevim:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 12163
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod aida » 14.01.2019 13:41:20 0

Bedo, to je jednoduché - neochutnala jsi dobrou arabskou, resp.blízkovýchodní, kuchyni. Jako každá jiná, musí se umět udělat. My máme štěstí na Michala/Huga, ten ji opravdu dobrou umí, učil se ji přímo od místních, jednak v Africe, jednak tady. Po jídlech od něj bych se utloukla, je fakt šikovný. Něco málo nás i naučil, jak s ním občas vaříváme.
P.S. Každopádně nečekej, že humus ze supermarketu bude chutnat nějak autenticky nebo dokonce dobře. Musíš si najít nějaké malé bistro nebo restauraci a uvidíš ten rozdíl.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1086
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod Inka » 14.01.2019 15:14:00 0

Já třeba humus můžu i ze super Lidlu, ale pokud tahle kuchyně Bedě nesedí, tak jí prostě nesedí... Každý máme tu chuť jinou a kdyby všechno chutnalo všem stejně, tak je po gastronomii
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2274
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod aida » 14.01.2019 22:24:28 0

Tak tohle je ta tahina, kterou používáme: http://internationalfoodsonline.com/b00 ... seeds-500g
Cizrnu používáme tuhle: https://www.tokfood.com/en/sera-dried-chickpeas-900gr ale je turecká, jak se tak dívám. Někde jsem četla, že turecká cizrna moc dobrá není, tak nevím, mně přijde OK.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1086
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod Jajka » 14.01.2019 22:57:00 0

Dík za odkazy. Máte někdo vyzkoušený recept na tahini? Co jsem tak pátrala a zkoumala recepty, asi bych zkusila tahini z nepraženého sezamu.
Uživatelský avatar
Jajka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 911
Registrován: 21.10.2006 14:42:55 0
Bydliště: Praha 5

Re: Hummus + tahini

Příspěvekod aida » 15.01.2019 7:27:10 0

Tahina je jednoduchá - rozemlet sezam a postupně přidávat olej (jako když se dělá majonéza), nic víc, možná trochu přisolit nebo přikyselit, ale není to nutné. A fakt radši z nepraženého nebo jenom velmi mírně praženého sezamu, jinak hrozí, že to bude hořké. Ale protože se nám s tím nechce kvůli několika lžicím crcat, používáme právě tu koupenou, v ledničce vydrží hodně dlouho, mimo ni taky (vyzkoušeno).
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1086
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0


Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník