Olivový olej

Vše, co se nevejde jinam

Olivový olej

Příspěvekod Tečka » 16.08.2018 9:14:23 0

Nevím, kam to dát, na kuchařský koutek to není.
Potřebuji poradit: jak poznám, který olivový olej se hodí na smažení, pečení. Já ho zatím vždycky používala jen na saláty, tak jsem si s tím hlavu nedělala.
Koupila jsem si malý lilek, v Kaufu ho měli za 39, ale na váhu, a chtěla bych si ho udělat v troubě podle Gurmánky Šárky. Tak bych potřebovala vědět, co mám hledat na etiketě. Je jich tu spousta druhů, ale podle názvu bych těžko hledala.
Děkuji.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1621
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Olivový olej

Příspěvekod aida » 16.08.2018 10:23:27 0

https://www.lozanocervenka.cz/blog/jak- ... vovy-olej/
https://jamon.cz/olivovy-olej/1369-ukaz ... veho-oleje
https://www.lidovky.cz/tekute-zlato-jak ... a-chut_ape
Osobně kupuju v poslední době (cca poslední 2-3 roky) olej Kreolis, chutná nám: http://www.kreolis.cz/kreolis-oleje/ (kupujem ten v plechovce, cenově vyjde nejlíp, plechovka nám vydrží tak měsíc-dva. Teď jsem si ale z dovolené přivezla nějaký domácí "no name" chorvatský, tak jsem zvědavá.
Jinak pozor - olivový olej se na smažení nepoužívá, jen do salátů nebo na nějakou šetrnější tepelnou úpravu.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1068
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Olivový olej

Příspěvekod Tečka » 16.08.2018 11:19:42 0

Já vím, proto jsem se ptala. Vím, že v Řecku nám v něm dělali kuřata, vyndavala kuchařka kusy smažených kuřat sice s děrovačkou, ale i tak tam toho zůstalo tolik, že jsem si myslela, že to nepřežiju. Přežila jsem a chutnalo mi to.
Chtěla jsem zkusit onen zapečený lilek s česnekem v troubě a tam se na to stříká olivový olej.
Na ty oleje se kouknu, děkuju.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1621
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Olivový olej

Příspěvekod sharka.68 » 16.08.2018 12:39:01 0

je oliváč na použití za studena ,ale je i oliváč na pečení....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7835
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Olivový olej

Příspěvekod Beda » 16.08.2018 12:42:33 0

no a právě ten Tečka hledá, tak hoď něco do placu :super: :usmev:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11842
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: Olivový olej

Příspěvekod aida » 16.08.2018 13:10:39 0

No, za tepla se používá ten, co není panenský, toho by byla škoda. Já ale používám na skoro všechno ten, o kterém jsem psala výš, jen na něm nesmažím (obecně skoro vůbec nesmažím, jen párkrát za rok kvůli dětem).
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1068
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Olivový olej

Příspěvekod sharka.68 » 16.08.2018 13:28:59 0

na smažení je z olivových pokrutin , ale myslím, že na pečení baklažánu v troubě, by mohla polejt lilek i tím panenským, smažit to nebude....a nespotřebuje toho litr....

http://www.ukulate.cz/olivovy-olej/gastronomie

tenhle je pokrutinovej
https://www.akcniceny.cz/akce/ondoliva- ... krutin-1l/

mívá ho Globus a i jiné markety... pokrutinovej se dá koupit i v Tescu...jen asi bude jiná značka a lahev....a taky jiná chuť - není to tolik olivový jako panenský olej a má to jinou barvu....

já baklažán v troubě kapu běžně panenským oliváčem....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7835
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Olivový olej

Příspěvekod aida » 16.08.2018 13:44:14 0

Však to samé píšu výš.
Kdo by měl zájem o jeden spíš odlehčený lilkový recept, zrovna jsem jeden našla, vypadá docela použitelně: http://www.mycookingdiary.cz/recept/lilkove-lasagne/
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1068
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Olivový olej

Příspěvekod Inka » 16.08.2018 14:24:14 0

Já bych v tomto případě neřešila jaký olivový olej, tohle fakt není smažení a ten olej se nepřepálí.
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2194
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Olivový olej

Příspěvekod Tečka » 16.08.2018 14:53:44 0

Děkuju, to jsem vlastně potřebovala vědět.
V tom odkazu od Aidy je pár docela zajímavých věcí, i když zrovna ty lasagně bych musela napřed ochutnat. Tak daleko s lilkem ještě nejsem. Ale třeba ta polévka z červené čočky vypadá silně jedle.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1621
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Olivový olej

Příspěvekod Inka » 17.08.2018 7:37:05 0

Kdyby někoho zajímalo, jaký olej vybrat pro danou úpravu, může mu pomoci tzv. kouřový bod. Obecně jsou tuky, které se hodí pro vyšší záhřev a opakovaný, například na fritování, to je řepka a palma, hodně olejů je spíše na studenou kuchyni. Co se týká olivového oleje, tak není pravda, že se na tepelnou úpravu nepoužívá - v krajinách svého vznku se na smažení používá. Pochopitelně ne extra panenský, ani panenský.

https://www.zdraviakrasa.cz/kourovy-bod ... azeni-748/
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2194
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Olivový olej

Příspěvekod Inka » 17.08.2018 7:38:42 0

Možná ještě více tuků, včetně ghí a kuřecího je zdehle

https://www.rehabilitace.info/zdravotni ... i-smazeni/
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2194
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Olivový olej

Příspěvekod aida » 17.08.2018 8:46:23 0

Správně se to jmenuje bod zakouření.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1068
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Olivový olej

Příspěvekod Inka » 17.08.2018 10:49:31 0

AIDO - já bohužel nejsem technolog ani tukař, proč jsi Tečce tohle rovnou nehodila, když to víš?
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2194
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Olivový olej

Příspěvekod aida » 17.08.2018 10:58:52 0

Protože mi to přišlo zbytečně odborné. Dala jsem sem první tři trochu seriózní odkazy, které na mě vypadly, to mi přišlo, že by mohlo stačit.
Jestli jsem se Tě nějak dotkla, neměla jsem to v úmyslu, jen jsem chtěla pomoct opravit chybu.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1068
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Další

Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník