Stěžovník a ješitník (říjen 2013 - květen 2014)

Archiv stěžovníku

Moderátoři: Lika, radanova

Zamčeno
Matylda
žabí královna/král
žabí královna/král

Re: DNESKA TO FAKT STOJÍ ZA TO!!! (stěžovník a ješitník)

Příspěvek od Matylda »

Roundup hubí všechno, co má v sobě chlorofyl, pokud vím, takže i bršlici. Ale úplně levný to teda není a musíš to nastříkat na listy. Nesmí hned pršet a když bude foukat, vychcípá kde co i sousedům, protože ty kapky tam vítr odnese.
Na jednu stranu chápu Velkou kočku, že na sekání zahrady nemá sílu. Na druhou stranu chápu i ty sousedy. Bršlice je mrcha a neuvěřitelně se množí podzemními oddenky. Boj s ní je otravný. Ale opravdu by se nedala zařídit pomoc v rámci nějakého náboženského sdružení?
Obrázek
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IvaP »

Velká kočka píše:Dvacet let? Sekala jsem dlouho po Jindrově smrti, zřejmě zbytečně. Teď už pro bolest opravdu nemohu. A tady jsou služby nepředstavitelně drahé. Mohli jsme mít pididomeček, protože Jindřich všechno v domě dělal sám a protože jsme nikdy neměli auto a vydání s ním.
Velká kočko, a syn by ti to občas nemohl posekat? Vždyť by to měl být chlap v plné síle :hmm: , jestli to dobře počítám, jsem stará jako on a každý týden sekám cca 2000 m2.
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Inka »

Tak snad jedině ji zožrať
http://botanika.wendys.cz/kytky/K13.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrázek
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharka.68 »

tak koukám na ten špenát..to by špatný bejt nemuselo.....a na regma a podágru je...Velká kočko, neroste u tebe proto,aby tě hojila???? :hmm:
Obrázek
Vave
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Vave »

Na bršlici zabírá Roundup pěkně, vlastní zkušenost. Musí se to ale zopakovat na případně dorostlých lístcích.

Zbourání plotu bych se trochu bála, milá Velká kočko. Protože by Ti možná mohli nakázat ho postavit, případně postavit (spolupodílet se) se sousedkou. Nevím, jaká jsou u vás pravidla na ploty. :hmm:
Obrázek ObrázekObrázek
aida
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od aida »

Tchýně má bršlice taky plnou zahradu a stále s ní bojuje (ale na druhé straně zahradu seká nebo si ji od jednoho čiperného důchodce-souseda z ulice nechává za pár korun posekat, pozemek může mít tak 500-800 metrů, nemám přesný odhad); když tu byla předposledně, poradila jsem jí, ať zkusí bršlici přidávat do vaření. Při poslední návštěvě se chlubila, že ji cpe skoro do všeho, mnimálně do polívek (tak lžíci-dvě posekané) a špenátu určitě, a prý je to i chutné.
No, mě se celá ta švédská situace moc nezdá, resp. jí nerozumím, přijde mi to celé takové černobílé, ale jsme moc daleko, takže nemůžeme vědět co a jak.
Každopádně, veškeré trochu smysluplné rady Velké kočce (včetně přestěhování zpátky do ČR) jsme už asi vyčerpaly, takže ji musíme nechat, aby se zařídila podle svého.
Přeci jen ale poslední pokus - co domek prodat a přestěhovat se k synovi? Nebo aspoň do nějakého levnějšího penzionu pro seniory ve Švédsku? Peníze z prodeje domu by mohly pomoci při úhradě za služby toho penziónu. Nic jiného mě už vážně nenapadá.
Hana Williamson
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Hana Williamson »

Tak jeste jednou, Velka kocko. A nemohl by se tam vysadit zivy plot z rychle rostoucich keru? Sousedi neuvidi bruslici, budes mit soukromi a na kerich ti sousedka nemuze susit pradlo.
EvaB.
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od EvaB. »

husí noha bršlice je jak čtvrtodenní zimnice :-( u bývalého manžela na zahradě jsme jí zlikvidovali cíleným útokem - vyškubat, zrýt , zasázet brambory. během dvou let byla tak zdecimovaná, že už se nevrátila. jak to přesně botanicky zafungovalo, se mi brambory nepochlubily, ale rostly na tom místě pěkně :-) na naší současné malé zahradě byla metr vysoká, stejně jako kopřivy a křídlatka, když jsme tam poprvé otevřeli vrátka jako nájemci :-) tady jsme ji znechutili růst posekáním, pletím záhonků a mulčovací kůrou kolem stromků. sem tam vystrčí nohu, my ji vyškubneme a je zase pokoj. skrze mulčovačku ji lézt nebaví, výhonky jsou slabší a slabší. je teda fakt, že ji podškubávám i sousedům pod plotem, aby k nám neexpandovala znova :-D křídlatku jsme polili Roundopem ke kořenům, vzdala to po dvou letech, jen sem tam křidýlko s lístečkem se objeví, uděláme s ním krátký proces. jenže nic z toho nejsou rady pro tebe, Kočko naše, při tvém zdravotním stavu. ledaže by se syn angažoval v boji...ono je to fakt na dlouhou trať. těžko pomoci takhle na dálku... tak aspoň posíláme :slunce: :flowers:
Vave
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Vave »

Mně prorůstala spárami v betonu těsně u záhonu, a dál v trávníku. Vyrejpat to nešlo, pomohla chemie. Teď jsem koukala, že se mi do zahrádky plíží z druhé strany, budu muset zasáhnout zavčasu.
Obrázek ObrázekObrázek
Karolína
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Karolína »

Měla jsem na chalupě obrovský pozemek, který se sekal jako luční louka. Od jara do podzimu, takže tráva, různé nežádoucí byliny a nálety plevelů se likvidovaly sekačkou.
Skalky a ozdobné záhony jsem udržovala pravidelným pletím. Takže jsem tahala kořeny toho svinstva, ale stejně to chtělo pravidelnou péči. Bohužel Round-up nezničí kořeny, takže jeden rok, kdy jsem pravidelně "ošetřovala" listy bršlice, nebyl výskyt tak hojný, ale kořeny nabraly sílu a když jsem to pak nezvládala, tak se ten zelený prevít rozjel nanovo a s větší silou. Chce to prostě pravidelně udržovat, sekat, plít, protože teplo, sluníčko a sucho té mrše vadí, když už nemá ty listy. Ale to je opravdu hodně pravidelná péče a tu asi budeš těžko zvládat.
Já pořád přemýšlím, proč zůstávat v domku, na který nezbývá síly! Nenašlo by se jiné řešení? Třeba domek prodat a koupit si za něj malý byt, kde by bylo žití pohodlněji?
Velká kočka
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Velká kočka »

Byla jsem odpoledne pryč, tedy u zubaře a pak jsem vyřizovala pár věcí. Tak jsem dnes dostala částečnou zubní protézu, je to kovová konstrukce s kýženými 3 (slovy třemi) zuby vpravo vzadu dole. Zaplatila jsem 4936,50 SEK, což je téměř polovina mé pense. Suma byla původně 11.000, švédský stát mne podpořil 6063,50 SEK. Takže díky, jinak by na to padla celá měsíční pense. Ale nechci ty díky přehánět, to co Jindřich tady zaplatil za ty roky na daních (a ani si nic nevybral v pensi, protože umřel v 62 letech a do pense se tu chodí v 65 - muži jak ženy) by na ty tři zuby bohatě stačilo a mohla bych si je nechat dělat znovu a znovu a znovu.
Děkuji všem za angažovanou účast při mých trablech. Bylo tu plno návrhů. Abych to zvládla musela jsem si napsat pár bodů já babča zapomněnka.
Když jsem kdesi dříve psala, že jsme s bršlicí bojovali tak šlo o všechny možné metody. Vykopávali jsme bršlici, prosívali zeminu (to abychom eliminovali kořínky), nakonec jsme použili jakési jedy a zlikvidovali tak naše keře ale bršlicí to ani nehnulo. Já pak zkoušela Roundup a zabíjela tak trávník, zkoušela jsem i plochu přikrýt aby k bršlici nešlo světlo. Stříhala jsem, ale všechno bylo k ničemu. Ta moje zahrada je asi 20 x 7 m, to je ca 140 kvm. Nakoupit tolik flašek Roundup je mimo mé finanční možnosti. :doh:
Znovu upozorňuji že syn v noci pracuje a musí ve dne spát.
Děkuji Inko za odkaz. No že je bršlice krásná? Já ty mrtvé trávníky nemám ráda. A švédi milují "öppna landskap", jejich lásku nesdílím, otevřené plochy mě děsí, chci mít možnost se za něčím schovat, někde se schoulit a nebýt všem na očích. Herectví byla profese, ale v soukromí nechci aby mne někdo okukoval.
Kdybych nebydlela vedle hlučné silnice, souběžné dálnice a pod spalovnou odpadků tak bych bršlici pojídala coby salát či zelené do polévky. Možná že bych stačila bršlici zbaštit do posledního lístku.
A milá HanoW, to byl vlastně můj jakýsi utajený sen žít za hustými keři. Jen bych je musela vysázet daleko od hranice zahrady, jinak by sousedka dostala amok z větviček k ní přesahujících. Já se musím poptat kolik by to stálo, kolik keřů by bylo potřeba na 20 - 21 metrů. Původně to tu tak bylo, že hranici mezi zahradami tvořily keře. Někde to zachovali, u nás zrovna ne. Plot je tu pletený drátěný už v mizerném stavu, ale tím se nezabývám. Na druhé straně jsme plot postavili taky pletený drátěný, tam nebyl vůbec žádný a kvůli psovi byl zapotřebí. V tom roce 1936 se sousedi o financování plotů dělili. Jak je to dnes nevím. vím jen že si můj dřevěný plůtek sousedka prachsprostě přivlastnila.

Nevím jestli jsem reagovala na všechno, když tak se omlouvám. A ještě jednou děkuji za vaší angažovanost. :usmev: :kiss: :in_love:
Velká kočka
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Velká kočka »

Karolína píše: Já pořád přemýšlím, proč zůstávat v domku, na který nezbývá síly! Nenašlo by se jiné řešení? Třeba domek prodat a koupit si za něj malý byt, kde by bylo žití pohodlněji?
Milá Karolíno, ten domek není jen můj, Jindřich chtěl aby syn, kterého jsme odvlekli z domova něco po něm měl. Já za ten domek moc nedostanu, naše plány skončily Jindrovou smrtí a teď už se tady všechno jen hroutí. Ten řadový domek má cenu necelých 400.000 SEK, ale spíš mnohem méně. Mám tu 60 kvm obytné plochy. To je v podstatě jako malý byt. Činže jsou tu nepředstavitelně vysoké, to nevím jak by fungovalo. Tohle je pro mne nejlacinější možnost bydlení. Každý hřebík do zdi tu zatloukl můj muž, dává mi to pocit jistoty. A po pravdě řečeno, na nějaký přesun nemám síly. Ať už to tu doklepu a ať mě odtud vynesou nohama napřed. Jindřich byl tak vynesen, Garyka jsme tak vynesli. Já ten průvod uzavřu. :wink2:
Rpuť
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Rpuť »

Velká kočko, myslím, že už jsme vyčerpaly všechny možnosti, rady i návrhy. Když nic nejde, tak to nejde!
Lika
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Lika »

Myslím, že Velké kočce velmi pomáhá už to, že nám může o tom všem povědět. Tak se milá Velká kočko drž a choď stále na procházky - Garyk chodí s Tebou, akorát už s Tebou necloumá a našlapuje polehoučku. :kiss:
Lika
zviretnik.lika@gmail.com mobil 721 570 001
baba
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ

Příspěvek od baba »

Tak dneska to opravdu stojí za to - na za Zdrávas Královno.
Dneska je to stěžovník.
Dostala jsem dopis s pruhem z obecního úřadu s pozváním na přestupkovou komisi. Vyhrožujou mi pokutou, typická právnická mluva, snad i na tresty věčné upozorňují.
Budu kárána, možná mě přivážou i na pranýř u kapličky a kolemjdoucí na mne budou plivat a házet kamení.
Vo co gou: stěžoval si na mne místní občan, že mu náš nestor obtěžuje jeho bílého něžného psa. Popletl si Velepsa s jiným jemu podobným, se kterým mělo to jeho zvíře konflikt spojený s krví.
Taky zmínil, že mám psy navolno, což je pravda jen zčásti, protože nemám tři ruce. Já mám velké diléma, protože nechci žalovat a na druhé straně se opravdu bojím, že by nám mohl něco hodit do zahrady za jistým účelem. A teď babo raď. Jiným umíš, nebo si myslíš, že umíš, sama seš v kélu. V domě to nesmím říct, protože by z toho byl průser, velká Mici by pohnala před Boží soud všechny členy obecního úřadu, ani si to nechci představovat.
Dámy a pánové, děkuji za účast, jdu venčit ty líté šelmy, které ohrožují okolí.
P.S. Jen upozorňuji, že naši psi v životě nikomu neublížili, aniž by se koho dotkli, ale hlídat umí dobře.
Bab v očekávání věcí příštích - třeba mě i zavřou do lochu, tak prosím o buchty s pilníkem.
Zamčeno