Co se starými bramborami?
- Karolína
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3001
- Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
- Bydliště: HORNÍ MARŠOV
Co se starými bramborami?
Pořád něco stěhuji a něco někam přesunuji......... pak se nestíhám divit, co jsem všechno našla.
Např. pytlík brambor, které už mají ten nejlepší svěží čas za sebou.
Důkladně jsem je očistila kartáčkem, případné klíčky (moc jich ale nebylo) odstranila a překrájela brambory na půlky.
Nahoře jsem do nich vyřízla takové "Véčko" a do něj vložila špalíček anglické slaniny.
Na pekáček jsem vložila pečicí papír, posypala ho mořskou solí a na tu poskládala půlky brambor se slaninou.
Vložila do trouby a pekla asi půl hodiny.
Tuk ze slaninky se krásně vypekl, promastil brambory i zespoda a brambory byly navrchu nádherně křupavé.
A připravila jsem si dipy.
Základem zakysaná smetana, trocha tvarohu, sůl. Jeden s příchutí česneku, druhý s bylinkami (mražený libeček a pažitka), poslední s křenem.
Váhala jsem nad rajčaty jako přílohu, ale já ta syntetická ze super-hyper nemusím, tak jsem si koupila salátovou okurku a nadělala z ní takové ty špagetové nudličky přístrojem, který byl ještě z Prahy nevybalen. Přikořenila, posolila a k těm bramborám to byla skvělá kombinace.
Např. pytlík brambor, které už mají ten nejlepší svěží čas za sebou.
Důkladně jsem je očistila kartáčkem, případné klíčky (moc jich ale nebylo) odstranila a překrájela brambory na půlky.
Nahoře jsem do nich vyřízla takové "Véčko" a do něj vložila špalíček anglické slaniny.
Na pekáček jsem vložila pečicí papír, posypala ho mořskou solí a na tu poskládala půlky brambor se slaninou.
Vložila do trouby a pekla asi půl hodiny.
Tuk ze slaninky se krásně vypekl, promastil brambory i zespoda a brambory byly navrchu nádherně křupavé.
A připravila jsem si dipy.
Základem zakysaná smetana, trocha tvarohu, sůl. Jeden s příchutí česneku, druhý s bylinkami (mražený libeček a pažitka), poslední s křenem.
Váhala jsem nad rajčaty jako přílohu, ale já ta syntetická ze super-hyper nemusím, tak jsem si koupila salátovou okurku a nadělala z ní takové ty špagetové nudličky přístrojem, který byl ještě z Prahy nevybalen. Přikořenila, posolila a k těm bramborám to byla skvělá kombinace.
- Tečka
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Co se starými bramborami?
Tomu se říká udělat z prdu kuličku. (promiň, nic ve zlém to není). Náhodou tyhle vyšlágy se obvykle velmi povedou .A k opečeným bramborám miluju obyčejné okurky se zakysankou. Tys měla ten dip vymakanější, mě to stačí takhle. Ale třeba to taky někdy zkusím a la Karolína.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co se starými bramborami?
se s tím moc crcáš Karol , bych je překrájela,posolila,dala upéct na sucho a pak obalila-proházela v trošce vyškvařené slaniny nebo sádla s rozmačkaným česnekem ..k tomu kefír stěma bylinkama....mě i ty salátový okurky přijdou syntetický...
- Tečka
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Co se starými bramborami?
To je tak, když se vaří s láskou, aby to nejen chutnalo, ale i vypadalo.Karolína píše: Důkladně jsem je očistila kartáčkem, případné klíčky (moc jich ale nebylo) odstranila a překrájela brambory na půlky.
Nahoře jsem do nich vyřízla takové "Véčko" a do něj vložila špalíček anglické slaniny.
Na pekáček jsem vložila pečicí papír, posypala ho mořskou solí a na tu poskládala půlky brambor se slaninou.
Vložila do trouby a pekla asi půl hodiny.
Tuk ze slaninky se krásně vypekl, promastil brambory i zespoda a brambory byly navrchu nádherně křupavé.
A připravila jsem si dipy.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co se starými bramborami?
a ty si Tečko myslíš,že ty upečený a protřepaný nevypadají dobře?
- Tečka
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Co se starými bramborami?
Ale to přece vůbec netvrdím, ale opečené s nápadem prostě vypadají líp. Já je taky peču obyčejně nasucho, vždyť se k tomu přiznávám, dělám je jako ty, ale solím až upečené na talíři, aby se v troubě na nich ta sůl nerozmáčela a mám je radši s lupínky másla než se sádlem. A je to moje oblíbené letní jídlo.
Taky jsem někdy ze zbytků, co dům dal, udělala dost dobré jídlo, které už se mi nikdy později nepodařilo znova trefit.
Taky jsem někdy ze zbytků, co dům dal, udělala dost dobré jídlo, které už se mi nikdy později nepodařilo znova trefit.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Re: Co se starými bramborami?
Ze starých brambor je báječný bramborák, bramborové placky. Je s tím ale trochu více práce
Důkladně omyté pečené v soli pod alobalem a k nim zakysaná smetana s koprem
Důkladně omyté pečené v soli pod alobalem a k nim zakysaná smetana s koprem
- Tečka
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Co se starými bramborami?
No, ano, bramborák hlavně ze starých brambor. A miluju brkaši, klidně bez ničeho, nebo posypanou lehce opraženou anglickou, když se zrovna nevyskytuje doma kus masa. A je rychle hotová, když je hlad.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Re: Co se starými bramborami?
No Jeník už delší dobu ujíždí na "bramborách na půlku" - dobře umyté brambory překrájet na půlku a v lehce vymaštěném elektrickém čtveratém hrnci (něco jako remoska, ale peče jen ze spodu) upíct - k upečeným přidávám pouze osolené česnekové máslo. S hrnkem mlíka to nemá chybu.
Jinak Karolínina verze je už přímo luxusní jídlo
Jinak Karolínina verze je už přímo luxusní jídlo
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3198
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co se starými bramborami?
Ygo, psala jsi, že se Jeníkovi zhoršila cukrovka... Zrovna toto jídlo pro diabetika moc není - 300 g pečených brambor + 300 ml mléka je přes 60 g sacharidů. A to ta porce brambor je docela malá. A před mlékem jsem byla diabetoložkou varována, ono má toho cukru docela dost, a hrnek vypiješ, ani nevíš.YGA píše:No Jeník už delší dobu ujíždí na "bramborách na půlku" - dobře umyté brambory překrájet na půlku a v lehce vymaštěném elektrickém čtveratém hrnci (něco jako remoska, ale peče jen ze spodu) upíct - k upečeným přidávám pouze osolené česnekové máslo. S hrnkem mlíka to nemá chybu.
Jinak Karolínina verze je už přímo luxusní jídlo
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co se starými bramborami?
no proto jí píšu,že se s tím moc crcáYGA píše:
Jinak Karolínina verze je už přímo luxusní jídlo
- Karolína
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3001
- Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
- Bydliště: HORNÍ MARŠOV
Re: Co se starými bramborami?
Crcám se s tím ráda. Jednak mě to baví a také na to mám čas! Spoustu času! A hodlám se rozmazlovat aspoň takhle, když to zatím jinak nejde.
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co se starými bramborami?
no jo,já zapomněla,ty máš konečně kuchyň a ne pidikouteček....tak to jo,a neboj,to tě brzo přejde....
(myslím to tak,že budeš zdravám,najdeš si práci a nebudeš mít čas..)
(myslím to tak,že budeš zdravám,najdeš si práci a nebudeš mít čas..)