| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Medvídek pulec

|
Zaslal: 23.06.2008 11:35:00 0 Předmět: Elsa |
|
|
| Ty Štětinko ne, byla o ní zmínka v první debatě na Zvířetníku, kde ji kdosi uváděl jako argument pro to že umělý odchov je možný a žádoucí. A i zde o Else někdo mluvil. Domníval jsem se že toto je pokračování této debaty - pokud ne, omlouvám se. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Medvídek pulec

|
Zaslal: 23.06.2008 11:37:31 0 Předmět: Re: Udělala jsem chybu. Že já radši nemlčím a nejdu s davem |
|
|
| Nemyslím že "jít proti davu" vystihuje situaci, ve které jsi, všimni si prosím že většina lidí je na Tvé straně. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Štětinka žabí královna

|
Zaslal: 23.06.2008 12:40:01 0 Předmět: Re: Udělala jsem chybu. Že já radši nemlčím a nejdu s davem |
|
|
| Medvídek napsal: | | Nemyslím že "jít proti davu" vystihuje situaci, ve které jsi, všimni si prosím že většina lidí je na Tvé straně. |
Tak. Nechtěla jsem v téhle debatě již pokračovat, abychom tu nestrhli nějaké nepřátelské chování. Ale myslím, že jsi krapet vystřižen ze skutečností. Četl si pozorně všechny emaily? Myslím, že jsme se opravdu ptali slušně a email mnou poslaný byl s omluvným tónem a s vědomím, že nejsme dědové vševědové a že bychom se rádi nechali poučit. Dokonce jsem nabízela, že pomohu tento nepříjemný dopad špatně překroucených fakt z medií vyvrátit. Měla jsem v úmyslu sepsat "protipovídání" a nabídnout ho k uveřejnění všude, kde by byl zájem.
UVĚDOM SI PROSÍM, ŽE JÁ NEJSEM NA ŽÁDNÉ STRANĚ!!! Naopak, vím, že nic nevím. Proto jsem také do ZOO napsala, abych si mohla udělat nějaký názor. Udělala jsem možná to, co měla udělat autorka článku na Zvířetníku. Zeptala jsem se protistrany... To, proč jsem psala, že jdu proti davu bylo, že jsem měla odvahu a energii se ZOO zeptat a taky jsem měla odvahu to zde vše podrobně a doslova zkopírovat. Nestála jsem někde v tichosti a neřekla třeba: "Hm, ošklivé,ale život jde dál." Nebo: "To by mě zajímalo, proč musela zemřít" a šla dál třeba okopávat zahrádku...
Chápeš? Myslím, že za mnou je taky ten "ocásek" Zvířetníků, co měl chuť dovědět se o tom víc, buď z pouhé zvědavosti, rozhořčení nebo jako já, poznat lépe život lvů v ZOO. Jen málo ohlasů v té tehdejší diskusi bylo jednoznačně proti, ale většina z nás se vyjádřila, že potřebuje víc informací proto, aby se mohla rozhodnout.
Ty emaily tak nevyzněly? Já doufala, že ano. Pokud ne, budu se muset omluvit paní já, protože mě se z výše uvedených důvodů zdála její odpověď nepříjemná.
p.s.: Co se týče Elsy, tak si všimni, že v bodových dotazech, co jsem do ZOO poslala neni ani zmínka o Else, původně jsem uvažovala, že tam dám bod, kdy Beda odkazovala na tygřici Nelinku, co se začlenila do smečky. Ale pak jsem uznala argument Xerxové, že je to nesmysl. Já o Else ikdy neuvažovala. Tohle nejde srovnávat. _________________
http://www.zviretnicky-pelisek.iprostor.cz/
http://www.utulek-dobranov.estranky.cz/ |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vave žabí královna

|
Zaslal: 23.06.2008 13:19:49 0 Předmět: |
|
|
Elsu jsem zmiňovala kdesi předtím JÁ. Zcela záměrně, protože její příběh zná každý - ale skoro nikdo neví podrobnosti, které zmiňuje Xerxová nebo Medvídek. A myslím, že je (mj.) úkolem ZOO vysvětlit lidem, jak je tohle vzácný případ a že vlastně Elsa se nikdy úplně nevrátila do divočiny.
Děkuju Štětince, že píše za nás všechny do ZOO v Plzni. Ani se nedivím, že se rozčílila, protože ZOO opravdu odpověděla povýšeně. A jako by nechápala, co znamená internet. Když dáte do google slova "lvíčata ZOO Plzeň", tak se rozhodně neobjeví podrobná zpráva, která údajně byla publikována v jejich časopisu.
Mám pocit, že se tu směšují dvě věci. Mě od začátku trápil nedostatek informací ze strany ZOO a pak fakt, že lvíčata musela zemřít hlady. To druhé trápení mi osvětlila děvčata ze Zvířetníku (Li, PVc, Xerxová ...), ale bohužel ta komunikace s veřejností pořád není zvládnutá.
ZOO by nemusela vůbec odpovídat na maily nebo reagovat na diskuse podobné té naší, kdyby informovala sama pořádně o tom, co se tam stalo. Když se zveřejnil článek Lucienne, vyhledala jsem si stránky ZOO Plzeň - ale jejich hlášení mi nic neřeklo. Zmiňují, že bude pitva, ale už se k tomu nevracejí. Kdyby tam někdo napsal pořádně, jak to celé bylo, tak byl klid. Jenže první zpráva ZOO nebyla uzavřená, takže vznikl dojem, že ZOO něco tají či mlží. Kdyby vydala ZOO jednoznačnou zprávu, nemohl by se toho nikdo po dvou měsících chytit.
Nechci otrávit lidi, kteří se obětavě starají o zvířata - ostatně chovatelé, kteří asi lvíčata oplakali nejvíc, za ZOO ani nemají právo mluvit. Ale ZOO opravdu nezvládá komunikaci s lidmi, což je samozřejmě na škodu všem stranám. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
MaRi žabí princezna

|
Zaslal: 23.06.2008 13:44:49 0 Předmět: |
|
|
tak mě napadá, co je vlastně cílem, pro který existují zoologické zahrady. Odmítám připustit, že PRVNÍ A NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je získání peněz, i když je jistě důležité získání části prostředků na provoz. Podle mne jsou dva důležité a ROVNOCENNÉ cíle - 1) udržet při životě živočišný druh, byť v nepřirozených podmínkách - i když se pracovníci ZOO s menším či větším úspěchem snaží přiblížit se vhodným podmínkám, 2) přispívat k informování veřejnosti, protože se stále více oddalujeme od přírody. To, co bylo ještě před sto lety pro člověka naprosto běžné, je teď tajemstvím (a naopak ) --- Např. před čáskem se mě ptal desetiletý vesnický chlapec, proč suším vaječné skořápky, a divil se, že je dávám slepicím jako součást potravy. --- Ale zpět. Nedokážu posoudit odbornou stránku pracovníků plzeňské ZOO, ale musím souhlasit, že v tomto konkrétním případě komunikaci s veřejností nepříliš zvládli. Podívejme se jen, kolika málo slovy dokázaly PVc a Li vysvětlit určitou oblast problému. A zase, nevíme, jaká míra zodpovědnosti je na pracovnících z médií. ACH JO. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zana Moderátor

|
Zaslal: 23.06.2008 19:19:33 0 Předmět: |
|
|
Hmmm.
Já jsem odchovaná v bance a tam halt platí pravidlo, že se zákazníkem se musí jak s porculánem, protože nás živí. Myslím, že u ZOO to platí, resp. mělo by platit, dvojnásob.
Vůbec bych to ale neviděla jako chybu paní kurátorky, ona má asi jiné úkoly. Podle mne je špatně, že se od toho tak nějak distancoval ten pán, co se má starat o komunikaci s veřejností. Myslím, že zatímco odborný pracovník se stará o zvířata, on má být přilepený k médiím a nahánět sdělovací prostředky a dělat svoji práci. Přijde mi, že to zanedbal
Štětí, díky. Myslím, že jsi zareagovala správně, i když asi na nesprávnou adresu - ale to není tvoje chyba, tys prostě odpověděla tomu, kdo ti napsal. My jsme "veřejnost" a máme právo brát zástupce ZOO jako instituci. Kompetence by měli mít vyřešené oni uvnitř. _________________ zana |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
RenataE žabí královna

|
Zaslal: 23.06.2008 23:06:52 0 Předmět: |
|
|
| zana napsal: | Hmmm.
Podle mne je špatně, že se od toho tak nějak distancoval ten pán, co se má starat o komunikaci s veřejností. Myslím, že zatímco odborný pracovník se stará o zvířata, on má být přilepený k médiím a nahánět sdělovací prostředky a dělat svoji práci. Přijde mi, že to zanedbal. |
Já myslím, že to nezanedbal. Dostal odpověď, na kterou už nestačil a postoupil ji kurátorce, ať se s tím poněkud odborněji popere. Mě odpověd kurátorky nijak nepopudila, možná jsem otrlá  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vave žabí královna

|
Zaslal: 24.06.2008 5:47:35 0 Předmět: |
|
|
Celý zakopaný pes je v tom, že ZOO se domnívá, že podala vyčerpávající informace. Paní Václavová píše: "Odpovědi na všechny Vaše otázky již byly mnohokrát zodpovězeny."
Ale to prostě není pravda. ZOO má jedinečný nástroj, kterým je internet. Nemusí se spoléhat na blahovůli novinářů, zda uvedou všechny informace a nepřekroutí je. Jenže ZOO ten nástroj nevyužívá! Mohla tam vysvětlit celou záležitost podrobně a možná i projevit lítost. Na mě ta stávající zpráva působí trošku lhostejně: "nojo, to stává v 80 procentech případů, lvíčata umřela, jedeme dál." Tohle ve spojení s titulky "lvíčata zemřela hlady" působí dost hrozně, alespoň na mě. Kdyby bylo řečeno, že proběhly žádoucí hormonální změny a tak dáli, působila by zpráva zcela jinak. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
YGA žabí královna

Založen: 15.2.2006 Příspěvky: 384 Bydliště: jih Jižní Moravy
|
Zaslal: 24.06.2008 7:05:47 0 Předmět: Mě tady napadá něco jiného |
|
|
| Možná, když už se Štětinka seznámila s paní od šelem, kdyby se jí podařilo (nebo přes Dede) přesvědčit, aby napsala sem nějaký článek týkající se chovu velkých koček v ZOO - jaká jsou specifika, jejich problémy a jejich úspěchy - nehledě na tento nešťastný vrh. Myslím, že by to bylo velice zajímavé a pro Zvířetník jak dělané. A možná že by ten článek mohla podstoupit i jiným webům, které se o zvířátka zajímají - a pak by vešlo ve známost, jak to vlastně s šelmami je. Já vím, ono to zabere času, ale snad nějaký odborník by se takovéto popularizace mohl ujmout. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Štětinka žabí královna

|
Zaslal: 24.06.2008 7:11:46 0 Předmět: Re: Mě tady napadá něco jiného |
|
|
| YGA napsal: | | Možná, když už se Štětinka seznámila s paní od šelem, kdyby se jí podařilo (nebo přes Dede) přesvědčit, aby napsala sem nějaký článek týkající se chovu velkých koček v ZOO - jaká jsou specifika, jejich problémy a jejich úspěchy - nehledě na tento nešťastný vrh. Myslím, že by to bylo velice zajímavé a pro Zvířetník jak dělané. A možná že by ten článek mohla podstoupit i jiným webům, které se o zvířátka zajímají - a pak by vešlo ve známost, jak to vlastně s šelmami je. Já vím, ono to zabere času, ale snad nějaký odborník by se takovéto popularizace mohl ujmout. |
Taky jsem v to doufala, ale asi už bysme po ní chtěli moc, už na ní nebudu tlačit. Nabídla jen to, pokud někdo z nás bydlí poblíž, ať tam zajede, ona ho provede a vysvětlí _________________
http://www.zviretnicky-pelisek.iprostor.cz/
http://www.utulek-dobranov.estranky.cz/ |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Beda Administrátor

|
Zaslal: 24.06.2008 7:17:10 0 Předmět: |
|
|
asi jsem otrlá, podobně jako RenataE, ale taky mi odpoveď pí. Václavové nepřijde konfrontační a rozhodně bych neřekla, že Štětinku setřela
na druhé straně její výrok "veškeré informace týkající se neúspěšného odchovu jsou uvedeny na našich stránkách, případně v našem časopisu Iris byl publikován poněkud podrobnější popis událostí i s výsledkem pitvy" - no, na jejich stránkách není opravdu skoro nic (nebo jsem to nenašla, pouze toto) a odkazovat na časopis Iris, ať už v něm bylo cokoliv, je rovněž poněkud zcestné, protože pokud jsem to dobře pochopila, tak jde o tištěný časopis a nevím jak kdo, ale já tedy vůbec netuším, kde je distribuován  _________________
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vave žabí královna

|
Zaslal: 24.06.2008 7:59:39 0 Předmět: |
|
|
| Beda napsal: |
na druhé straně její výrok "veškeré informace týkající se neúspěšného odchovu jsou uvedeny na našich stránkách, případně v našem časopisu Iris byl publikován poněkud podrobnější popis událostí i s výsledkem pitvy" |
Přesně tohle já vnímám, jako že paní Vobrubová Štětinku utřela. Interpretuji to jako: "co otravujete, všechno jsme řekli". Což by bylo možná i omluvitelné v případě, kdyby to byla pravda. ZOO ale na svých stránkách pouze oznámila smrt lvíčat s tím, že to je obvyklé u prvních vrhů, nic víc.
Je smutné, že plzeňská ZOO vůbec nechápe, že má nějaké nedostatky v komunikaci. Nikdo z nás - po vysvětlení Zvířetnických děvčat - už nezpochybňuje postup ZOO, já jsem pouze chtěla, aby totéž vysvětlení dokázala dát i ZOO. Jenže postoj ZOO je útočně-obranný a ani zmínka o tom, že by třeba uvažovali napříště o doplnění či zlepšení informací.
Na mě to dělá dojem, že propagační oddělení udělalo chybu a prostě ji nepřiznává ani nechce vzít na vědomí jakoukoli kritiku.
Zkuste si vyhledat loňský nešťastný porod gorily Kamby - pražská ZOO všechno vysvětlila hned, a tak nevznikly žádné dohady, zda nedošlo k nějakému pochybení ze strany ZOO.
Když to jde v jedné ZOO, proč ne v druhé? To je ta otázka! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|