Poklady naší knihovny

Píšete básničky, povídky, chcete je předhodit davu? Nebo upozorňovat na čteníhodné knihy, blogy a tak podobně, a povídat si o nich? Pak jste zde správně!

Moderátoři: HannaH, ioannina

Odpovědět
Uživatelský avatar
Tora
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 1706
Registrován: 02.10.2013 16:50:26 0

Poklady naší knihovny

Příspěvek od Tora »

Myslím si, že v každé normální domácnosti se najde nějaká ta kniha. Většinou knihy zaplní pár polic nebo nějakou knihovní skříň. Ne tak u nás. Naše knihovna je ústředním bodem obývacího pokoje, zaplňuje celou jednu stěnu a je odshora až dolů nabita knížkami všeho druhu. Jsou v ní knihy dětské (z mého dětství či mládí, ale i z dětství či mládí mých dětí), je zde oddíl krásné literatury (většinou z knihovny, kterou jsem podědila po mamince), po straně se nachází oddělení detektivek, ať již z let padesátých či nejnovějších akčních, dále se lze začíst do knih sci-fi či fantazy žánru (částečně knihovna moje a částečně manžela), velmi oblíbený je úsek encyklopedií či literatury faktu, nechybí ani literatura válečná (opět knihovna mého manžela) a v neposlední řadě zde je i police, na které se k sobě tisknou knihy historické.

Když se tak po hřbetech knížek podívám, je na nich dobře vidět, že byly čteny, a to ne většinou jen jedenkrát. Ano, je pár knih, do kterých jsem koukla a které mne nezaujaly a byly odloženy, ale ty byly většinou z knižní půjčovny. Knihy, které mám doma, vždycky někdo chtěl a s radostí je bral do rukou a četl si v nich. A tak jsem tak začala přemýšlet, jestli je možné z toho množství vybrat knihy pro mne zásadní, knihy, které jsou moje srdeční záležitost a které se předávají z generace na generaci jako domácí stříbro. Zjistila jsem, že tento cíl je velmi nelehký, ale přesto se pokusím vám představit knihy, které mi nejvíc uvízly v paměti a které mne v dětství, mládí i dospělosti naplňovaly radostí a podílely na zformování mého myšlení a ducha. Ne všechny tyto knihy v mé knihovně najdu. Některé se přestěhovaly do knihoven mých již dospělých dětí a některé se ztratily v běhu času a zřejmě dělají ozdobu knihovnám mých kamarádů a známých, kteří je četli tak dlouho, až zapomněli, že zrovna tato kniha vlastně není vůbec jejich…

Když se vrátím do dětství (pomineme-li rozkládací leporela), milovala jsem knížku Josefa Lady, která se jmenovala jednoduše Dětem. Nemusím zřejmě popisovat proč. Z mých vzpomínek (potvrzených i mojí maminkou) vyplývá, že první knížka, kterou jsem samostatně přečetla během první třídy, byla Babička Boženy Němcové. Neptejte se mne, proč zrovna tato knížka padla do rukou dychtivé malé čtenářky a měla tu čest být navždy mojí první přečteno knížkou. Nevím. Byla po ruce? Byla mi předložena maminkou? To už si nepamatuji a není nikdo, kdo by mi to osvětlil. Další z dětských knih, které jsem milovala, byly Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové. Žádná další knížka mne už nezaujala tolik a nebyla tolikrát čtena, jako tyto příběhy dětí z maličké vesničky někde ve Švédsku. Artur Ransome, s jeho Amazonkami a Vlaštovkami mi také zaplnil pár krásných odpolední. Pak jsem povyrostla a k jedněm vánocům (mimochodem taky u vás vánoce bez knížky nejsou vánoce?) jsem pod stromečkem našla tři díly Vinnetoua od Karla Maye. To jsem pak na nějakou dobu propadla mayovkám a přečetla jsem vše, co se mi od Karla Maye postupně dostalo do rukou. Od Karla Maye byl jen krok k Jaroslavu Foglarovi a jeho Hochům od Bobří řeky, vzápětí následoval Ernst Thompson Seton a Dva divoši, Rudyard Kipling s Knihou džunglí a Statečnými kapitány a také Otakar Batlička, František Flos a další a další knihy, nejvíce z tehdejší edice KOD – Knihy odvahy a dobrodružství. Vzpomínáte na knihy v tvrdých, lesklých jednobarevných obalech s černobílou malůvkou na přebalu a černými pruhy na hřbetě? Myslím si, že knihy této edice byly opravdu kvalitní a dobré – alespoň ty, ke kterým jsem se měla možnost dostat já.

Dětství se přehouplo do mládí a tak změna žánru na sebe nenechala dlouho čekat. Propadla jsem historickým románům. Alexandre Dumas s jeho hrdinnými Čtyřmi mušketýry, nebo dlouhou sérií Josef Balsamo. Polský autor Henryk Sienkiewicz – přes jeho knížku Pouští a pralesem jsem se dostala postupně až k trilogii Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjovski. Odtud byl už jen skok k famozní Jarmile Loukotkové, od které jsem taky nejdřív četla netradiční dívčí román Vstup do ráje zakázán a pak jsem se ponořila do jejích historických románů. Není římského lidu mi dlouho leželo na nočním stolku…

Knihy jsem nepřestala číst ani v dospělosti, každou volnou chvilku jsem pročetla. Hltala jsem knihy z domácí knihovny, z knižní půjčovny a šlo to ráz na ráz: Mika Waltari: Egypťan Sinuhet, Robert Graves: Já Claudius, Luis Bromfield: Když nastaly deště, Paní Parkingtonová, Trygve Gulbrassen: Věčně zpívají lesy, Mary Renaultová: Král musí zemřít, Býk přichází z moře (zajímavé je, že tyto dvě knížky se snad líbily jen mně, nikdo jiný je snad ani nedočetl). Rok na vsi bratří Mrštíků, Betty Smith: V Brooklynu roste strom, Edith Pargerterová a její trilogie s prvním dílem jménem Nebeský strom. Betty Mac Donaldová a skvělé Vejce a já… A další a další, nelze vypsat všechny.

V mezidobí jsem odskakovala k „lehčímu žánru“, k detektivkám. Miluju Agatu Christie, mám ráda i staré české detektivky – znáte Eduarda Vachka? Moc mne zaujaly i detektivky z Austrálie od Artura Upfielda nebo z Anglie od P. D. Jamesové a již zmiňované Edit Pargeterové s netypickým vyšetřovatelem bratrem Cadfaelem. Měla jsem i období Dicka Francise či Anny Sedlmayerové, Roberta Gulika, Ed Mc Baina, v neposlední řadě i Vlastimila Vondrušku či Václava Exnera, pak jsem přitvrdila a nastalo období Fredericka Forsytha nebo Toma Clancyho, v poslední době i Jo Nesba či Stiega Larssona.

Protože mám ráda knihy tlusté (čím tlustší, tím lepší), neodradil mě ani Ken Follet svými Pilíři země, Edward Rutherfurd románem Sarum či Eidzi Hošikawa svým Musaši. Samostatnou kapitolou jsou knihy faktografické, které také čtu moc ráda. Ať už jsou to Dvory velmožů s erbem růže od Václava Bůžka a kol., Valdštejn a jeho doba od Josefa Janáčka nebo velmi náročná kniha Nepokojná léta od Petera Englunda, popisující hrůzy třicetileté války v Evropě.

A to jsme ještě neprobrali scifi a fantazy. V posledních letech jsem propadla kouzlu knih Terryho Pratchetta, jeho Zeměplocha je tak nádherná a tak provázaná s naším světem, že jsem myslím ani všechny jeho odkazy nedokázala postřehnout. Podobně mne do svého děje dokázal vtáhnout ve svém dílu Duna Frank Herbert či Neil Gailman s jeho úžasným Hvězdným prachem. A jsou tu další – A.C.Clarke, Stanislav Lem, Sergej Ljukjaněnko, David Weber, Robert Silverberg a tak dále…

Z knih českých autorů na mne v posledních letech hodně zapůsobily dvě, shodou okolností obě od autorek – Želary Květy Legátové a Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové.

Jak tedy z toho všeho vybrat některé? Pokud bych to brala z hlediska stáří či cennosti knihy, nerada bych přišla o výtisk Hochů od Bobří řeky z roku 1942, 4. vydání, kde jsou ještě originální malůvky autora Jaroslava Foglara a nádherné ilustrace Zdeňka Buriana (k tomu se váže vzpomínka, jak třída mého syna ve škole četla Hochy od Bobří řeky on s touto „starou“ knížkou styděl do školy jít. Ze školy už přišel nadšený, protože paní učitelka byla z knihy u vytržení a kniha hnedle stoupla v ceně i u něj.). Z knihovny mého manžela je určitě cenná (tedy aspoň pro nás) velká kniha Stilbuch Rettelbuch od Juliuse Hoffmanna Stuttgarta, což je druh stylistické historie v obrazech, třetí vydání z roku 1937, kniha připomínající obrázkové dějiny nábytkových stylů.

Ale kniha mému srdci nejbližší? Z dětských určitě Děti z Bullerbynu. Z těch, které mne doprovázely dospíváním, je to Město šťastných lásek od Františka Kožíka, asi proto, že jsem v městě, kde se příběh odehrává, dlouhou dobu žila. A z těch ostatních je tu jedna, kterou jsem zatím nezmínila, protože stojí mimo všechna kritéria, je to prostě kniha mého srdce, ke které se opravdu ráda vracím a která mi i v těžkých chvílích vždycky pomůže. Je to Malý princ od Antoiana de Saint Exupéryho, o kterém myslím víc psát není potřeba.

A co mi knihy daly a vzaly? Vzaly mi asi jediné, a to čas. Ale dávám jim jej ráda, protože mě za odměnu vždy zavedou do svých světů, pobaví, či donutí přemýšlet. A co mi daly? Daly mi toho spoustu. Ať již mi rozšířily slovník, znalosti či prostě mě jen odreagovaly od běžných starostí. Za celý svůj život bych nikdy nemohla prožít tolik dobrodružství, nenavštívila bych tolik zemí či dokonce i různých světů, nepodívala bych se do různých historických období na tehdejší život a nepoznala tolik dobra i zla, nebýt jich. A tak jsem ráda, že mé oblíbené svazky na mne shlížejí ze svých míst v knihovně, připravené kdykoliv poskytnout mi oddech, radost i útěchu…

Tak co, našli jste zde i poklady svých knihoven? Nebo máte úplně jiné? A prozradíte, jaké?

Uživatelský avatar
Miki
žába/žabák
žába/žabák
Příspěvky: 203
Registrován: 17.07.2008 8:03:44 0
Bydliště: Zábřeh

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od Miki »

Tak toto téma je mi velice blízké :love: Od kdy jsem se nsaučila číst, ležím v knížkách. Z dětství mám nejoblíbenější Pipi Punčochatou a Knihu džungí a první dotek sci-fi - několik knih o Alici, která se svým tatínkem létala vesmírem. Vím, že jejich loď se jmenovala "Belasá čajka" , ale jak se jmenoval autor si už nevzpomenu :ask:
Z puberty hlavně Anna ze Zeleného domu a Věčně zpívají lesy. A taky Sophiina volba, ze které mám do dne noční můry :cry: S narůstajícím věkem odmítám "těžká dramata" (nějak mám pocit, že mám svých problémů dost) a dávám přednost lehčí četbě. Taková 'pratchetova Dobrá znamení čtu dvakrát do roka :lol:

Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 3198
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od IvaP »

Jojo, Dobrá znamení jsou :super:

Uživatelský avatar
JJ
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
Příspěvky: 371
Registrován: 04.04.2012 9:19:57 0
Bydliště: Brno

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od JJ »

Milá Toro,
seznam pokladů dětské a mládežnické literatury máme zhruba tak stejný. Ještě bych tam přidala kompletního Verna, Čapky a od Nepila krásnou knížku Naschválníčci.

Když mluvíš o Vachkovi, myslíš inspektora Klubíčka? No, přiznám se k neznalosti, zatím jsem jen viděla nějaké přepisy s Miroslavem Donutilem v roli detektiva a přišlo mi to velmi dobré. Ale dostala se mi do ruky velmi čtivá knížka jménem Detektiv vzpomíná, jejím autorem je Zdeněk Bubník. On byl totiž právě předobrazem onoho literárního detektiva. A píše, že má takový pocit, že nikdy neměl takovou geniální inspiraci, ale vždycky si musil všechno vyšlapat, vyhledat v archivech a vyvyptávat. No, ale zároveň připouští, že by to čtenáře asi nebavilo.

Jak se teď povaluji v posteli a pospávám mezi záchvaty kašle, v mezičase jsem si otevřela knížku od Eduarda Fikera, v níž jsou tři detektivní novely. Jmenují se Paní z Šedivého domu, Zinková cesta (bylo zfilmováno jako Třináctý revír) a Série C-L (taky bylo zfilmováno, možná i pod stejným názvem, nepamatuji se). Všechny jsou moc prima, i když je každá úplně jiná. Znáte je někdo?
JJ :papousek:

Uživatelský avatar
Tora
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 1706
Registrován: 02.10.2013 16:50:26 0

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od Tora »

Ano JJ, všechy ty tři knihy mám mezi těmi staršími detektivkami a jsou dobré. Ano, Vachek je autor detektivek s inspektorem Klubíčkem, i o jeho předobrazu jsem hodně četla.
Verne samozřejmě byl také jedním z autorů, kterého jsem hodně četla, nevím, proč se mi do jmen nedostal, na všechny jsem si při psaní prostě nevzpomněla :D
Čapek to samé a knížky od Nepila byly vždycky taková hřejivá náplast... stejně jako knížky od Zdeňka Šmída /Proč bychom se nepotili, Proč bychom se netopili/ které jsem tu také nejmenovala a přitom jsou také úžasné,..

Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 9388
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od sharka.68 »

Série C-L se jako film jmenuje Na kolejích čeká vrah. (Lenka hraje Brzobohatý)
Obrázek

Uživatelský avatar
JJ
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
Příspěvky: 371
Registrován: 04.04.2012 9:19:57 0
Bydliště: Brno

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od JJ »

Tora píše:Ano JJ, všechy ty tři knihy mám mezi těmi staršími detektivkami a jsou dobré. Ano, Vachek je autor detektivek s inspektorem Klubíčkem, i o jeho předobrazu jsem hodně četla.
Verne samozřejmě byl také jedním z autorů, kterého jsem hodně četla, nevím, proč se mi do jmen nedostal, na všechny jsem si při psaní prostě nevzpomněla :D
Čapek to samé a knížky od Nepila byly vždycky taková hřejivá náplast... stejně jako knížky od Zdeňka Šmída /Proč bychom se nepotili, Proč bychom se netopili/ které jsem tu také nejmenovala a přitom jsou také úžasné,..
Tak to máme tu knihovnu asi hodně podobnou. :super:
Proč bychom se netopili se chystám si přečíst ... jestli byl ten televizní seriál aspoň z poloviny tak dobrý, jako knížka, tak to musí být báječné čtení....
JJ :papousek:

Uživatelský avatar
JJ
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
Příspěvky: 371
Registrován: 04.04.2012 9:19:57 0
Bydliště: Brno

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od JJ »

sharka.68 píše:Série C-L se jako film jmenuje Na kolejích čeká vrah. (Lenka hraje Brzobohatý)
Díky, Sharko,
že vypomáháš mé selhávající paměti :wink2: . Na Brzobohatého si moc dobře vzpomínám, ale ani za nic se nevybavím, kdo hrál padoucha a dvojici detektivů... no, asi jim to tolik neslušelo. :nevim:
JJ :papousek:

Uživatelský avatar
Tora
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 1706
Registrován: 02.10.2013 16:50:26 0

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od Tora »

Seríál by slabý odvar... Šmíd má úžasný dar slova a píše fakt nádherně. Nedá se to vůbec srovnat s tím seriálem, je to někde tak asi padesát pater nad.

Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 1641
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od ri »

No to je krásné téma :-)
Ve vztahu ke knížkám mám dva velké sny. Jeden, mít pro knížky vlastní místnost - knihovnu. Ten se v podstatě splnil. Knihovnu máme, jen během těch různých stěhování se mi knihy poněkud rozkutálely. A v některých případech se s dětmi nemůžeme dohodnout, kdo bude mít knížku v držení (kdo jí má, nevydá a nechce půjčovat :mrgreen: )

Ten druhý, je mít zařízení, které mi přečte zrovna tu knížku, kterou si ze své knihovny vylosuju. Abych mohla poslouchat a třeba šít. Ale číst. Z uměleckého a dramatizovaného přednesu mi naskakují pupínky. (moje chyba) Navíc jsem pravověrný scifák a takovou mám i knihovnu.

V mládí jsem četla všecko, co mělo písmenka :-) Lovila jsem v knihovnách, psala ježíškovi :-) Souček, Troska, Strugačtí, Lem, pan Neff, dnes Herbert (Duna), Holdstock (a jeho lesy plné kostí), Pratchett ... má sbírka je jak řešeto a psaní Ježíškovi nepomáhá :brecim

A zbytek knihovny si teď bude stěžovat, že jsem na ně zapomněla :wink2:

Uživatelský avatar
JJ
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
Příspěvky: 371
Registrován: 04.04.2012 9:19:57 0
Bydliště: Brno

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od JJ »

Tora píše:Seríál by slabý odvar... Šmíd má úžasný dar slova a píše fakt nádherně. Nedá se to vůbec srovnat s tím seriálem, je to někde tak asi padesát pater nad.
Tak to mě těší, díky za doporučení, tím pádem to určitě při nejbližší příležitosti otevřu. Při sledování čehokoliv ve filmu či televizi automaticky počítám s nerovností, tj. že film je maximálně stejně dobrý jako kniha, spíše však horší. Většinou tenhle předpoklad vyjde, tak si radši čtu, než se koukám, ale fakt je, že o spoustě knížek bych neměla povědomost, kdyby neexistovaly jejich adaptace...
JJ :papousek:

Uživatelský avatar
Tora
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 1706
Registrován: 02.10.2013 16:50:26 0

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od Tora »

já mám většinou taky lepší pocit z knížky než z filmů... jen někdy málokdy se mi film líbí stejně nebo i víc. Hodně se mi líbil film Hvězdný prach podle knížky Neila Gaimana... Tam jsem tedy prvně četla knížku, ale už kdysi dávno, pak viděla film, vzpomněla si, že jsem to už kdysi četla a našla si to znova. A líbilo se mi obé.

Uživatelský avatar
JJ
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
Příspěvky: 371
Registrován: 04.04.2012 9:19:57 0
Bydliště: Brno

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od JJ »

ri píše:No to je krásné téma :-)

Ten druhý, je mít zařízení, které mi přečte zrovna tu knížku, kterou si ze své knihovny vylosuju. Abych mohla poslouchat a třeba šít. Ale číst. Z uměleckého a dramatizovaného přednesu mi naskakují pupínky. (moje chyba)
Ri, zařízení již bylo vynalezeno, ale funguje zatím nějak podivně. Losuje to jen Josefa Čapka, Karla Čapka, Josefa Ladu, Sutějeva, Němcovou, Erbena a pod., automaticky se vypíná tak po deseti stránkách s tím, že to dočteme zítra, a vůbec má spoustu much, třeba že když funguje, tak nemůžu nic dělat. No, tipuješ správně, čtu chlapečkům. Ale pokud selhává verze JJ1, třeba by fungovala Jakkel1 :wave: .

No, mám-li vzít Tvůj nápad vážně, pak existují programy, které umějí číst text, například Adobe Reader to v nějakém rozšíření uměl, ale když jsem to měla naposledy puštěné, měla jsem dojem, že mi z toho odosobněného ospalého kovového nudného hlasu taky naskočí vyrážka. Takže radši čtu a poslouchám máloco a málokoho. :slunce:
JJ :papousek:

Uživatelský avatar
Miki
žába/žabák
žába/žabák
Příspěvky: 203
Registrován: 17.07.2008 8:03:44 0
Bydliště: Zábřeh

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od Miki »

ri píše:A v některých případech se s dětmi nemůžeme dohodnout, kdo bude mít knížku v držení (kdo jí má, nevydá a nechce půjčovat :mrgreen: )
Taky máme s mamkou a ségrou dost podobný vkus a knihy co se nám líbí kolují. Aby se předešlo hádkám, máme je podepsané - a v případě, že je kniha mamčina, připisujeme dodatek, která z nás ji zdědí :lol:

Uživatelský avatar
Beda
žabí královna/král
žabí královna/král
Příspěvky: 12302
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Poklady naší knihovny

Příspěvek od Beda »

ježišmarja :uff: :roll: :mdloba:

tak to je drsnýýýýýýýý :mrgreen:
Obrázek

Odpovědět