Po mnoha letech máme v tuto dobu vlastní brambory. Vzhledem k tomu, že sázíme jen velmi rané nebo rané (málo vody v létě neumožňuje sázet pozdnější), tak už nejsou v nejlepší kondici. Velké už jsme snědli a zůstaly malé, které už se scvrkávají, ale vyhodit je je škoda. Kdyby nebylo korony, letěly by na kompost, ale pro čerstvější se nikomu do obchodu nechce. Tak jsem zapátrala po webu a našla recept přímo od Italů. Je to jednoduché a rychlé, chuť nesrovnatelná s koupenými.
Suroviny:
verze s vejci: 1 kg brambor vařených ve slupce, 300 g hladké mouky, jedno malé vejce, sůl
verze bez vajec: 1 kg brambor vařených ve slupce, 350 g hladké mouky, sůl
Brambory hned po uvaření (horké) oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme na vál, přidáme mouku, sůl, případně vejce. Spojíme v těsto, nehněteme moc usilovně, aby nezgumovatělo. Vyválíme dvoucentimetrový váleček, nakrájíme na cca 1 cm kousky a uděláme šištičky, které ještě zuby vidličky smáčkneme. Klademe na pomoučenou utěrku, mohou na ní být několik hodin. Dáme vařit dostatečné množství osolené vody, do vařící vrhneme přiměřené množství noků, když vyplavou, jsou hotové.
Podle původního receptu je možné syrové noky dát zmrznout na tácku, aby se neslepily, přesypat do sáčku a až je budeme chtít vařit, tak zmrzlé nasypat do vařící vody.
Domácí bramborové noky.
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9388
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí bramborové noky.
já jen, že čerstvě udělané,jdou i smažit,jako krokety......
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3198
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí bramborové noky.
Jo, to by šlo.
Re: Domácí bramborové noky.
Díky tohle použiju a řekla bych, že u našich taky zaboduje.
„Mají-li duši, čímž míním, že jsou schopna cítit lásku, věrnost a vděčnost, pak jsou zvířata lepší, než spousta lidí.“ James Herriot alias Alf Wight