No, skoro jo, olejové buchty mi připadají těžší, nemusím je, asi proto, že mamka jinou buchtu než olejovou nepekla, a já tomu říkala buchta dusivka. Ta moje si hraje na kynutou, ale kynutá není. A žádné crcání se sněhem, jinak kombinovat se dá, na co má člověk cbuť. Jsem zastánce nekomplikovaného vaření, pokud je výsledek výborný.sharka.68 píše:vždyť je to stejný jak na olejovou bábovku,co jsme psala vejš, jen místo oleje máš máslo...
Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
- Tečka
- žabí královna/král

- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Rychlý (nekynutý) ovocný koláč dělám od oka "drobenkový"
Udělám si drobenku z kostky másla (nebo spíš Hery - jsem škrt) - cukru dávám podle toho, co pak bude na koláči (na strouhaný jablka, který míchám s cukrem, dávám málo; ale třeba na rybíz o dost víc)
pak si odeberu trochu méně než půlku stranou a do zbytku dám 2 vejce a trochu mléka na takovou matlací konzistenci.
Na vymaštěnej vysypanej pekáč to rozpatlám stěrkou, dám ovoce a navrch ten zbytek drobenky...
Peče se to pomalinku, aby z toho moc netekla šťáva z ovoce (dávám ho tam fakt hodně - přes kilo jablek, jak nic).
Mamka dávala do toho těsta i trochu prášku do pečiva, mně to spíš líp vyhovuje bez něj...
Poslední verze byla rebarborová - to jsem na těsto dala jeden tvaroh s vejcem a cukrem, na to nadrobno nakrájenou rebarboru, posypat skořicovým cukrem a pak tu drobenku. Moc velkou trvanlivost to nemělo - asi jen do odpoledne
Edit: ještě jednou jsem to pročetla - jeden tu je opravdu podobnej (asi původně od Tečky?) - já dávám určitě toho mléka míň - těsto je nižší (ale tuhý nebejvá…) a zbyde víc místa na ovoce (ale asi to bude hodně podobný...)
Udělám si drobenku z kostky másla (nebo spíš Hery - jsem škrt) - cukru dávám podle toho, co pak bude na koláči (na strouhaný jablka, který míchám s cukrem, dávám málo; ale třeba na rybíz o dost víc)
pak si odeberu trochu méně než půlku stranou a do zbytku dám 2 vejce a trochu mléka na takovou matlací konzistenci.
Na vymaštěnej vysypanej pekáč to rozpatlám stěrkou, dám ovoce a navrch ten zbytek drobenky...
Peče se to pomalinku, aby z toho moc netekla šťáva z ovoce (dávám ho tam fakt hodně - přes kilo jablek, jak nic).
Mamka dávala do toho těsta i trochu prášku do pečiva, mně to spíš líp vyhovuje bez něj...
Poslední verze byla rebarborová - to jsem na těsto dala jeden tvaroh s vejcem a cukrem, na to nadrobno nakrájenou rebarboru, posypat skořicovým cukrem a pak tu drobenku. Moc velkou trvanlivost to nemělo - asi jen do odpoledne
Edit: ještě jednou jsem to pročetla - jeden tu je opravdu podobnej (asi původně od Tečky?) - já dávám určitě toho mléka míň - těsto je nižší (ale tuhý nebejvá…) a zbyde víc místa na ovoce (ale asi to bude hodně podobný...)
HCHO
- IvaP
- žabí královna/král

- Příspěvky: 3237
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Škrte, dávej místo Hery Zlatou Hanou, ta nesmrdí umělinou.
- Tečka
- žabí královna/král

- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
HCHO píše:
Edit: ještě jednou jsem to pročetla - jeden tu je opravdu podobnej (asi původně od Tečky?) - já dávám určitě toho mléka míň - těsto je nižší (ale tuhý nebejvá…) a zbyde víc místa na ovoce (ale asi to bude hodně podobný...)
Jo, je to ode mě, je to jen zjednodušení díky těm hrníčkům. Já vím, že dneska je to horší, ale máslo je máslo. A nemusí se dávat celá kostka.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
- Beda
- žabí královna/král

- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
trochu (ale jen trochu) OT, už na to myslím dlouho a ne jen tady na Hadech... i když se mi teď o tom trochu špatně píše, neb můj žaludek je vyloženě v krku
ad Hera, škrt atd.
hrozně dlouho slýchám že Rama a jiné podobné tuky jsou (nejen) horší než máslo - takže trochu srovnáváme nesrovnatelné, ba jsou to téměř jedy a hlavně naprostá umělina .... všechno jsou to ROSTLINNÉ tuky, co je na nich teda umělého???? dobře, vyrostlo to na poli místo toho aby to nadojila kravička, ale PROČ UMĚLINA?????
P.S.
fakt se ptám
ad Hera, škrt atd.
hrozně dlouho slýchám že Rama a jiné podobné tuky jsou (nejen) horší než máslo - takže trochu srovnáváme nesrovnatelné, ba jsou to téměř jedy a hlavně naprostá umělina .... všechno jsou to ROSTLINNÉ tuky, co je na nich teda umělého???? dobře, vyrostlo to na poli místo toho aby to nadojila kravička, ale PROČ UMĚLINA?????
P.S.
fakt se ptám

Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Protože jsou hydrogenací ztužené, jinak by byly tekuté. Na vodíku teda nevidím nic špatného, kapku problém je kyselina eruková v tucích z řepky (tj. v řepkovém oleji), je karcinogenní. Třeba Ti to ale některá z místních chemiček vysvětlí líp a něco mi ušlo.
Ale když Tě tu vidím, jak jsi kousek výš obdivovala ty starší kuchařské termíny - mě vždycky fascinovalo slovní spojení "utopit mlynáře". U nás doma se to neříkalo a na pravý význam jsem přišla až tak ve dvaceti, trvalo mi to holt dlouho.
Ale když Tě tu vidím, jak jsi kousek výš obdivovala ty starší kuchařské termíny - mě vždycky fascinovalo slovní spojení "utopit mlynáře". U nás doma se to neříkalo a na pravý význam jsem přišla až tak ve dvaceti, trvalo mi to holt dlouho.
- sharka.68
- žabí královna/král

- Příspěvky: 9444
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Umělé tuky jsou u nás i v EU vyráběné z rostlinných olejů (hlavně slunečnice, řepka). Aby se daly namazat, musí být tuhé. Proto prochází zvláštním výrobním procesem, ztužováním. Díky moderním technologiím nedochází při této úpravě k výrazné proměně a vzniku nasycených mastných kyselin – jejich obsah je opravdu zanedbatelný.
Margaríny jsou také ztužené tuky, nejsou ale tak chuťově upraveny, protože jsou určeny na pečení či smažení. Pro pečení jsou lepší tuky v kostce, kdo ale neholduje sladkým domácím výrobkům často, může bez obav použít máslo.
Rostlinné oleje (ne palmový a kokosový = tropické) jsou vhodné pro teplou i studenou kuchyni, do salátů je vynikající olivový olej. K smažení a fritování používejte fritovací olej (neměli byste přehřívat přes sto osmdesát stupňů), a nezapomeňte po maximálně dvanácti fritováních vyměnit olej v hrnci. Máslo musí vonět Dobré máslo má osmdesát procent mléčného tuku, šestnáct procent vody, zbytek je sušina obsahující bílkoviny, cukry a vitamíny A, D, E a K. Pro teplou i studenou kuchyni je to chuťově nejpříjemnější tuk, lze na něm i smažit při nižších teplotách (ne opakovaně).
Možná jste si všimli různého označení másla na obalu: čerstvé máslo – má trvanlivost do dvaceti dnů při teplotě osm stupňů stolní máslo – vydrží při šesti stupních tři měsíce, dá se i zmrazit a při teplotě minus osmnáct stupňů se dá uchovat víc jak rok máslo – v chladničce vydrží téměř dva měsíce (výrobce udává třicet pět až padesát pět dnů)
Sádlo je všestranný tuk . Domácí škvaření sádla je proces trošku zdlouhavý, teplota nesmí být příliš vysoká kvůli pachuti po spálenině. Pro dochucení a zlatavou barvu škvarků se před slitím přidává do sádla mléko (trošku), ovšem opatrně – jinak sádlo vzkypí a vyběhne z hrnce všechno ven. Na sádle lze péci, smažit, přidávat jej do pečiva, mazat stejně jako máslo na chleba.
Sádlo je také výborný kosmetický materiál k výrobě mastí, protože pokožku zjemňuje, zvláčňuje a zklidňuje, a regeneruje zjizvená místa. Přidáním bylinek, jako levandule, měsíček nebo máta, můžete vyrobit bylinkovou mast doma. Sádlo neobsahuje žádné chemické látky a je vhodné i pro citlivou pokožku. Někomu by snad mohlo vadit, že je příliš mastné a má své typické aroma. Odříkat se přírodních tuků nemusíte Zdravému člověku v rozumné míře neuškodí ani máslo, ani sádlo. Pokud trpíte nadváhou, cukrovkou, nějakými srdečními či cévními problémy, musíte si spotřebu tuků hlídat mnohem pečlivěji. Největším problémem nejsou ani tak omaštěné brambory nebo ten krajíc se sádlem, ale tuky skryté v mnoha jiných výrobcích. Doporučenou spotřebu šedesáti až osmdesáti gramů tuku tak můžete hravě překročit, a nevíte o tom.
Pokud máte na vybranou mezi neznámým umělým tukem a máslem či sádlem, nechte umělý tuk stát. Dejte si občas trochu rybího oleje (kvůli vitamínu D) a z ryb sledě nebo tresku – mají nejzdravější živočišný olej.
Více na https://zeny.e15.cz/clanek/domov/co-je- ... -zivocisne" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady máš ještě další
https://www.recenznik.eu/news/ad-7-umele-ztuzene-tuky/" onclick="window.open(this.href);return false;
Margaríny jsou také ztužené tuky, nejsou ale tak chuťově upraveny, protože jsou určeny na pečení či smažení. Pro pečení jsou lepší tuky v kostce, kdo ale neholduje sladkým domácím výrobkům často, může bez obav použít máslo.
Rostlinné oleje (ne palmový a kokosový = tropické) jsou vhodné pro teplou i studenou kuchyni, do salátů je vynikající olivový olej. K smažení a fritování používejte fritovací olej (neměli byste přehřívat přes sto osmdesát stupňů), a nezapomeňte po maximálně dvanácti fritováních vyměnit olej v hrnci. Máslo musí vonět Dobré máslo má osmdesát procent mléčného tuku, šestnáct procent vody, zbytek je sušina obsahující bílkoviny, cukry a vitamíny A, D, E a K. Pro teplou i studenou kuchyni je to chuťově nejpříjemnější tuk, lze na něm i smažit při nižších teplotách (ne opakovaně).
Možná jste si všimli různého označení másla na obalu: čerstvé máslo – má trvanlivost do dvaceti dnů při teplotě osm stupňů stolní máslo – vydrží při šesti stupních tři měsíce, dá se i zmrazit a při teplotě minus osmnáct stupňů se dá uchovat víc jak rok máslo – v chladničce vydrží téměř dva měsíce (výrobce udává třicet pět až padesát pět dnů)
Sádlo je všestranný tuk . Domácí škvaření sádla je proces trošku zdlouhavý, teplota nesmí být příliš vysoká kvůli pachuti po spálenině. Pro dochucení a zlatavou barvu škvarků se před slitím přidává do sádla mléko (trošku), ovšem opatrně – jinak sádlo vzkypí a vyběhne z hrnce všechno ven. Na sádle lze péci, smažit, přidávat jej do pečiva, mazat stejně jako máslo na chleba.
Sádlo je také výborný kosmetický materiál k výrobě mastí, protože pokožku zjemňuje, zvláčňuje a zklidňuje, a regeneruje zjizvená místa. Přidáním bylinek, jako levandule, měsíček nebo máta, můžete vyrobit bylinkovou mast doma. Sádlo neobsahuje žádné chemické látky a je vhodné i pro citlivou pokožku. Někomu by snad mohlo vadit, že je příliš mastné a má své typické aroma. Odříkat se přírodních tuků nemusíte Zdravému člověku v rozumné míře neuškodí ani máslo, ani sádlo. Pokud trpíte nadváhou, cukrovkou, nějakými srdečními či cévními problémy, musíte si spotřebu tuků hlídat mnohem pečlivěji. Největším problémem nejsou ani tak omaštěné brambory nebo ten krajíc se sádlem, ale tuky skryté v mnoha jiných výrobcích. Doporučenou spotřebu šedesáti až osmdesáti gramů tuku tak můžete hravě překročit, a nevíte o tom.
Pokud máte na vybranou mezi neznámým umělým tukem a máslem či sádlem, nechte umělý tuk stát. Dejte si občas trochu rybího oleje (kvůli vitamínu D) a z ryb sledě nebo tresku – mají nejzdravější živočišný olej.
Více na https://zeny.e15.cz/clanek/domov/co-je- ... -zivocisne" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady máš ještě další
https://www.recenznik.eu/news/ad-7-umele-ztuzene-tuky/" onclick="window.open(this.href);return false;

- sharka.68
- žabí královna/král

- Příspěvky: 9444
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
aida píše:Protože jsou hydrogenací ztužené, jinak by byly tekuté. Na vodíku teda nevidím nic špatného, kapku problém je kyselina eruková v tucích z řepky (tj. v řepkovém oleji), je karcinogenní. Třeba Ti to ale některá z místních chemiček vysvětlí líp a něco mi ušlo.
Ale když Tě tu vidím, jak jsi kousek výš obdivovala ty starší kuchařské termíny - mě vždycky fascinovalo slovní spojení "utopit mlynáře". U nás doma se to neříkalo a na pravý význam jsem přišla až tak ve dvaceti, trvalo mi to holt dlouho.
prvně jsem utopila mlynáře, když jsem chtěla mít víc smetanovou brkaši...no,byla řídká a mamka se podívala do kastrolu a povídala - Utopilas mlynáře!

- sharka.68
- žabí královna/král

- Příspěvky: 9444
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Tečko, moje olejka dusivkou rozhodně není.....Tečka píše:No, skoro jo, olejové buchty mi připadají těžší, nemusím je, asi proto, že mamka jinou buchtu než olejovou nepekla, a já tomu říkala buchta dusivka. Ta moje si hraje na kynutou, ale kynutá není. A žádné crcání se sněhem, jinak kombinovat se dá, na co má člověk cbuť. Jsem zastánce nekomplikovaného vaření, pokud je výsledek výborný.sharka.68 píše:vždyť je to stejný jak na olejovou bábovku,co jsme psala vejš, jen místo oleje máš máslo...

- IvaP
- žabí královna/král

- Příspěvky: 3237
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Tou umělinou jsem myslela to, jak Hera smrdí nějakým aromatem, zvlášť je to cítit, když se rozpustí.
- Tečka
- žabí královna/král

- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
No vidíš, a mně se to stalo nedávno, tak jsm ji jedla z hlubokého talíře a lžící. Přece to nevyhodím, když tam byly samé dobré věci a další brambory na přidání už jsem neměla. A uzené jsem si prostě pokrájela. A jaká byla!sharka.68 píše:
prvně jsem utopila mlynáře, když jsem chtěla mít víc smetanovou brkaši...no,byla řídká a mamka se podívala do kastrolu a povídala - Utopilas mlynáře!
Jinak tohle se doma říkalo, když se dělaly knedlíky.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
- Tečka
- žabí královna/král

- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
No, může být, ale já po letitých zkušenostech přistupuji k olejovým buchtám s nedůvěrou.sharka.68 píše:
Tečko, moje olejka dusivkou rozhodně není.....
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
- IvaP
- žabí královna/král

- Příspěvky: 3237
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Utopit mlynáře se říkalo u kynutých těst. U kaše tedy určitě ne.
- IvaP
- žabí královna/král

- Příspěvky: 3237
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
Tečko, a nebyla to spíš piškotová bábovka? Ta byla jedlá snad jen v okamžiku, kdy se vyklepla z formy...Tečka píše:No, může být, ale já po letitých zkušenostech přistupuji k olejovým buchtám s nedůvěrou.sharka.68 píše:
Tečko, moje olejka dusivkou rozhodně není.....
- sharka.68
- žabí královna/král

- Příspěvky: 9444
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kynuté ovocné koláče, ale i jiné
u nás u všeho,co mělo mít jinou,než tekutou konzistenci....IvaP píše:Utopit mlynáře se říkalo u kynutých těst. U kaše tedy určitě ne.

