11.1.2015 Remoska

Moderátoři: Lika, radanova

Inka
žabí královna/král
žabí královna/král

Re: 11.1.2015 Remoska

Příspěvek od Inka »

No bacha, citronovou šťávou nebo octem se mléko leda srazí, nikolivěk se udělá sýr. Maximálně vznikne takový ten syreček co se nechávalo odkapat uvařené kyselé mléko a pak se z toho dělaly homolky. Se solí a kmínem to potom procházelo od fáze tvarohovité do fáze opět tekoucí, u té už jsem dělala jako dítě fuj
Obrázek

aida
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od aida »

Jo, já vím, je to jen improvizace, něco jako první pomoc, skutečná technologie výroby je opravdu jiná, ale na domácí pokusy to stačí, stejně to žádná z místních děvčat nebude dělat navelko (a pochybuju, že víc než jednou). Ale pokud by chtěla, je hodně zdrojů, kde se dají patřičné chemikálie a jiné pomůcky za přiměřený peníz koupit.

ri
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od ri »

No, není.
Opatřit syřidlo, aby ho nebylo na 100litrů mléka už jde, ale sranda to teda není.
Stejně jako jiné součástky.
Ale dá se to. A kdyby někdo například toužil po sýru bez škrobu, guar.gumy a hlavně vlastnoručním ... zde:
http://www.cuketka.cz/?p=2069" onclick="window.open(this.href);return false;

ono vás to pokusničení rychle přejde :D

aida
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od aida »

Jj, Kamilka je skvělá, však jsem tu o ní už taky párkrát psala a doporučovala její kuchařku. Velká sympaťačka a knížka je bezvadná.

Velká kočka
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Velká kočka »

To jste mi vyvolali krásné vzpomínky na bydlení na venkově tady ve Smålandu. Bylo to v prvních letech našeho pobytu tady, přesně po dvou a půl roce v Göteborgu jsme se stěhovali na jih na venkovskou samotu. Ti kdo nám pronajímali domek byli zemědělci, měli polnosti, chovali krávy a kolie :wink2: (Bača byl od nich).
Jednoho dne přivezla selka konev mléka, nalila tam "löpe", tedy syřidlo, zamíchala a hned se mlého vysráželo. Pak jsme hrudky tvarohu vytahovali a vkládali do košíku a pořádně vymáčkávali ze vší tekutiny. Povrch se polil pálenkou (švédsky "brännvin") a toto ošetření se týdny opakovalo. A náš první ale taky poslední sýr zrál. Jinak jsme chodili pro mléko k sousedovi jeden kilometr od nás a dělali si výborný tvaroh.
Tam jsem začala péci český chléb, který kynul tři dny. A úplně sama jsem porcovala zadní čtvrtku krávy. Sama protože když ji přivezli a hodili na zem, odjížděl můj manžel za prací. Byla jsem z toho celá jurodivá, neumíte si představit kolik je na čtvrtce krávy masa. To vůbec nebralo konce. Ovšem dojemné bylo jak Bača zaháněl štěně (to jest našeho kloučka) od toho úlovku, ten patřil přece nejprve dospělým psům, tak zní vlčí zákon.
Taky jsme nakupovali slepice ve velkém. Ještě že tam byla tchyně, ta věděla jak na to. Spařit, oškubat, vykuchat. Ajajaj, taky Sisifova práce. Slepic bylo vždycky mnohem víc než deset. Přesný počet si už nepamatuji.
Jinak na nákup těch 8-10 km do městečka Alvesta, které bylo a stále je železničním uzlem, jsem chodila pěšky a zpátky s nákupem jsem jezdila taxíkem. Pak jsme zakoupili stará kola a jezdili na nich, ovšem nikoliv v zimě. Auto jsme nikdy nevlastnili, ani v Čechách ani tady.
To byly krásné časy, taková věčná dovolená. Småland nám velice připomínal českou krajinu. Taky jsem stěhování ke Stockholmu po dvou a půl letech obrečela. Vůbec mám stěhování plné zuby.
Když přijdu k synovi a podívám se na kachlová kamna která má v pokoji, hned jsem zpátky v Rönningerydu. Tam jsme topili dřevem v kachlových kamnech. Od té doby jsou kachlová kamna můj sen, který už zůstane jen snem. Ta kachlová kamna u syna bohužel nefungují.
To jsem se dostala nějak daleko od původního tématu. Omlouvám se. :prosim:

Karolína
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Karolína »

No jak sýry mám moc ráda tak než tohle, to raději zajdu do specializované prodejny a mám to doma.
Tolik jich zase nesním.

Beda
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

aida píše:síran vápenatý, což je v blbém překladu ta sádra
no, a jsme doma :bzik: :doh: :pche:
Obrázek

ri
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od ri »

IvaP píše: Tofu mi skřípalo mezi zuby, ta sádra tam byla cítit :?
:chi:

Anti
žabí slečna/mládenec
žabí slečna/mládenec

Příspěvek od Anti »

no jo, psychika je mocná věc...placebo efekt trochu jinak :D

IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IvaP »

Anti píše:no jo, psychika je mocná věc...placebo efekt trochu jinak :D
No, jestli to bylo na mě, tak to nebylo placebo. Tofu jsme si zkoušeli vyrábět před více než 25 lety, v té době opravdu byl v Česku internet v plenkách a recept byl v nějaké tištěné orientální kuchařce. Opravdu se na srážení používala sádra, což je hemihydrát síranu vápenatého (půl molekuly vody na molekulu síranu vápenatého)....No a opravdu to tofu mělo takovou omítkovou chuť a trošku skřípalo.

sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharka.68 »

aida píše:Jo, já vím, je to jen improvizace, něco jako první pomoc, skutečná technologie výroby je opravdu jiná, ale na domácí pokusy to stačí, stejně to žádná z místních děvčat nebude dělat navelko (a pochybuju, že víc než jednou). Ale pokud by chtěla, je hodně zdrojů, kde se dají patřičné chemikálie a jiné pomůcky za přiměřený peníz koupit.
:haha: už vidím Bedu,jak si doma dělá sejra :haha:
Obrázek

sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharka.68 »

aido, dík za to vysvětlení sádry...já je sice nepodezírala,že tam bude stavební sádra, ale nějak jsem si nedokázala představit, co to tedy bude....
Obrázek

karakal
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od karakal »

aida píše: I na té wiki mají heslo o tofu blbě, ten, kdo anglickou verzi hesla o tofu překládal, neuměl moc anglicky, ani se moc nevyznal v chemii.
Při výrobě tofu se ke srážení používá síran hořečnatý (tvoří hlavní podíl v tzv. nigari, což je něco, co se dělá z upravené mořské soli a snad i z řas, resp. je to směs různých síranů a chloridů) nebo síran vápenatý, což je v blbém překladu ta sádra (není, obyč. stavební sádra je něco jiného).
Na Wikipedii to může opravit kdokoliv, kdo o tom ví víc. Tak bych prosila, jestli by to někdo z těch znalých neopravil. Jen do shrnutí editace pak napsat nějaké krátké shrnutí, proč ta změna, nebo do diskuse.

Beda
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

AVÍÍÍÍÍÍZO :in_love:

po mimořádné aktuální 105-ce je tu dnes ta pravidelná, čtvrteční

http://www.vave.biz/index.php/105-x148/ ... -nadcasove" onclick="window.open(this.href);return false; :slunce:
Obrázek

Odpovědět