4.10.2014 Kaštany
4.10.2014 Kaštany
Bejvávalo - jezdili dědulové s kamínky na dřevěné uhlí a prodávali čerstvě upečené, ještě horké kaštany v pytlíčku a člověk si o ně v mrazu zahřál tlapky a byla to dobrota.
Ale i ledacos jiného se z nich dá dělat! Co děláte vy?
Francouzská kaštanová nádivka
Na 4 porce budete potřebovat:
500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
150g drůbežích jater
50ml brandy
150g šunky
2 cibule
50g uvařené rýže
lžíce olivového oleje
hrst nasekané petrželové nati
muškátový oříšek
sůl, pepř
Postup:
Kaštany rozmělněte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která jste před tím asi 6 hodin máčeli v brandy, nakrájenou šunku, na jemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.
Nádivkou naplňte dobře očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem.
Ale i ledacos jiného se z nich dá dělat! Co děláte vy?
Francouzská kaštanová nádivka
Na 4 porce budete potřebovat:
500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
150g drůbežích jater
50ml brandy
150g šunky
2 cibule
50g uvařené rýže
lžíce olivového oleje
hrst nasekané petrželové nati
muškátový oříšek
sůl, pepř
Postup:
Kaštany rozmělněte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která jste před tím asi 6 hodin máčeli v brandy, nakrájenou šunku, na jemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.
Nádivkou naplňte dobře očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem.
Re: 4.10.2014 Kaštany
Áni ťuk! A já ty kaštany tak ráda a tak jsem doufala, že nějakej recepísek..... ![vyplazuju jazyk :jazyk:](./images/smilies/jazyk.gif)
![vyplazuju jazyk :jazyk:](./images/smilies/jazyk.gif)
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9393
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
když si jich pár deka koupím nebo posbírám u Slatiňan cestou na KOčičí hrádek, tak si je upeču v troubě...tak mi chutnají nejvíc ![papa :wave:](./images/smilies/wave.gif)
![papa :wave:](./images/smilies/wave.gif)
![Obrázek](http://forum.hadopasi.org/images/smilies/zralok.gif)
- Tečka
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: 4.10.2014 Kaštany
Když mě třeba nejvíc chutnají ty ještě horké, zrovna koupené, patří to nějak k té atmosféře vánočních trhů.Rpuť píše:Áni ťuk! A já ty kaštany tak ráda a tak jsem doufala, že nějakej recepísek.....
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Re: 4.10.2014 Kaštany
sharko a víš jak jsou dobrý v nádivce? (Nemusí být tak nóbl jako ta francouská.) Když se to s vypečenou šťávičkou z kuřátka či kachýnky rozleží ..... ježišmarjá, já bych si dala! ![kuřátko :kuratko:](./images/smilies/kuratko.gif)
![kuřátko :kuratko:](./images/smilies/kuratko.gif)
Naposledy upravil(a) Rpuť dne 04.10.2014 14:12:26 0, celkem upraveno 1 x.
Re: 4.10.2014 Kaštany
To je těžké, Rputi, když člověk nemůže na Týnec, tak se nedostane ani k těm kaštanům. Jinak kaštany jsme vždycky rychle opekly nasucho na plotýnce a hned snědli.
LA
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
taky myslím, že pečený jsou nejlepčí
... a když jsme byly mrňata a neuměly jsme to, tak jsme je se ségrou nařízly a normálně vařily, ve vodě
a náhodou to nebylo vůbec špatný
... no jo, jenže to bylo ještě v Blavě, kde tam kousek v lese ROSTLY, tak jsme si je vždycky jen samy nasbíraly a bylo to ![hurá :clap_hands:](./images/smilies/clap-hands.gif)
![anoano :yes:](./images/smilies/anoano.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
a náhodou to nebylo vůbec špatný
![super :super:](./images/smilies/super.gif)
![hurá :clap_hands:](./images/smilies/clap-hands.gif)
![Obrázek](http://forum.hadopasi.org/images/smilies/mevidek.gif)
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3199
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
Když už jsme u toho vaření - kdo máte rád rýži basmati, tak na aukru prodává pán z Prahy naprosto vynikající, je jí sice dvacet kilo, ale už jsme za dva roky ve třech snědli dva pytle
. Odkaz: http://aukro.cz/spickova-ryze-basmati-2 ... 22750.html" onclick="window.open(this.href);return false;
![kuk! :wink2:](./images/smilies/wink.gif)
Re: 4.10.2014 Kaštany
Ivo, díky za tip, ten se hodí moc.
Jinak se přiznám - kaštany jsem nikdy nejedla... nikdy jsem se k nim nenatrefila, na našem malém městě tuhle specialitu nikdo nedělal a teď už k tomu nějak nemám chuť ani odvahu.
Jinak se přiznám - kaštany jsem nikdy nejedla... nikdy jsem se k nim nenatrefila, na našem malém městě tuhle specialitu nikdo nedělal a teď už k tomu nějak nemám chuť ani odvahu.
- ri
- žabí královna/král
- Příspěvky: 1642
- Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
- Bydliště: Sovenice, Nymbursko
Re: 4.10.2014 Kaštany
Kaštany jsem kdysi ochutnala, ale nějak mi nechutnaly. Od té doby ... možná přišel čas na nový experimen?
-
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2639
- Registrován: 03.02.2008 18:04:46 0
- Bydliště: Västgötagatan 7, 41139 Göteborg, Sverige
Re: 4.10.2014 Kaštany
Tady lze jedlé kaštany koupit pouze dovezené. Pokoušeli jsme se s manželem takové kaštany zpracovat, ale pokaždé jich bylo dobré tři čtvrtiny plesnivých. A laciné taky zrovna nebyly. Tak jsme raději kupovali konservy ve kterých byly kaštany buď neochucené a nebo na sladko. Ze sladkých jsme dělali moučník, smíchali jsme obsah konservy s našlehanou šlehačkou a myslím že i přidali trochu alkoholu. Bylo to moc dobré, ale kam se takový moučník hrabal na zákusky pana Linky. Chápala jsem že "kaštanové sny" a jiné kaštanové zákusky pana Linky byly drahé. On nepoužíval konservy ale právě čerstvé kaštany a jestli dopadal při zpracování jako my..... No třeba měl dobrého dodavatele. A ono to vůbec není lehké kaštany zpracovat. Každý naříznout, dát vařit a potom oloupat nejen tu tvrdou slupku ale i kůžičku kolem samotného plodu aby zůstal jen bělavý kaštan. Do nádivek se myslím na hrubo posekaly. Už je to desetiletí co jsme to dělali a já postupy zapomněla.
Jo jo, já dobře vím, že vám už léta dlužím přeložit ze švédštiny recepty pana Linky. Teď momentálně nevím kam jsem je uložila. A vždycky když je objevím tak zrovna nemám čas. Omlouvám se, že jsem nesplnila slíbené.![pěkně prosím :prosim:](./images/smilies/prosim.gif)
Jo jo, já dobře vím, že vám už léta dlužím přeložit ze švédštiny recepty pana Linky. Teď momentálně nevím kam jsem je uložila. A vždycky když je objevím tak zrovna nemám čas. Omlouvám se, že jsem nesplnila slíbené.
![pěkně prosím :prosim:](./images/smilies/prosim.gif)
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9393
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
Rpuť píše:sharko a víš jak jsou dobrý v nádivce? (Nemusí být tak nóbl jako ta francouská.) Když se to s vypečenou šťávičkou z kuřátka či kachýnky rozleží ..... ježišmarjá, já bych si dala!
Rputinko,o tomto mi básnila moje bejvalá tchýně...pak to jednopu upekla...a zkazila tim celou kachnu
![smutek :sad2:](./images/smilies/sad2.gif)
![Obrázek](http://forum.hadopasi.org/images/smilies/zralok.gif)
Re: 4.10.2014 Kaštany
No, ony se kaštany do nádivky do kachny nehodí, spíš se dávají do nádivky do krůty, což jistě potvrdí dámy americké. My doma dáváme přednost mandlím, když už, ovšem nádivka bývá spíš housková, tuhle s rýží neznám, resp. jsem o ní nikdy neslyšela.
Kaštany mi (kromě klasických pečených nebo vařených) nejlíp chutnají nasladko - v různých zákuscích nebo v "gaštanovom pyré". Recept nejspíš dodá Verenka, je to slovensko-maďarská specialita, moc dobrá (teda aspoň mě chutná, přitom sladké skoro nejím).
Kaštany mi (kromě klasických pečených nebo vařených) nejlíp chutnají nasladko - v různých zákuscích nebo v "gaštanovom pyré". Recept nejspíš dodá Verenka, je to slovensko-maďarská specialita, moc dobrá (teda aspoň mě chutná, přitom sladké skoro nejím).
Re: 4.10.2014 Kaštany
sharko, já to jednla a bylo to mooooc dobré - ještě teď se olizuju ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Re: 4.10.2014 Kaštany
Ještě dodatek, jestli se Rpuť nebude zlobit. Zrovna listuju kuchařkou Marcelly Hazanové (pokouším se uvařit to nejpravější boloňské ragú, ne to moje tradiční samodomo jako vždycky) a úplnou náhodou jsem našla kapitolu o kaštanech. Takže tip na vaření nebo pečení: omyté syrové kaštany se prý mají nejdřív na 20 minut namočit do vlažné vody, pak naříznout, ale ne do kříže, jak je u nás zvykem, ale ve spodní užší části v 1/3 se shora (na té horní půlkulaté straně, ne na té ploché dole). Vaří se cca 25 minut, pečou cca 30-45 minut. Ale nevím, nezkoušela jsem.
Je tam jeden zajímavý recept na kaštany vařené v červeném víně: 2 šálky kaštanů namočit a nakrojit podle výše uvedeného postupu a pak vařit v přiklopeném hrnci v šálku suchého červeného vína se špetkou soli, bobkovým listem a takovým množstvím vody, aby byly potopené. Až změknou (prý za půl hodiny až hodinu, nevím), odkryje se poklice a víno se nechá až na 1-2 lžíce odpařit. V hrnci se nesou na stůl a každý si svůj kaštan oloupe sám.
Je tam jeden zajímavý recept na kaštany vařené v červeném víně: 2 šálky kaštanů namočit a nakrojit podle výše uvedeného postupu a pak vařit v přiklopeném hrnci v šálku suchého červeného vína se špetkou soli, bobkovým listem a takovým množstvím vody, aby byly potopené. Až změknou (prý za půl hodiny až hodinu, nevím), odkryje se poklice a víno se nechá až na 1-2 lžíce odpařit. V hrnci se nesou na stůl a každý si svůj kaštan oloupe sám.