4.10.2014 Kaštany
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
aido - kdepak, není na tom nic zlého!!! ... já naopak dušený (třeba hovězí na houbách, nebo s pepřem a hořčicí) přímo MILUJU
jenom je to ale holt jiný než pečený - podle mě ... neumím to přesně vysvětlit
jenom je to ale holt jiný než pečený - podle mě ... neumím to přesně vysvětlit
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9393
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
Bedo,
husu jsem pekla pomalinku při 80°C cca 8 hodin, a jaká byla, si vzpomeň, JAK JSI SE OLIZOVALA...
a taky přes noc a klidně jsem si spinkala....
husu jsem pekla pomalinku při 80°C cca 8 hodin, a jaká byla, si vzpomeň, JAK JSI SE OLIZOVALA...
a taky přes noc a klidně jsem si spinkala....
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
tak to se přiznám, že já bych se to bála nechat přes noc - a to ani elektrickou troubu (plynovou teprvá ne)
stejně jako bych nenechala prát pračku a odešla si ven
stejně jako bych nenechala prát pračku a odešla si ven
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9393
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
kdo se bojí Bedo, víš co dělá v síni...
Re: 4.10.2014 Kaštany
čistí osmi kočkám záchody no, taky kocourovi ne, teď vážně... sama bych se taky bála, ale vím o tomto způsobu pečení ( ochutnala jsem výsledky) a Sharka to má namakaný my jsme měli na Vánoce nebo Nový rok krůtu největší asi 5kg, s tím, že přijdou hosti a dostanou i masíčko a nádivku s sebou domů. nádivku vyrábí kuchařsky zdatné dítě kaštanovou, klasickou, my asistujeme a jsme povelováni a krůtička se pekla tak: nejprve opečena ze všech stran, poté zaobalena plátkovou anglickou slaninou, načas přiklopená alobalem, ve finále odklopená, aby dostala kůrčičku. nádivka napoprvé inside, při dalších krůtích hodech už jen okolo (část) a zbytek v solo pekáči. mňamsharka.68 píše:kdo se bojí Bedo, víš co dělá v síni...
- Karolína
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3001
- Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
- Bydliště: HORNÍ MARŠOV
Re: 4.10.2014 Kaštany
Všechno, co se na chalupě peklo v kachlových kamnech se peklo přes noc.
Kamna byla rozpálená dřevem tak do 22-23.00 hodin, než jsme šli spát, pak se do nich daly 3-4 černé brikety, aby se udržela teplota až do rána.
Cca okolo 20.00 se vložila nádoba s příslušným masem (klidně mohlo být i mražené), podlité pivem, vínem, vodou (podle typu jídla), nakořeněné, nasolené, připravené na pečení. A ráno, když se otevřela trouba, bylo masíčko hotové, měkkoučké, šťavnaté, jen se rozplývalo.
Tohle pečení maso nevysuší, naopak. Důležité jsou také nádoby. Já to připravovala v litinových těžkých hrncích, důkladně přiklopené, aby vše zůstávalo uvnitř masa.
V moderních elektrických troubách to asi nepůjde, jsou tu časovače, které po určité době buď nastavíš znovu nebo se trouba vypne. V noci k tomu vstávat asi nikdo nebude.
Ale takový hrnec na pomalé vaření, který dneska lze pořídit za velmi slušné peníze, ten je k nezaplacení.
Kamna byla rozpálená dřevem tak do 22-23.00 hodin, než jsme šli spát, pak se do nich daly 3-4 černé brikety, aby se udržela teplota až do rána.
Cca okolo 20.00 se vložila nádoba s příslušným masem (klidně mohlo být i mražené), podlité pivem, vínem, vodou (podle typu jídla), nakořeněné, nasolené, připravené na pečení. A ráno, když se otevřela trouba, bylo masíčko hotové, měkkoučké, šťavnaté, jen se rozplývalo.
Tohle pečení maso nevysuší, naopak. Důležité jsou také nádoby. Já to připravovala v litinových těžkých hrncích, důkladně přiklopené, aby vše zůstávalo uvnitř masa.
V moderních elektrických troubách to asi nepůjde, jsou tu časovače, které po určité době buď nastavíš znovu nebo se trouba vypne. V noci k tomu vstávat asi nikdo nebude.
Ale takový hrnec na pomalé vaření, který dneska lze pořídit za velmi slušné peníze, ten je k nezaplacení.
Re: 4.10.2014 Kaštany
Tak s pomaly hrncem souhlasim. Ja se vzdycky na kazdou vychytavku do kuchyne divam podezirave a nevericne. Hrnec si nejprve poridila moje mamka. Na vanoce v nem udelala pecene maso a to bylo tak dobre, ze kdyz jsme se z vanocnich svatku vratili zpatky, tak manzelovy prvni kroky vedly do obchodu a zakoupil hrnec. Delam v nem hovezi vyvar, klidne pres noc, pecu maso a kacenu..... Velke mnamKarolína píše: Ale takový hrnec na pomalé vaření, který dneska lze pořídit za velmi slušné peníze, ten je k nezaplacení.
Re: 4.10.2014 Kaštany
Hezký den
Pomalou tzv. třináctihodinovou husu nebo kachnu už peču téměř pravidelně a je fakt výborná. Když jsem ji pekla poprvé, přes noc, tak jsem se s děsem budila a chodila to kontrolovat. A ono nic - husa se upekla při teplotě 90°C. Pak se na poslední hodinu zvýší teplota na 180 - 200°C, aby se dodělala kůrčička a je hotovo. Úplně největší mňam!
Pomalou tzv. třináctihodinovou husu nebo kachnu už peču téměř pravidelně a je fakt výborná. Když jsem ji pekla poprvé, přes noc, tak jsem se s děsem budila a chodila to kontrolovat. A ono nic - husa se upekla při teplotě 90°C. Pak se na poslední hodinu zvýší teplota na 180 - 200°C, aby se dodělala kůrčička a je hotovo. Úplně největší mňam!
Re: 4.10.2014 Kaštany
Cleo, dělám to úplně stejně. A výsledek je ta nejlepší kachna, jakou jsem kdy v životě jedla.
Re: 4.10.2014 Kaštany
Děvčátka krásná, blíží se víkend, takže - co budete vařit?
Já, protože netradičně druhý víkend po sobě přijede "masožravý" synek, tenhle guláš: http://www.labuznik.cz/recept/styrsky-hovezi-gulas/" onclick="window.open(this.href);return false; - pokud budete mít někdy čas a chuť, vyzkoušejte jej, je opravdu výborný, takový "gulášový" (nevím, jak to líp popsat). No a pak budou (na přání synka) šunkofleky (uzené zrovna vařím). A když jsem byla dneska v řeznictví, tak jsem se trochu rozšoupla a koupila ještě trochu kuřecích jater (i když jinak játra ráda nemám - trauma z dětství) a udělám rychlou paštiku podle paní Kamily Procházkové a její Celoroční plánovací kuchařky. No, kdy půjdu dneska spát, to fakt netuším.
Já, protože netradičně druhý víkend po sobě přijede "masožravý" synek, tenhle guláš: http://www.labuznik.cz/recept/styrsky-hovezi-gulas/" onclick="window.open(this.href);return false; - pokud budete mít někdy čas a chuť, vyzkoušejte jej, je opravdu výborný, takový "gulášový" (nevím, jak to líp popsat). No a pak budou (na přání synka) šunkofleky (uzené zrovna vařím). A když jsem byla dneska v řeznictví, tak jsem se trochu rozšoupla a koupila ještě trochu kuřecích jater (i když jinak játra ráda nemám - trauma z dětství) a udělám rychlou paštiku podle paní Kamily Procházkové a její Celoroční plánovací kuchařky. No, kdy půjdu dneska spát, to fakt netuším.
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3199
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
Já jsem před chvílí dopekla taštičky z kynutého těsta naplněné nádivkou z kdoulí. Recept nedodám, protože je to od oka.
- ri
- žabí královna/král
- Příspěvky: 1642
- Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
- Bydliště: Sovenice, Nymbursko
Re: 4.10.2014 Kaštany
Mohla bych mít pštrosí stejky marinované v bylinkách a víně a zašlápnuté kontaktním grilem.
Mohla bych.
I je naložíme.
Ale bude tu návštěva totálně nežravá. Ten typ, který nemá čas sedět s ostatními u stolu a někde u benzínky si koupí kolu a brambůrky, které dá dozadu dětem.
Protože se musí stihnout ...
...a taky ...
... a pojedeme do divadla.
Heč
A do Příbrami...
A při troše štěstí ty stejky budeme grilovat mezi půlnocí a druhou ráno.
Nebo vůbec.
Mohla bych.
I je naložíme.
Ale bude tu návštěva totálně nežravá. Ten typ, který nemá čas sedět s ostatními u stolu a někde u benzínky si koupí kolu a brambůrky, které dá dozadu dětem.
Protože se musí stihnout ...
...a taky ...
... a pojedeme do divadla.
Heč
A do Příbrami...
A při troše štěstí ty stejky budeme grilovat mezi půlnocí a druhou ráno.
Nebo vůbec.
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
hm, mohla bys... no tak ať si je skutečně dáš