![uchechtaný :haha:](./images/smilies/haha.gif)
4.10.2014 Kaštany
- Hana Williamson
- žabí královna/král
- Příspěvky: 526
- Registrován: 15.07.2006 3:35:36 0
- Bydliště: Jizni Karolina
Re: 4.10.2014 Kaštany
Aida vznesla dotaz na nadivky do kruty v Americe. Velka vetsina lidi (vcetne mne) pecou nadivku mimo krutu. Dava to smysl, protoze kruty se zde prodavaji velike (krutosaurus)
, a kdyz je v tom ta nadivka, tak se to musi pect dyl, aby, zejmena zevnitr u stehen, se to udelalo. A tim padem prsa vyschnou. Takze do dutiny krutosaura nacpu citron, jablko, cibuli, bylinky, pomeranc... Teda ne vsechno dohromady - podle chute.
![uchechtaný :haha:](./images/smilies/haha.gif)
Re: 4.10.2014 Kaštany
Velká krutá si zadá velkou troubu ......Hana Williamson píše:Aida vznesla dotaz na nadivky do kruty v Americe. Velka vetsina lidi (vcetne mne) pecou nadivku mimo krutu. Dava to smysl, protoze kruty se zde prodavaji velike (krutosaurus), a kdyz je v tom ta nadivka, tak se to musi pect dyl, aby, zejmena zevnitr u stehen, se to udelalo. A tim padem prsa vyschnou. Takze do dutiny krutosaura nacpu citron, jablko, cibuli, bylinky, pomeranc... Teda ne vsechno dohromady - podle chute.
Když jsme se přestěhovali a nastěhovali do domku, kladla jsem si otázku proc máme tak velkou troubu. Na nas prvni Den díkůvzdání jsem pochopila.... Kamarádi přivezli výše zmíněného Krutosaura, ten zabral celou troubu a bylo po diveni.
- Karolína
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3001
- Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
- Bydliště: HORNÍ MARŠOV
Re: 4.10.2014 Kaštany
Ty obrovské krůty pečené prostě nechápu.
Mě stačila malá vánoční krůta, kterou jsme pekli kdysi, to jsem ještě byla studentka, na chalupě v kachlových kamnech.
Tatínek si dal jednu porci aby neurazil, ale protože krůta nebyla nijak šťavnatá, spíš naopak, tak náš mlsný živitel usoudil, že tohle neee. Maminka odjížděla hned po vánocích do Prahy pracovat a my jsme tam zůstávali. Měla se vrátit až na Silvestra. Chudák doma třela bídu, ale krůtu nám nechala, že se doma nějak obstará, hlavně abychom my dva měli co jíst.
Otec druhý den krůtu odmítl a já se tím suchým masem živila celý týden. Přitom jsem jezdila na výcvik sjezdařského lyžování - ráno tam cca 4 km, v poledne domů na jídlo a pak na odpoledne zase na vlek. Trenéři se vždy zeptali, co jsem měla k obědu a když jsem čtvrtý den sdělila, že krůtu, tak se upřímně podivili, kolik že těch krůt doma ještě máme.
Od té doby jsem krůtu nemohla ani vidět.
Tedy pečenou vcelku.
Zato jsem Krutosaura kupovala před vánocemi a porcovala. Vznikla z toho spousta masa, určeného pro různé použití - odřezky na Čínu, prsa na řízky, stehna na pečení, křídla do polévky, kůže na držkovou falešnou polévku, kosti jsem vyvařovala v obrovském prádelním hrnci na hutný vývar, který se také zamrazil....... prostě celá krůta se zužitkovala beze zbytku a zamražené se to používalo hezky dlouho.
Ale v různých kombinacích a ne celá pečená vysušená krůta....... ne, to už bych fakt asi nedala.
Mě stačila malá vánoční krůta, kterou jsme pekli kdysi, to jsem ještě byla studentka, na chalupě v kachlových kamnech.
Tatínek si dal jednu porci aby neurazil, ale protože krůta nebyla nijak šťavnatá, spíš naopak, tak náš mlsný živitel usoudil, že tohle neee. Maminka odjížděla hned po vánocích do Prahy pracovat a my jsme tam zůstávali. Měla se vrátit až na Silvestra. Chudák doma třela bídu, ale krůtu nám nechala, že se doma nějak obstará, hlavně abychom my dva měli co jíst.
Otec druhý den krůtu odmítl a já se tím suchým masem živila celý týden. Přitom jsem jezdila na výcvik sjezdařského lyžování - ráno tam cca 4 km, v poledne domů na jídlo a pak na odpoledne zase na vlek. Trenéři se vždy zeptali, co jsem měla k obědu a když jsem čtvrtý den sdělila, že krůtu, tak se upřímně podivili, kolik že těch krůt doma ještě máme.
Od té doby jsem krůtu nemohla ani vidět.
Tedy pečenou vcelku.
Zato jsem Krutosaura kupovala před vánocemi a porcovala. Vznikla z toho spousta masa, určeného pro různé použití - odřezky na Čínu, prsa na řízky, stehna na pečení, křídla do polévky, kůže na držkovou falešnou polévku, kosti jsem vyvařovala v obrovském prádelním hrnci na hutný vývar, který se také zamrazil....... prostě celá krůta se zužitkovala beze zbytku a zamražené se to používalo hezky dlouho.
Ale v různých kombinacích a ne celá pečená vysušená krůta....... ne, to už bych fakt asi nedala.
- Hana Williamson
- žabí královna/král
- Příspěvky: 526
- Registrován: 15.07.2006 3:35:36 0
- Bydliště: Jizni Karolina
Re: 4.10.2014 Kaštany
Karolino, ale ona ta kruta nemusi bejt vysusena. Fakt zalezi, jak se to dela. Ja treba pod kuzi vtiram ochucene maslicko, a vyjde mi stavnata I s kruplavou kuzickou. A jinak, velka zeme, velke kruty, velke sporaky
Ne, ale vazne, kdyz se na dikuvzdani sejde Chetova rodina, tak je to az 16 lidi a vsichni muzsky jsou vetsiho vzrustu. Tak tam moc nezbyde.
![hurá :clap_hands:](./images/smilies/clap-hands.gif)
![uchechtaný :haha:](./images/smilies/haha.gif)
![uchechtaný :haha:](./images/smilies/haha.gif)
![uchechtaný :haha:](./images/smilies/haha.gif)
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9393
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
Pokud karolínina maminka byla ze stejné školy jako moje, a že asi byla...kdo prošel válkou,tak prostě šetřil, tak máslo pod kůži krůtě nevtíral..proto i moje mamka prostě o krůtě tvrdí,že je suchá...když jsem ji loni pekla a vetřela jí pod kůži celou kostku másla, byla nadšená..... inspitovala jsem se u Ricardových receptů, mrcha měla 5 kilo, přijeli příbuzní, zbyly ohlodané kosti... ![hihňám se :chi:](./images/smilies/chi.gif)
![hihňám se :chi:](./images/smilies/chi.gif)
![Obrázek](http://forum.hadopasi.org/images/smilies/zralok.gif)
- ri
- žabí královna/král
- Příspěvky: 1642
- Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
- Bydliště: Sovenice, Nymbursko
Re: 4.10.2014 Kaštany
Pět kilo?
To není krůta, to je kuřátko![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
To není krůta, to je kuřátko
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
u nás se krůta na Vánoce taky vždycky dělala, ale pekla ji máti porcovanou a suchá teda nikdy nebyla!!!! i bez vetřeného másla (jak to dostanete POD kůži, když je přirostlá?) ... ale dávala k tomu do pekáče trochu anglické slaniny a ta to nááááádherně ovoněla, ještě teď tu vůni cejtím
a já když koupím někdy třeba stehna, jinak je nedělám![zamilovaná2 :in_love:](./images/smilies/in_love.gif)
![super :super:](./images/smilies/super.gif)
![super :super:](./images/smilies/super.gif)
a já když koupím někdy třeba stehna, jinak je nedělám
![zamilovaná2 :in_love:](./images/smilies/in_love.gif)
![Obrázek](http://forum.hadopasi.org/images/smilies/mevidek.gif)
- ri
- žabí královna/král
- Příspěvky: 1642
- Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
- Bydliště: Sovenice, Nymbursko
Re: 4.10.2014 Kaštany
Já taky ne.sharka.68 píše:no 10 kilovou bych do trouby asi nenacpala...
Patnáct je tak akorát
![vyplazuju jazyk :jazyk:](./images/smilies/jazyk.gif)
(Ne, nepečeme je vcelku
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9393
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
Bedo, tu kůži uvolníme, jde to dobře a neporušíš ji....u kuřete pod ni (pod kůži) cpu i nádivku....Beda píše:u nás se krůta na Vánoce taky vždycky dělala, ale pekla ji máti porcovanou a suchá teda nikdy nebyla!!!! i bez vetřeného másla (jak to dostanete POD kůži, když je přirostlá?) ... ale dávala k tomu do pekáče trochu anglické slaniny a ta to nááááádherně ovoněla, ještě teď tu vůni cejtím![]()
![]()
a já když koupím někdy třeba stehna, jinak je nedělám
![Obrázek](http://forum.hadopasi.org/images/smilies/zralok.gif)
Re: 4.10.2014 Kaštany
Jasně, kůži uvolnit, máslo (nejlíp nějaké kapku ochucené - sůl, pepř, česnek, majoránka, atd., atp., prostě podle chuti) nebo nádivku nacpat, je to jednoduché, jde to snadno.
Další faktor pečení těchchle monster (ale i mnohem menších kusů masa) je podle mě teplota a čas, teda aspoň myslím (podle své zkušenosti). Čím nižší teplota a čím delší doba pečení, tím je to míň vysušené, chutnější a šťavnatější - a ani to máslo, slanina, atd. nemusí být, nebo aspoň ne v nějak nadměrném množství, jen tak pro chuť. No, však si jen tak na zkoušku zkuste upéct kuře (nebo třeba jen stehna) místo na obvyklých 200 °C jen třeba na 120-150 °C, ale místo jedné hodiny hodiny třeba tři. Budete velmi příjemně překvapené tím rozdílem. Doporučuju to péct přiklopené a vždycky asi tak po hodině se na to podívat a případně podlít.
Další faktor pečení těchchle monster (ale i mnohem menších kusů masa) je podle mě teplota a čas, teda aspoň myslím (podle své zkušenosti). Čím nižší teplota a čím delší doba pečení, tím je to míň vysušené, chutnější a šťavnatější - a ani to máslo, slanina, atd. nemusí být, nebo aspoň ne v nějak nadměrném množství, jen tak pro chuť. No, však si jen tak na zkoušku zkuste upéct kuře (nebo třeba jen stehna) místo na obvyklých 200 °C jen třeba na 120-150 °C, ale místo jedné hodiny hodiny třeba tři. Budete velmi příjemně překvapené tím rozdílem. Doporučuju to péct přiklopené a vždycky asi tak po hodině se na to podívat a případně podlít.
-
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2639
- Registrován: 03.02.2008 18:04:46 0
- Bydliště: Västgötagatan 7, 41139 Göteborg, Sverige
Re: 4.10.2014 Kaštany
My jsme tu kupovali porce krocana, i třeba prsíčka a uložili jsme je na pekáči pod nádivku. Tím pádem nebylo maso nikdy suché. ![super :super:](./images/smilies/super.gif)
![super :super:](./images/smilies/super.gif)
- Karolína
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3001
- Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
- Bydliště: HORNÍ MARŠOV
Re: 4.10.2014 Kaštany
Když se pekla ta pověstná krůta, tak máslo bylo tak leda občas na chleba. Cpát ho do krůty by maminka nepřežila.
Krůta se pekla v kachlových kamnech na chalupě, ale na "pomalé" pečení maminka zvyklá nebyla, prostě se krůta hodila do pekáče, pořádně se přiložilo a za pár hodin bylo hotovo. A tím pádem to chutnalo tak, jak to chutnalo.
Já když jsem porcovala obřího krocana, tak jsem pak ty kusy pekla pomaličku a přes celou noc v lehce přitápěné troubě. To bylo pošušňání.
Hlavně jsem tam tu hnátu narvala zmrzlou a ráno jsem vytáhla kus úžasné křupavé a šťavnaté pečínky.
Takhle jsem pekla i svíčkovou, dělala guláše, různé mixované druhy pečeného masa na víně apod., vždy pomalu a přes noc.
Husa z kachláků nemá konkurenci.
Jo, kde ty časy jsou!
Krůta se pekla v kachlových kamnech na chalupě, ale na "pomalé" pečení maminka zvyklá nebyla, prostě se krůta hodila do pekáče, pořádně se přiložilo a za pár hodin bylo hotovo. A tím pádem to chutnalo tak, jak to chutnalo.
Já když jsem porcovala obřího krocana, tak jsem pak ty kusy pekla pomaličku a přes celou noc v lehce přitápěné troubě. To bylo pošušňání.
Hlavně jsem tam tu hnátu narvala zmrzlou a ráno jsem vytáhla kus úžasné křupavé a šťavnaté pečínky.
Takhle jsem pekla i svíčkovou, dělala guláše, různé mixované druhy pečeného masa na víně apod., vždy pomalu a přes noc.
Husa z kachláků nemá konkurenci.
Jo, kde ty časy jsou!
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4.10.2014 Kaštany
aido, a to nebude dušené místo upečené??????aida píše:Doporučuju to péct přiklopené
![cožee :ask:](./images/smilies/ask.gif)
![cožee :ask:](./images/smilies/ask.gif)
![hmmm :hmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
Karolíno, přes noc?Karolína píše:vždy pomalu a přes noc
![uff :uff:](./images/smilies/uff.gif)
![cožee :ask:](./images/smilies/ask.gif)
![cožee :ask:](./images/smilies/ask.gif)
![hmmm :hmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
![Obrázek](http://forum.hadopasi.org/images/smilies/mevidek.gif)
Re: 4.10.2014 Kaštany
Bedo, nebude, zato to bude moc dobré. Ostatně - na dušeném mase nevidím nic špatného, naopak - nebo je snad na něm něco zlého? No a kdo chce kůrčičku, pekáč na posledních pár minut odklopí a dopeče do křupava. Opravdu je v tom pomalém pečení veliký rozdíl, stačí jednou vyzkoušet...