20.10.2014 Hrnečku vař!
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3198
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Rputi, přeju ti radost z nového hrnečku, jen bych se bála, že ta keramika nevydrží. Já jsem před nějakou dobou přišla o spodek tajine, po nahřátí rána jak z děla a tajine na půlku. No, už jsem pod tu skvělou poklici sehnala těžkou železnou pánev a zdá se, že službu dělá stejnou, jako ta keramika.
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Ivap - tahle keramická hmota je nějak specielně upravená a teplotní výkyvy snáší dobře.
"Keramické hrnce byly vyrobeny pomocí inovující technologie, díky které jsou pozoruhodně pevné a nevýbušné, proto je lze použít na přímý zdroj tepla, jako je keramická deska, plynový sporák či elektrický gril, trouba nebo mikrovlnka. Hrnec má výborné akumulační schopnosti. Na rozdíl od kovových nebo skleněných materiálů udrží podstatně déle teplo, které je rovnoměrně vedeno do celého hrnce. Ušetříte energii a jídlo bude daleko chutnější.
Hrnec velice dobře snáší změnu teploty. Povrch hrnců se velice snadno udržuje. Mohou se mýt v myčce a na případné připáleniny můžete bez obav použít drátěnku. Životnost je 10x delší než u běžného keramického nádobí. Poklice s otvorem pro únik páry."
"Keramické hrnce byly vyrobeny pomocí inovující technologie, díky které jsou pozoruhodně pevné a nevýbušné, proto je lze použít na přímý zdroj tepla, jako je keramická deska, plynový sporák či elektrický gril, trouba nebo mikrovlnka. Hrnec má výborné akumulační schopnosti. Na rozdíl od kovových nebo skleněných materiálů udrží podstatně déle teplo, které je rovnoměrně vedeno do celého hrnce. Ušetříte energii a jídlo bude daleko chutnější.
Hrnec velice dobře snáší změnu teploty. Povrch hrnců se velice snadno udržuje. Mohou se mýt v myčce a na případné připáleniny můžete bez obav použít drátěnku. Životnost je 10x delší než u běžného keramického nádobí. Poklice s otvorem pro únik páry."
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Boeuf bourguignon
Tedy Hovězí po burgundsku. Vařeno v novém, tom větším, kastrole. Hrnec 20cm, plotýnka 15cm. Po založení přivedeno k varu a po té sníženo opět na 1/8. Vařilo se 2,5 hodiny.
Poznámka - jelikož jsem kupovala hovězí kostky, nebyly všechny asi ze stejného kusu, takže ne všechny byly úplně měkké. Zvýšila jsem výkon plotýnky na 1/2 a cibulka s mrkvičkou se začaly přichytávat ke dnu. Evidentně je lepší ta hodně nízká teplota.
Výsledek: EŇO NĚŇO!
Použitý recept:
¾ l červeného vína
1 kg hovězí kýty (spodní nebo květový šál)
1 velká cibule
½ hlavičky česneku
2 bobkové listy
8 kuliček pepře
několik čerstvých bylin (rozmarýn, tymián, majoránka)
150 g slaniny
3 lžíce olivového oleje
200 g mrkve
15 ks malých cibulek
silnější plátek másla
150 g malých žampiónů
střik koňaku (2 cl)
sekaná petrželka
Maso nakrájíme na větší kostky (3x3 cm), cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé, pokud nemáte cibulky, použijte další velkou cibuli na kolečka). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne.
Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu. Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme cibuli, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a ½ hodiny. Před koncem dušení osmahneme půlky žampiónů na másle. Na posledních 10 minut dušení je přidáme do hotového pokrmu a celý pokrm zjemníme kapkou koňaku. Při servírování na talíři posypeme sekanou čerstvou petrželkou nebo jinou chutnou bylinkou. Maso je měkké a obklopené hustou šťávou, i když jsme ničím nezahušťovali. O výsledný efekt se postarala zelenina a cibule. Podáváme stylově s francouzskou bagetkou a zapíjíme červeným vínem.
Pokud nemáte v lásce houby, žampiony můžete vynechat (my je kvůli mně nedáváme) a pokud v baru nemáte koňak, i ten lze vynechat. Ostatní ingredience a postup ale zachovejte:o)
Vynechala jsem ten koňak a žampiony, ale nevydilo!
A jak to děláte vy?
Tedy Hovězí po burgundsku. Vařeno v novém, tom větším, kastrole. Hrnec 20cm, plotýnka 15cm. Po založení přivedeno k varu a po té sníženo opět na 1/8. Vařilo se 2,5 hodiny.
Poznámka - jelikož jsem kupovala hovězí kostky, nebyly všechny asi ze stejného kusu, takže ne všechny byly úplně měkké. Zvýšila jsem výkon plotýnky na 1/2 a cibulka s mrkvičkou se začaly přichytávat ke dnu. Evidentně je lepší ta hodně nízká teplota.
Výsledek: EŇO NĚŇO!
Použitý recept:
¾ l červeného vína
1 kg hovězí kýty (spodní nebo květový šál)
1 velká cibule
½ hlavičky česneku
2 bobkové listy
8 kuliček pepře
několik čerstvých bylin (rozmarýn, tymián, majoránka)
150 g slaniny
3 lžíce olivového oleje
200 g mrkve
15 ks malých cibulek
silnější plátek másla
150 g malých žampiónů
střik koňaku (2 cl)
sekaná petrželka
Maso nakrájíme na větší kostky (3x3 cm), cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé, pokud nemáte cibulky, použijte další velkou cibuli na kolečka). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne.
Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu. Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme cibuli, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a ½ hodiny. Před koncem dušení osmahneme půlky žampiónů na másle. Na posledních 10 minut dušení je přidáme do hotového pokrmu a celý pokrm zjemníme kapkou koňaku. Při servírování na talíři posypeme sekanou čerstvou petrželkou nebo jinou chutnou bylinkou. Maso je měkké a obklopené hustou šťávou, i když jsme ničím nezahušťovali. O výsledný efekt se postarala zelenina a cibule. Podáváme stylově s francouzskou bagetkou a zapíjíme červeným vínem.
Pokud nemáte v lásce houby, žampiony můžete vynechat (my je kvůli mně nedáváme) a pokud v baru nemáte koňak, i ten lze vynechat. Ostatní ingredience a postup ale zachovejte:o)
Vynechala jsem ten koňak a žampiony, ale nevydilo!
A jak to děláte vy?
- Karolína
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3001
- Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
- Bydliště: HORNÍ MARŠOV
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Rputinko nebýt tak plná z dnešního oběda, tak slintám jak Pavlovův pes.
Naštěstí jsem se nacpala vynikajícím Šárčiným jehněčím a šťouchanými bramborami, mňááááááááám.
Ale dám sem jeden receptík, který mám moc ráda:
ZELNÉ ROLÁDKY
z velké hlavy zelí opatrně oddělíme jednotlivé listy - lze to i s kapustou
ty spaříme krátce v horké vodě a pak paličkou rozklepneme opatrně košťál, aby se závitky lépe motaly
pak si vezmeme plátkovanou prorostlou slaninu, tou poklademe zelné listy a připravíme si masovou náplň:
mleté maso, jaké má kdo rád, okořeníme pepřem, solí, zelenými bylinkami dle chuti - dávám petrželku, libeček, pažitku, ale hodí se i saturejka, tymián, rozmarýn, prostě jakou kdo má rád převládající chuť bylinek, česnek utřený a na velmi jemňoučko nakrájenou bílou cibulku nebo šalotku
pak přidáme trochu vody nebo smetany, promícháme a vytvoříme hladkou pastu, kterou potřeme slaninu
vrstva tak 1 cm vysoká
pak balíme závitky jako rohlík, spíchneme párátkem a dáme do hrníčku, třeba i červeného
podlijeme bilým vínem se silným vývarem půl napůl, aby závitky byly tak do třetiny ponořené a dusíme s 1 bobkem (vavřínem, kocouří či králičí vhodné nejsou)
lze udělat i s obměnami - potřeme pouze zelný list masovou pastou a slaninou ho obalíme, pak peču jen s trochou vývaru, aby se slaninka nahoře dokřupava propekla
Je to poměrně rychlé jídlo, ale velmi jedlé
Naštěstí jsem se nacpala vynikajícím Šárčiným jehněčím a šťouchanými bramborami, mňááááááááám.
Ale dám sem jeden receptík, který mám moc ráda:
ZELNÉ ROLÁDKY
z velké hlavy zelí opatrně oddělíme jednotlivé listy - lze to i s kapustou
ty spaříme krátce v horké vodě a pak paličkou rozklepneme opatrně košťál, aby se závitky lépe motaly
pak si vezmeme plátkovanou prorostlou slaninu, tou poklademe zelné listy a připravíme si masovou náplň:
mleté maso, jaké má kdo rád, okořeníme pepřem, solí, zelenými bylinkami dle chuti - dávám petrželku, libeček, pažitku, ale hodí se i saturejka, tymián, rozmarýn, prostě jakou kdo má rád převládající chuť bylinek, česnek utřený a na velmi jemňoučko nakrájenou bílou cibulku nebo šalotku
pak přidáme trochu vody nebo smetany, promícháme a vytvoříme hladkou pastu, kterou potřeme slaninu
vrstva tak 1 cm vysoká
pak balíme závitky jako rohlík, spíchneme párátkem a dáme do hrníčku, třeba i červeného
podlijeme bilým vínem se silným vývarem půl napůl, aby závitky byly tak do třetiny ponořené a dusíme s 1 bobkem (vavřínem, kocouří či králičí vhodné nejsou)
lze udělat i s obměnami - potřeme pouze zelný list masovou pastou a slaninou ho obalíme, pak peču jen s trochou vývaru, aby se slaninka nahoře dokřupava propekla
Je to poměrně rychlé jídlo, ale velmi jedlé
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
kapustové závitky miluju ... přiznám se, já nejsem milovníkem mnoha chutí pokupě - takže bez bylinek a podlít zase bez vína , jinak OK
- Karolína
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3001
- Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
- Bydliště: HORNÍ MARŠOV
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Já bylinky používám ráda. Kombinace není taková, jak jsem jí vyjmenovala, použijí se 2-3 zelené druhy nebo jen tymián, jen sautejka, jen......
Víno je v tom vynikající a dodává chuť. Alkohol vyprchá dušením.
Víno je v tom vynikající a dodává chuť. Alkohol vyprchá dušením.
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Bedo, ona existuje i jednoduchá varianta pod názvem Hovězí ragů, a je to celkem dobré.
1
Na oleji zkaramelizujeme cukr dozlatova, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme.
2
Pak přidáme na kostky nakrájené maso a osmahneme.
3
Osolíme, podlijeme částí vína a dusíme doměkka.
4
Podle potřeby podléváme. Mezitím nakrájíme na plátky kořenovou zeleninu a přidáme ji k hovězímu masu.
5
Po chvíli zahustíme jíškou z másla a mouky.
6
Přidáme zbylé víno a dusíme doměkka.
7
Hovězí ragú podáváme s noky.
1
Na oleji zkaramelizujeme cukr dozlatova, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme.
2
Pak přidáme na kostky nakrájené maso a osmahneme.
3
Osolíme, podlijeme částí vína a dusíme doměkka.
4
Podle potřeby podléváme. Mezitím nakrájíme na plátky kořenovou zeleninu a přidáme ji k hovězímu masu.
5
Po chvíli zahustíme jíškou z másla a mouky.
6
Přidáme zbylé víno a dusíme doměkka.
7
Hovězí ragú podáváme s noky.
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Rputinko, ta moje poznámka směřovala ke Karolíně
hihi, a s nokama nééééééé ... hm, vlastně teď nevím - hmmmmmm... s knedlíkem, to z toho udělám jakoby guláš ... tak asi s rejží - stejně je to moje nejoblíbenější příloha
hihi, a s nokama nééééééé ... hm, vlastně teď nevím - hmmmmmm... s knedlíkem, to z toho udělám jakoby guláš ... tak asi s rejží - stejně je to moje nejoblíbenější příloha
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Já jsem si samozřejmě uvařila na dva dny, už si to hřeju a dělám si k tomu kolínka. Těstoviny k tomu taky jdou.
Už jsem to uchutnávala, od včírka se ještě rozleželo.... ajajajajaj!
Už jsem to uchutnávala, od včírka se ještě rozleželo.... ajajajajaj!
- Tečka
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2299
- Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
- Bydliště: Kousek od Kolína
Re: 20.10.2014 Hrnečku vař!
Šiš, to se nedá číst....já měla k obědu chleba s Lučinou a teď mi kapou sliny ...
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...