Znáte to, nevděk světem vládne a děti, případně naše „drahé“ polovičky jsou s jídlem občas na zabití. Takže další dva recepty, jak připravit toho ne zcela oblíbeného ptáka, se mohou hodit. Kromě toho jsem jeden recept slíbila Rputi už v zimě, že ho dodám v létě. Tehdy vyhrožovala, že jí třeba klepne a nedožije se, no, je tu podzim a Rpuť stále mezi námi, takže co už....
Kuře „po italsku“
Budeme potřebovat:
kuře (je celkem jedno, jestli celé, čtvrtky, stehna, křídla, maso je spíše vedlejší produkt)
cibuli
česnek
rajčata
anglickou slaninu nebo uzený bůček
zelené olivy
žampiony (nemusí být, ale s nimi je to lepší)
červené víno
olivový olej
bazalka, saturejka, pepř,sůl
pokud máme rádi, tak i lilek
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli a anglickou, poté zlehka opečeme porce kuřete a plátky česneku. Do pekáče vložíme nakrájená oloupaná rajčata, nakrájené žampiony a zelené olivy. Podlejeme vínem, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a dáme péct do trouby. Peču bez zakrytí, rajčata pustí dost šťávy, není potřeba podlévat.
Záměrně neuvádím množství surovin, dávám všeho hodně, maso je tou slabší částí jídla....
Kuře na hříbkách
Budeme potřebovat:
kuře
cibuli
máslo
hříbky – smrkové, dubáky...zkrátka „praváky“ nebo žampiony
pepř,sůl
Příprava je jednoduchá – na dno pekáče nasypeme na kolečka nakrájenou cibuli nebo šalotku a hříbky nakrájené na silnější plátky. Pokud je kuře hubené, přidáme máslo a vložíme osolené a opepřené naporcované kuře. Upečeme do zlatova.
Pepř je lepší použít bílý, houby by měly být opravdu hříbky nebo žampiony, ostatní houby (lesní) tmavnou, kuře je pak dost nevzhledné (šedohnědé maso) a ta chuť taky není ta správná.
Tuto úpravu mužstvo považuje za nejlepší jídlo z kuřete.
Oboje jídlo jíme s rýží, dobré jsou i opečené brambory.
Pokud někomu recepty připadají známé, podobnost je čistě náhodná
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)