21.7.2014 Muškalica
Re: 21.7.2014 Muškalica
Dámy, ráčily jste si povšimnout, že se jednalo o recept, který se vaří na slovanském jihu už pěkných pár století? A že tedy autor je nezjistitelný a že já jsem necitovala z autorského blogu ani slovo? Aida totiž vůbec nemůže vědět, kde jsem ten recept sebrala, zda jsem ho opsala z blogu nebo z kuchařky mojí babičky.
Mimochodem - mučkalicu/muškalicu vařím co běžné jídlo cca 45 let - od té doby, co jsem se jí v Jugošce vařit naučila, neb jsem tam rok studovala.
Nehledě k tomu, že u předposledního receptu byly uvedeny Kostelecké uzeniny a bylo zase špatně, protože "vono je Babišovo"!
Tak budem se tu normálně bavit nebo z toho dělat slepičárnu?
Mimochodem - mučkalicu/muškalicu vařím co běžné jídlo cca 45 let - od té doby, co jsem se jí v Jugošce vařit naučila, neb jsem tam rok studovala.
Nehledě k tomu, že u předposledního receptu byly uvedeny Kostelecké uzeniny a bylo zase špatně, protože "vono je Babišovo"!
Tak budem se tu normálně bavit nebo z toho dělat slepičárnu?
Re: 21.7.2014 Muškalica
Tak budem se tu normálně bavit nebo z toho dělat slepičárnu? [/quote]
slepičárnu nevím - já jsem se ptala na ježka a zcela OT dotaz: kočkařky, co dělají vaše venkovní kočky, potkají-li ježoura? naše děti, když spatří z terásky bodlináče, mají z toho divadlo a asi by ho šly pacičkovat...
Re: 21.7.2014 Muškalica
Evo, ten rok, kdy nám tu přezimovali tři ježečci to měli kočičáci jako televizi. Ale moc na ně nesahali. A Hero na tu kuličku (Matýska) štěkal a čílil se, že ten míček nemůže vzít do tlamy protože píchá a navíc se mu rozbalí!
Re: 21.7.2014 Muškalica
Rputi, upřímně, jsi nějaká startovací......přečti si diskuzi bez emocí.....
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: 21.7.2014 Muškalica
ty narveš do mražáku PLECH ??????????IvaP píše:Tak na mražení mám zlepšovák - na plech na pečení dám buď pečící fólii nebo papír na pečení, pokladu surovinou, kterou chci zmrazit (ovoce, zelenina) a dám do mražáku
Re: 21.7.2014 Muškalica
malá trouba nebo pultovej mrazák
Re: 21.7.2014 Muškalica
JanoBu - Já jsem přímo flegmouš, vzhledem k počtu Aidiných startů!
Re: 21.7.2014 Muškalica
ježek jeden mazanej pozorovali jsme cestičky ježků a koček ve mlýně, co mají kamarádi a nějak mi přišlo, že se ježkové a micišky vzájemně míjejí jako by měli mezi sebou svodidla tak mě zajímalo, jak to je v jiném kraji...jinak ovšem naši sídlištní pichláči jsou opísklí jako lázeňské veverky...za šera večera se zhusta koná promenáda v bodlinách, zakončená postáváním na chodníku " kde je ta ženská, co krmí venkovní kočky? něco bychom taky slupli"Rpuť píše:Evo, ten rok, kdy nám tu přezimovali tři ježečci to měli kočičáci jako televizi. Ale moc na ně nesahali. A Hero na tu kuličku (Matýska) štěkal a čílil se, že ten míček nemůže vzít do tlamy protože píchá a navíc se mu rozbalí!
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3218
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: 21.7.2014 Muškalica
A coby nee? Mám normální troubu a mražák 60 x 60 x 160 cm, šuplíkovej, plech se tam vleze s přehledem.Beda píše:
ty narveš do mražáku PLECH ??????????
Re: 21.7.2014 Muškalica
Evo, když jsme měli tu chalupu, tak jsme tam měli dva párky - jak se začalo stmívat, hupky dupky už tam byli, já nalámala rohlík do misky a když jsem se opozdila, tak jsem jim lila mlíko na nos a sedělo nás kolem misky pět. Vůbec se nebáli.
A po Matýskovi se mi moc stejská, když si vzpomenu na to jeho hebounký bříško...
A po Matýskovi se mi moc stejská, když si vzpomenu na to jeho hebounký bříško...
Re: 21.7.2014 Muškalica
páááni a to jsem vždycky myslela, že ježek je plachý a ostýchavý...sídliště moji jistotu nalomilo a teď vidím, že i ježeček venkovský je v podstatě kočka!
Re: 21.7.2014 Muškalica
Já jsem vařila podle Francouzské kuchařky Jany Martinicové (vydaná 1974) 40 let. Autorka tam zachytila tradiční francouzské speciality, které se v té které oblasti vaří stovky let (takže recepty nevymyslela, jen je zaznamenala, podobně jako třebas kdysi K:J. Erben zapsal lidové písně a vydal je ve zpěvnících).
No a najednou čtu na netu "budu vařit ratatuille podle Anety Novákové (Polákové, Kozákové - jméno si nepamatuji...)" - prostě někdo francouzskou ratatuj vydává za svůj recept a děvčata a dámy to vaří podle ní a nikdo nepíše "budu vařit tradiční recept z okolí Nice".....
Tak si myslím, že Rpuť si klidně může pro nás psát o svých oblíbených tradičních receptech bez nějakého dokládání zdrojů (i když se jejich varianty objevují v X internetových kuchařek a receptů "známých" i neznámých dobrodějů).
Mimochodem, ratatuj je moc dobré letní jídlo, je to v jistém směru něco jako lečo, ale bez vajec a uzeniny, to mi vyhovuje. Podávám to s mušličkami, mašlemi a jinými hezkými tvary těstovin...
obrázek k rozkliknutí
No a najednou čtu na netu "budu vařit ratatuille podle Anety Novákové (Polákové, Kozákové - jméno si nepamatuji...)" - prostě někdo francouzskou ratatuj vydává za svůj recept a děvčata a dámy to vaří podle ní a nikdo nepíše "budu vařit tradiční recept z okolí Nice".....
Tak si myslím, že Rpuť si klidně může pro nás psát o svých oblíbených tradičních receptech bez nějakého dokládání zdrojů (i když se jejich varianty objevují v X internetových kuchařek a receptů "známých" i neznámých dobrodějů).
Mimochodem, ratatuj je moc dobré letní jídlo, je to v jistém směru něco jako lečo, ale bez vajec a uzeniny, to mi vyhovuje. Podávám to s mušličkami, mašlemi a jinými hezkými tvary těstovin...
obrázek k rozkliknutí
Re: 21.7.2014 Muškalica
"Ratatuj" a caponatu/kapunatu (a podobné pokrmy) jsme na Zvířetníku už několikrát řešili/y, ale to jste tu asi ještě nebyla; jeden z receptů sem tuším dávala terra-san blahé paměti. Jen tak mimochodem, i když se to v češtině traduje a dá se to běžně najít v řadě kuchařek, nicejský (nikejský) byl koncil, ne však "ratatuj" nebo podobně označovaný salát, ty jsou prostě z Nice, ne z Nicaey/Nikeje (kde byl ten koncil), je to prostě chyba v překladu.
Re: 21.7.2014 Muškalica
A právě jsme dozavařovali džem z 10 kg meruněk, zítra nebo pozítří budeme pokračovat stejným množstvím broskví.
Re: 21.7.2014 Muškalica
no Aido, ale kuchařka, kterou postnula Oskarina, to má zrovna správně, viz http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hlede ... hsubstr=no" onclick="window.open(this.href);return false;