29.1.2014 ČSSN 50142
-
- žabí královna/král
- Příspěvky: 2636
- Registrován: 03.02.2008 18:04:46 0
- Bydliště: Humlegangen 7, 41676 Göteborg, Sverige
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
Já mám doma poklad. Kuchařku mé babičky, kterou si vlastnoručně psala písmem co vypadá jako švabach a těžko se čte. Musím si udělat chvilku a zahloubat se do ní. Třeba vám pak nabídnu nějaký "nezdravý" recept z přelomu století, tedy mezi 1800 a 1900.
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
Velká kočko, to musí být nádhera! Na to se moc těším
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9388
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
---Velká kočka píše:Já mám doma poklad. Kuchařku mé babičky, kterou si vlastnoručně psala písmem co vypadá jako švabach a těžko se čte. Musím si udělat chvilku a zahloubat se do ní. Třeba vám pak nabídnu nějaký "nezdravý" recept z přelomu století, tedy mezi 1800 a 1900.
Zahloubej a opiš jich víc...to musí být krásné čtení....
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
Já mám starou Rettigovou - vydání z konce 19. století, se spoustou ručně psaných poznámek a doplněných receptů, někdy sem taky něco přepíšu..je to z antikvariátu po nějaké zručné kuchařince..
Já sama celý život vařím z Nové domácí kuchařky, té čtyřdílné. Je výborná, jen mi vadí trochu nepřehledný rejstřík - tehdy z nějakého důvodu udělali jmenný rejstřík podle podstatných jmen, takže kdybych třebas začínala vařit a hledala "svíčkovou", tak musím vzít druhý díl (masa), v rejstříku najít písmeno
M
Maso-hovězí dušené
a projíždět dlouhý seznam, až najdu
Maso-hovězí-dušené -na smetaně (svíčková)
A kdybych zase třebas hledala "španělské ptáčky", tak musím jít na Z
Z
Závitky -hovězí plněné
a projíždět seznam, až v závorce budou ty španěláky.
Ale za desetiletí jsem se v ní už hledat naučila a místo v rejstříku spíš listuji v příslušných kapitolách. Co se týče návodu jak na to, je opravdu Fialová nedostižná. Jen jsem jako mladá hospodyňka mudrovala, jak se mám naučit připravovat maso, když v masně v Holešovicích visívalo jen sádlo a bůček,případně přední hovězí s kostí. Četla jsem v receptech názvy "šál", "loupaná plec" a bylo to pro mne tajemné a nedostižné.
Nyní mi zase chybí ten mladistvý zápal a chuť objevovat...
Já sama celý život vařím z Nové domácí kuchařky, té čtyřdílné. Je výborná, jen mi vadí trochu nepřehledný rejstřík - tehdy z nějakého důvodu udělali jmenný rejstřík podle podstatných jmen, takže kdybych třebas začínala vařit a hledala "svíčkovou", tak musím vzít druhý díl (masa), v rejstříku najít písmeno
M
Maso-hovězí dušené
a projíždět dlouhý seznam, až najdu
Maso-hovězí-dušené -na smetaně (svíčková)
A kdybych zase třebas hledala "španělské ptáčky", tak musím jít na Z
Z
Závitky -hovězí plněné
a projíždět seznam, až v závorce budou ty španěláky.
Ale za desetiletí jsem se v ní už hledat naučila a místo v rejstříku spíš listuji v příslušných kapitolách. Co se týče návodu jak na to, je opravdu Fialová nedostižná. Jen jsem jako mladá hospodyňka mudrovala, jak se mám naučit připravovat maso, když v masně v Holešovicích visívalo jen sádlo a bůček,případně přední hovězí s kostí. Četla jsem v receptech názvy "šál", "loupaná plec" a bylo to pro mne tajemné a nedostižné.
Nyní mi zase chybí ten mladistvý zápal a chuť objevovat...
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
No jo, Juliana Fialová už je pěkně odrbaná za těch 40 let, co jí používám. Dělám podle ní namátkou: velikonočního piškotového beránka ze 7 vajec (do dvoudílné litinové formy), kynutá těsta, nádivky, knedlíky vařené v hrnečkách - zpočátku toho bylo mnohem víc...
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
Já mám knížku s názvem Domácí kuchařka a kdysi jsem tam hledala nějaký zajímavý recept na drůbež (aby byla změna). V příslušném oddíle mimo dvou všechny recepty obsahovaly lanýže! Inu, Domácí kuchařka!
Jinak vařím většinou z hlavy.
Jinak vařím většinou z hlavy.
LA
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
Tak mi to nedalo!
Jednak mi nedala mlsná huba a já si ten salát vyrobila znova a dvojak mi nedala spát cena. Tož jsem si udělala kalkulaci, abych následně zjistila, že 1 kg salátu vyjde na cca 70-75 Kč, (10dkg 7-7,50) tedy ještě o něco méně, než ta příšerná srágora, kterou jsem koupila a vyhodila. (Pachatel Maso Novák)
Test prodávaných vlašských salátů zde:
http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane ... -test.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinými slovy, velice se vyplatí, asi nejen vlašák dělat doma!
Jednak mi nedala mlsná huba a já si ten salát vyrobila znova a dvojak mi nedala spát cena. Tož jsem si udělala kalkulaci, abych následně zjistila, že 1 kg salátu vyjde na cca 70-75 Kč, (10dkg 7-7,50) tedy ještě o něco méně, než ta příšerná srágora, kterou jsem koupila a vyhodila. (Pachatel Maso Novák)
Test prodávaných vlašských salátů zde:
http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane ... -test.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinými slovy, velice se vyplatí, asi nejen vlašák dělat doma!
Re: 29.1.2014 ČSSN 50142
Ještě bych připodotkla, že do toho dávám kupovanou majonezu z toho prostého důvodu, že kilo salátu prostě tak rychle nezblajznu a majoneza by se mohla začít kazit.
Kdybych si ji ale vyrobila doma ze dvou žloutků, tak by ta kalkulace rázem byla někde na 50,-Kč.
Kdybych si ji ale vyrobila doma ze dvou žloutků, tak by ta kalkulace rázem byla někde na 50,-Kč.