Karolina odešla za Duhu...

Aktuální dění

Moderátoři: Lika, radanova

Odpovědět
EvaB.
žabí královna/král
žabí královna/král

Re: Karolina odešla za Duhu...

Příspěvek od EvaB. »

abychom si to ujasnili - synovec je vlastníkem 1/6 domu, tudíž o této šestině se v dědictví vůbec jednat nebude! zbývající část se bude spolu s ostatním majetkem zůstavitelky vypořádávat podle závěti/zákona/obého. NOZ uspořádání dědických otázek poněkud zesložitil :( naopak, je na vlastníku, aby za života naložil se svým majetkem podle svojí vůle. s tím, že ( za života) nemůže spoluvlastníka vynechat z rozhodování o nemovitosti a aktuálně vstoupí při převodu nemovitosti do hry též předkupní právo, které se opět v NOZ ocitlo.

Beda
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

omlouvam se, ja nejak podlehla dojmu ze synovec tu sestinu ma teprve zdedit... samozrejme pokud je uz ted spoluvlastnikem, je situace uplne jina - a je slozitejsi pro odkazani domku nejake de fakto cizi osobe
Obrázek

dahinda
potěr
potěr

Příspěvek od dahinda »

Přiznám se, že to, co píše EvaB., tj. že spoluvlastníka nejde vynechat z rozhodování o nemovitosti jsem vůbec netušila. Opravdu se to týká i závěti? Notář by novinky z NOZ znát měl , ale bohužel nevím, jak moc se na formulování závěti podílel – jestli vnikala přímo u něj, nebo ji tam kamarádka jen zanesla k registraci (pokud to vůbec takto jde). Napřed to všechno pozjišťuju, s kamarádkou proberu, a dál až podle výsledku. Koukám, že jsme obě vlezly do pěkně divokých vod…
Pokud jde o článek, jsem flink a spíš nepsavec, takže moje dodací lhůty podle toho vypadají :oops: Teď ke konci roku mám jako asi každý kvapík na všech frontách, takže reálně to vidím spíš až po Vánocích…

EvaB.
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od EvaB. »

dahinda píše:Přiznám se, že to, co píše EvaB., tj. že spoluvlastníka nejde vynechat z rozhodování o nemovitosti jsem vůbec netušila. Opravdu se to týká i závěti? Notář by novinky z NOZ znát měl , ale bohužel nevím, jak moc se na formulování závěti podílel – jestli vnikala přímo u něj, nebo ji tam kamarádka jen zanesla k registraci (pokud to vůbec takto jde). Napřed to všechno pozjišťuju, s kamarádkou proberu, a dál až podle výsledku. Koukám, že jsme obě vlezly do pěkně divokých vod…
Pokud jde o článek, jsem flink a spíš nepsavec, takže moje dodací lhůty podle toho vypadají :oops: Teď ke konci roku mám jako asi každý kvapík na všech frontách, takže reálně to vidím spíš až po Vánocích…
tak jsem se nejdřív vydýchala zhluboka :-) spoluvlastníci mají práva a povinnosti, vážící se k nemovitosti a rozhodují přiměřeně k podílu, který vlastní. jak byste mohla vynechat někoho z nakládání s majetkem, který mu patří? zejména u nemovitosti. závětí nemůže osoba odkazovat věc/její část, ke které nemá/nebude mít vlastnické ani jiné právo. takže paní nemůže odkázat nikomu 1/6 domu, která po právu a zapsána na listu vlastnictví náleží jiné osobě ( zde synovci)! může nakládat pouze se svým vlastnictvím, což pravděpodobně činí 5/6 nemovitosti se všemi součástmi a příslušenstvím. tento podíl je tzv. ideální, čili pomyslný, pokud se spoluvlastníci nedohodli určit svá práva a povinnosti konkrétně ( např. u činžovního domu tak, že osoba bude jako vlastník 1/4 domu výhradně užívat byt č. 5 a podobně). i v tomto případě zůstává podíl ideální, ale jsou určena práva ke konkrétní části věci. zpět k vašemu případu: takže v případě, že by vše proběhlo hladce, by obmyšlená osoba nabyla dědictvím 5/6 nemovitosti do podílového spoluvlastnictví se stávajícím vlastníkem 1/6 této. synovec není nepominutelným dědicem, nemusí mu tedy připadnout povinný podíl ze zákona. věc je za pomoci advokáta a notáře poměrně dobře řešitelná, zde máte od nás jen opravdu základní nástin, jelikož neznáme podrobnosti a je na pováženou cokoliv konkrétního radit. tímto končím své komentáře k věci, ale samozřejmě jako ostatní uvítám vaše zprávy o tom, jak jste pokročily s paní při řešení a zda se zadařilo.

dahinda
potěr
potěr

Příspěvek od dahinda »

EvoB., to jsme se asi špatně pochopily, já fakt nikomu nic neupírám. Dědictvím, které se mě podle závěti týká, myslím ve všech svých příspěvcích samozřejmě jen ten 5/6 podíl, který patří kamarádce. A ten můj strašák je "jen" v tom, jak se dohodnout s (předpokládám) naštvaným synovcem-vlastníkem zbývající šestiny, a tak zajistit, aby se z koček nestali bezdomovci. Vím, že by to měla být starost především té kamarádky, ale jak už jsem psala dřív, ona zřejmě má dojem, že sepsáním závěti udělala, co mohla. Na mně teď bude ji z toho vyvést, sednout a pořádně to všechno společně probrat a doladit. Zatím jsem "přispěla" jen kývnutím na její prosbu a teprve postupně mně dochází souvislosti... Schválně říkám prosba, a ne velkorysá nabídka, protože to opravdu je a bude jen velká starost navíc...

Děkuju všem za postřehy, nápady a rady, zatím bych toto téma taky ukončila, jakmile bude něco nového, napíšu sem :usmev:

EvaB.
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od EvaB. »

dahinda píše:EvoB., to jsme se asi špatně pochopily, já fakt nikomu nic neupírám. Dědictvím, které se mě podle závěti týká, myslím ve všech svých příspěvcích samozřejmě jen ten 5/6 podíl, který patří kamarádce. A ten můj strašák je "jen" v tom, jak se dohodnout s (předpokládám) naštvaným synovcem-vlastníkem zbývající šestiny, a tak zajistit, aby se z koček nestali bezdomovci. Vím, že by to měla být starost především té kamarádky, ale jak už jsem psala dřív, ona zřejmě má dojem, že sepsáním závěti udělala, co mohla. Na mně teď bude ji z toho vyvést, sednout a pořádně to všechno společně probrat a doladit. Zatím jsem "přispěla" jen kývnutím na její prosbu a teprve postupně mně dochází souvislosti... Schválně říkám prosba, a ne velkorysá nabídka, protože to opravdu je a bude jen velká starost navíc...

Děkuju všem za postřehy, nápady a rady, zatím bych toto téma taky ukončila, jakmile bude něco nového, napíšu sem :usmev:
jasné - přeji hodně zdaru :-)

sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharka.68 »

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik" onclick="window.open(this.href);return false;

Dneska je to rok, co je pryč a teprve dneska tu brečím...jakoby se ve mě něco zlomilo... :sad2:
Obrázek

YGA
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od YGA »

Obzvlášť dneska je mi líto, že se nedostanu pod článek na diskusi.
Ach Karolíno, Karolíno, ty jsi uměla zamíchat životem těm, kdo ti byli nejbližší! Já vím, tvůj život nebyl jednoduchý, ale v podstatě jsi měla obrovské štěstí. Měla jsi kamarády, kteří se ti snažili natolik pomáhat, kolik jsi jim dovolila a nakonec ten maglajz po tobě se ctí uklidili - díky, díky Shari.
Krásný článek a krásné fotky - a doufám, že ten úžasný kotlík složíš a použiješ.
P.s. Psala jsi, že si Karol povívá okolo lýkovce u Albeřic - znamená to, že došlo k jejímu rozprachu v milovaných Krkonoších? Tak se tam nakonec přece jenom vrátila... :heart: :heart:

Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Tečka »

Nech toho, já si pobrečela v neděli, když jsem mazala maily a narazila jsem na ty poslední, které jsme si Karol psaly. Nesmažu je. Mockrát jsem si vzpoměla, když Vivi něco provedla, nebo mě něčím překvapila a já v prvním momentě říkala, že jí musím poreferovat. Přece jen, ona ji z návštěv u Honzy znala.
Už párkrát jsem si říkala, jak je život nespravedlivej, dobří lidé odcházejí, a spousta hajzlíků (a to je velmi mírné slovo) zůstává.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...

LFSH
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od LFSH »

Podávám hlášení za Duhu: Ťapík s Číču se mají dobře, chodí si ven, ale noci už zase tráví vevnitř. Číču se pěkně obalila, jen má trochu kratší nožičky a v nohou také spává v posteli. Ťapík dává přednost polštáři a shazuje Matýskovi ze skříně zabavená autíčka. Koťátko oba miluje (Ťapíka víc) a mazlí je. Jen v jídle je nerozmazluji.

Co Tečka napsala, je pravda. Zrovna jednoho takového hajzlíka řeším, ale o tom jindy a jinde.
LA

Jajka
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Jajka »

Také jsem si vzpomněla, nejen včera, ale mnohokrát za ten rok. Maily mám také schované...
Sharko, díky, na Zvířetník se nedostanu, byla jsem přihlášená jen pod telefonním číslem, v prvních dnech změny jsem nezareagovala a nyní to po mně chce mail, který jsem tam asi nikdy nezadala.
Zatím mám s přístupem do diskuse smůlu...
:broken_heart:
Naposledy upravil(a) Jajka dne 13.09.2019 9:26:45 0, celkem upraveno 1 x.

alimo
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ

Příspěvek od alimo »

Ten čas tak letí... Osobně jsme se poznat nestihly, jen jsme plánovaly kafíčko v Mostě, já už v Mostě taky nejsem, ale teď bychom mohly spolu vozit našeho Máťu (jezdíme tam často) a povídat si o životě, o kočkách.. No, tak ne, no. Život je někdy pěknej prevít. Šárko, nevím a neumím si představit, cos musela všechno zařizovat, ale jen ty kočky bohatě stačí, musel to být pěkný zmatek, patří ti dík a obdiv a to myslím fakt vážně :flowers: .
Na Zvířetníku jsem kdysi registrovaná byla, ale pak jsem to nějak zvojtila a nešlo mi to se přihlásit a teď se o to ani pokoušet nebudu.

sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharka.68 »

Ano, Ege...Karolína je v Albeřicích,u svého lýkovce, pod kterým spí i její první kočičí parta..mají ji nad svými hlavičkami...kde by mne napadlo,že když tam pochovám je, rozsypu tam i Karolínu...
když jsme tam byly,bylo vše zarostlé,dlouho tam nikdo z nových majitelů nebyl...byl klid,horkej den, pralo slunce a já rozsejpala za úplného bezvětří Karolínu...popel se najednou zvedl,zavířil a vyletěl nad naše hlavy (moji a JanyV.)...myslím, že se letěla podívat,co je v okolí nového a protáhnout se, přece jen bylo v té urničce těsno.....
Obrázek

Alena Bytomská
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ

Příspěvek od Alena Bytomská »

sharka.68 píše: ..byl klid,horkej den, pralo slunce a já rozsejpala za úplného bezvětří Karolínu...popel se najednou zvedl,zavířil a vyletěl nad naše hlavy (moji a JanyV.)...myslím, že se letěla podívat,co je v okolí nového a protáhnout se, přece jen bylo v té urničce těsno.....
A taky poděkování to bylo ...
.

Matylda
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Matylda »

Připadá mi to nedávno i strašně dávno, co jsme s Karolínou mluvila četla si její taxikářské historky... ke konci mi jí bylo líto. Asi neukočírovala ten životní sešup. Kdo by taky jo...
Obrázek

Odpovědět