Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Aktuální dění

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod sharka.68 » 05.11.2019 9:30:00 0

minule byl MVDr Skala, dneska je výživový poradce Petr Fořt.. je to taky hodně zajímavé,tak Vám to sem dám.

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod na zdravou výživu neexistuje. „Každý to máme jinak,“ říká. Vyvrací mýty, počítání kalorií považuje za zbytečné a doporučované konzumování malých porcí pětkrát denně za mylné.

Proč tvrdíte, že neexistuje jednotná definice zdravé výživy?
Zdravá výživa je velmi mlhavý pojem, který si jinak vysvětluje západní medicína, jinak alternativní, a po svém si to vysvětluje i mnoho vědců, kteří se tímto tématem zabývají desítky let. A protože národ chce být veden nějakým směrem, tak poslouchá obecná doporučení. A potom neustále čteme vášnivé diskuse o tom, jak ta nebo ona osoba vyzkoušela už všechny diety a pořád nic.

Co tedy podle vás zdravá výživa je?
Měli bychom k ní směřovat, protože to našemu tělu vyhovuje, ale máme to každý jinak. Jinými slovy, každému zobák narostl jinak, žaludek mu narostl jinak, geny má jiné… Někomu chutná buchta, druhému biftek. Ovlivňuje nás genetický základ, pohlaví, věk, zdraví a další faktory.

Když neexistuje žádné obecné pravidlo, co tedy rozhoduje? Jak poznám, že jím dobře, nebo špatně?
Vy nepoznáte, když je vám špatně?

To ano, ale to už je pozdě. Dá se vůbec říci, jak se správně stravovat, aby nám zle po všech směrech nebylo?
Samozřejmě existují obecně platná doporučení. Třeba Světová zdravotnická organizace vydává určité pokyny. Ty ale nepadají na úrodnou půdu, protože lidé jsou jednak ve vleku komerce a konzumního způsobu života, a současně nemají čas. Takže si koupí pizzu, protože se jim nechce vařit a protože podlehnou reklamě, která nemá s naším individuálním nastavením nic společného. Řešení je v tom, začít od píky. Edukovat mladou generaci, která bude mít děti a těm předá, co ví. Maminka bude vědět, jak nepřibrat v těhotenství, jak krmit svoje miminko od batolete až ke školce. Bohužel, i když se bude hodně snažit, tak přechodem dítěte do školky zdravá výživa pravděpodobně skončí. Vařit obědy ratolestem i do školek a škol se příliš nenosí.

Měla by tedy být výživová osvěta a edukace vládním programem?
Ona už leckde je. Ve Velké Británii se vláda rozhodla, že s obezitou zatočí, a tak uvalila veliké daně na cukr. Jenomže to skončilo špatně. Producenti cukru se vzbouřili a zaplatili si vědce, kteří prohlásili, že cukr není to nejhorší. Když to samé vláda udělala s nařízením o snížení soli v pečivu a uzeninách, zase se objevila studie prokazující, že s příjmem soli to není tak strašné. Prostě byznys. Proti kartelům potravinářů nemáte šanci. Jak jde o peníze, končí snaha státu o regulaci.

V této souvislosti poukazujete často na údajné lži, kterými nás potravinářské, farmakologické a jiné zájmové lobby válcují. Podle vás třeba zvýšená hladina cholesterolu není škodlivá?
Nevím, zda mluvit o lži, ale něco si myslím. S cholesterolem je to tak, že je to pro organismus naprosto nezbytná látka, kterou si tělo vyrábí samo. A když je zdravé, kostka másla s vaším cholesterolem absolutně nic neudělá. Tělo má autoregulační mechanismy a má-li něčeho moc, řekne dost, nevstřebá to, anebo sníží vlastní produkci. S cholesterolem to není zdaleka tak velký poplach, na jaký se bije.

Opravdu?
Do norem se vejde téměř každý z nás. Není zlé, když máte o něco vyšší cholesterol. Ono je naopak horší, když ho máte nižší. To je velký malér, protože vám přestanou fungovat nadledvinky, chybí vám hormony, a to už je známka vyčerpání. Tady by lékaři měli volat „bacha!“, ale oni místo toho plaší, když je cholesterol vyšší.

Dělají to i z obavy před infarktem. Ten podle vás nehrozí?
Nehrozí. Naopak starší lidé s hladinou cholesterolu o něco vyšší, kteří nemají moc vysoký poměr tukové látky v krvi, žijí déle.

Za omyl považujete i dosud nejúspěšnější model zdravého stravování, což je konzumování malých porcí několikrát denně. Proč?
Protože je to klišé. Já bojuji i s výživovými poradci, kteří se tohoto drží. Vysvětluji jim, že jíst se má, když máte trochu hlad, a ne, když vám to nařídí „úřad“. Když budete jíst pravidelně i jen třikrát během dne, tak vám garantuji, že za půl roku přiberete, přestože se hýbete. Nestihnete totiž dokonale vytrávit. Zato když budete mít mezi hlavními jídly osmihodinovou pauzu, tak stačíte to, co jste snědli, využít a dobře strávit. Když se porovnával denní příjem při pěti jídlech s těmi dvěma porcemi, tak se přišlo na to, že dvě porce přinesly méně energie než pět.

Je zde souvislost s přejídáním?
Další argument proti pěti jídlům denně je ten, že u lidí, kteří nemají záklopku, znamená pět denních porcí pět šancí se přejíst. Kdo jí pětkrát denně, má stále plné břicho a jeho organismus je v anabolismu. To znamená, že se snaží využít to, co do něj člověk nasoukal, a něco z toho postavit. Sedí a staví.

Vy ke lživé kampani ale řadíte i propagaci biopotravin. Co je na nich špatně?
To je nedorozumění! Jen pochybuji o tom, že u nás konzumace biopotravin vůbec někdy překročí pár procent celkové spotřeby. Nemluvím tudíž o bioproduktech, ale o představě, že by se jimi dala nahradit významná část konvenčních potravin. Podstatné je to, že se rozvinul obor biozemědělství, který má za cíl zbavit se chemie v potravinách. Jenomže to je šíleně náročné, protože musíte najít lokalitu, která není kontaminovaná. Nesmí na vás pršet kyselina sírová. Nesmíte použít chemická anorganická hnojiva. Můžete použít jen bioprodukty proti škůdcům.

To zní složitě...
Je to obrovská věda, a proto je to tak drahé a pro mnoho lidí tím pádem nedostupné. Navíc některé biopotraviny chutnají hůř než ty konvenční a lidé na to nejsou zvyklí. Proto já proklamaci toho, že jsou biofarmáři konkurencí těm konvenčním, nepovažuji za podloženou.

Znamená to, že nefandíte biozemědělcům?
Ale ano! Fandím biozemědělcům a biopotravinám. Jen je tu zase to „ale“. Fandím jim do té doby, než se biopotraviny začnou falšovat. A věřte, že se falšuje všechno. Začne se dovážet bio ze zahraničí, protože trh je globalizovaný, a dopadne to tak, že místo českého bio jogurtu se bude prodávat německý. Ovšem tam mají jiné normy, tudíž tam přimíchají nějakou bio přídatnou látku a už to zase nebude jogurt. Nevíte, kde se co vypěstovalo, kdo čím hnojil a tak dále.

Co s tímhle skeptickým pohledem máte ve svém jídelníčku vy?
V supermarketu koupím jen bio, o kterém vím, že není pančované. Třeba bio kuře. Rozdělím ho na několik porcí a ještě si z něj udělám polévku. Jindy si koupím bio hovězí a udělám si tatarák. Přikusuji k tomu topinku z toustovače. Nicméně pečivo skoro nejím, a když, tak si koupím občas vícezrnné a vždy bezlepkové. Je prokázáno, že téměř dvacet procent populace má skrytou intoleranci lepku.

Čím to je způsobené?
Cpeme se desítky let pšenicí a už jsme si na ni vytvořili averzi. I pšenice totiž prodělala nějaký vývoj, není snad geneticky modifikovaná, je ale vyšlechtěná tak, aby měla vysoké užitné vlastnosti. Jinými slovy nejde o to, aby vyhovovala lidskému organismu, ale aby vydržela na regále a nekazila se… Téměř nepoužívám cukry a velmi šetřím se sacharidy, tedy složitými cukry, čili škroby. Kupuji bio jogurty, ovčí jogurty, tvrdé a měkké kozí sýry. Denně jím zeleninu, syrovou i tepelně zpracovanou podle toho, co řekne můj stravovací instinkt. Říká se tomu „intuitivní stravování“.

V souvislosti s intuitivním stravováním se odvoláváte na přirozenou stravu. Co to je?
To nejméně pančované, co vyrostlo okolo nás. Ovoce, zelenina, ale ne už třeba citrusové plody. Když budu tolerovat mléčné výrobky, tak je to klidně i jogurt, ale ne ten pančovaný želatinou. Nebo je to přírodní maso, ale už ne polotovar z masa. Když si koupíte pizza-šunku, tak si domů nesete mouku s mletým vepřovým.

Jak se tváříte na minimálně tepelně upravené potraviny?
Raw strava je přirozená v tom smyslu, že náš prapředek původně běhal po lese a sbíral borůvky, nevařil si je. My ale musíme modifikovat, ne to brát jako dogma. Člověk se vyvinul proto, že dokázal využít i potraviny, které jinak syrové nesní. Třeba obiloviny musíte tepelně upravit. Naklíčená semena nedokážete sníst. Všechno rostlinné je obalené celulózou, pro nás nestravitelnou látkou. Kromě toho je vitariánství (přijímání jen tepelně neupravených potravin, pozn. red.) neustálý stres, který notabene našemu trávení neprospívá. Zatímco klasický člověk vaří, vitarián plánuje, co naklíčí, co vylisuje. Nemá klid, musí neustále špekulovat, jestli dobře jí.

Dobře, to je jeho volba. Ale je to cesta?
Jestli myslíte úpravu váhy, tak ano. Otázka je, za jakou cenu. Vitarián zhubne. Nemá totiž dost bílkovin a má nižší příjem energie. Dostane se do katabolismu, což je stav, kdy je organismus schopen dobře vydávat energii. Takže se cítí skvěle. Ale jen tak dlouho, než mu energie dojde. Z prostého důvodu – nestačí ji doplnit. A vzniká deficit. Dosud neexistují seriózní studie, které by dokázaly, že celoživotní vitariánství vede ke dlouhému zdravému životu. A už vůbec nelze hovořit o tom, jak se odrazí na potomstvu.

Říkáte, že ani se známou rovnicí příjem energie a její výdej to není tak, jak si všichni myslíme?
Není. Když přijdete s nadváhou k lékaři, uslyšíte, že musíte vydat víc, než přijmete. Člověk ale není stroj. Člověk není kalorimetr. To je přístroj, do kterého dáte obrazně řečeno deset knedlíků, zapálíte pod ním kahan, spálíte to a měříte, kolik knedlíky vyprodukovaly energie. Jenomže vy z toho, co přijmete, využijete jen část. Sníte sto gramů masa, ale z toho vám zbude jen sedmdesát, protože těch třicet procent vydáte na trávení. A každý to máme jinak. Jaká je to pak energetická bilance? V tom je základ problému. Energetická přeměna není stoprocentně účinná u nikoho z nás. Nemůžeme ji přesně změřit. Tím pádem není správná.

Co pak tedy uděláte vy, jako odborník na výživu, s člověkem s nadváhou, který za vámi přijde a prosí o pomoc?
Musím začít podrobnou anamnézou, včetně rodinné. Potom musím zjistit, jaký je metabolický typ. Na takovém základě jsem schopen říct, jak funguje jeho metabolismus. Musím zohlednit jeho zdravotní stav, včetně například potravinových intolerancí, roli hraje pochopitelně také pohlaví, věk, ale i mnoho dalších faktorů. Metabolická typologie funguje i na genetickém základě. Každý z nás je vybaven geny, které určují, jací budeme, co nám bude chutnat, ale taky třeba, nač pravděpodobně zemřeme. Chci-li mít tedy téměř dokonalý obraz člověka, přidám ještě i genetickou typologii. Je velmi přesná, ale i drahá – stojí několik tisíc, a navíc, psychicky náročná pro toho, kdo si ji nechá vypracovat. Není snadné vyrovnat se se zjištěním, že mám například gen pro kardiovaskulární choroby a existuje tudíž reálné riziko nějakého vážnějšího problému. Nicméně když to víte, je čas na účinnou prevenci.
V podobě radikální změny stravy v duchu hesla: jsme to, co jíme?
K tomu se snažím své klienty vést. Najít příčinu jejich tělesné nerovnováhy. I kdyby to měla být dávná minulost, třeba obezita v rodinné linii. Takový člověk pak musí vědět, že má konkrétní, jasně pojmenovaný problém. Nezbaví se ho jinak, než radikální změnou životního stylu. Vždy doporučuji řešit tohle z pohledu celostní medicíny (neléčí jen následky, ale hledá příčiny nemoci či tělesných potíží, které můžou být třeba i psychické povahy, pozn. red.). To znamená svým způsobem alternativně, nespoléhat jen na farmaka, lze použít suplementy přírodního původu či navštívit kolegu, který dělá psychosomatickou medicínu.

Rozumím tomu tak, že za obezitu si jinak zdravý člověk ne vždy může sám?
Ne vždy. Genetické dispozice jsou jasné, těm se neubrání. Existuje třeba takzvaný šetřící gen, přestože ho dnes už nepotřebujeme. Převzali jsme ho od našeho praprapředka, který musel dokázat přežít období hladu. Když zrovna ulovil mamuta, přejedl se, ale pak měsíc hladověl. Byl na to zvyklý. Šetřící gen měl proto, aby během měsíce hladu nezemřel. Další věc je efekt celé řady hormonů, které regulují to, jak vypadáme. Ale tahle oblast bohužel ještě není dostatečně zmapovaná. Zkrátka je mnoho faktorů, které ovlivňují naši váhu, ale my je, pokud je neznáme, neovlivníme.

Jaký je podle vás v naší populaci poměr těch, kteří si za obezitu mohou sami, protože se prostě chovali nestřídmě v jídle, a těch, co je vytrestala genetika?
Podle mé dlouholeté praxe je zatím víc těch nestřídmých.

Což jsou zároveň oběti redukčních diet, proti kterým vy tak brojíte.
Neříkám, že redukční diety jsou špatné. Říkám jen, že je potřeba je dobře vybrat, každému správně nastavit. Znovu narážíme na klíčovou roli individuality v celé téhle problematice, navzdory tomu, že společnost má tendenci k unifikovanosti. Další problém je v tom, že dieta je určena jen pro kratší použití. Když ji budeme měsíc držet, tak ale zároveň celou tu dobu musíme přemýšlet o tom, jak to budeme dělat, až s ní skončíme. Jenomže to se neděje, a proto když skončíme dietu, vrátíme se obvykle tam, kde jsme byli.

Proto, že o tom nic nevíme, nebo že jsme jen líní?
Když chcete, dozvíte se. Spíš si myslím, že lidé pro sebe nechtějí nic navíc udělat. Ideální pro ně je, aby si vzali pilulku a kila šla dolů. Mimochodem – to je taky dobrý byznys. Existují kliniky a lékaři, kteří předepisují léky – anorektika, jež brání pocitu hladu. Jsou to psychofarmaka. K tomu vám přidají stimulátory metabolismu a výsledkem je něco jako doping ve sportu.

Přesto: Používáte ve své praxi někdy diety?
Samozřejmě. Doporučuji je vždy, když potřebuje člověk shodit kila. Já celý proces ale diriguji, aby si člověk neublížil. Používám především přerušované hladovění – jíte jen dvě jídla denně a mezi nimi necháváte osm hodin pauzu. Nebo postupuji režimem 5 + 2, kdy během týdne máte dva dny, kdy jíte jen velmi málo. Obojí vede k tomu, že se aktivuje metabolismus. A jeho výkonu pak přizpůsobím výživový styl. Jenže to pak už musí být celoživotní změna. Což je jediné řešení.

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/hub ... zpr_vybava
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8874
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod ri » 05.11.2019 11:27:27 0

Ale no tak. Reklama?
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1575
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod Petrs01 » 05.11.2019 11:55:40 0

Jíst dvakrát denně, s osmihodinovou pauzou? Pan doktor se buď spletl, nebo má nějaké jiné hodiny. S jídlem 3x denně se dá souhlasit, 2x denně vede právě k nastartování šetření, tedy k přesnému opaku toho co chceme.
A naopak pokud tvrdí, že nejlepší je jíst tak jak to naše tělo vyžaduje, tak mému tělu vyhovuje hodně malých dávek - v součtu možná i méně než 3 velká jídla, necpu si žaludek k prasknutí, nemám potřebu hodinu po jídle jen trávit, prostě slupnu něco malého a jdu dál. A nejím podle hodinek či otvíračky, ale podle žaludku, který prostě oznámí že došlo palivo a hoď sem další.
Pro zhubnutí zejména změnit složení jídel a hýbat se. Pokud už je problém, pak jet podle problému - při šetřivém režimu bych zvolila právě více malých porcí, aby tělo vědělo, že jídlo bude.
Drží-li někdo dietu a večer do sebe nacpe pytlík brambůrků nebo 10 piv...
Uživatelský avatar
Petrs01
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 19.05.2008 11:15:50 0
Bydliště: Praha

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod Matylda » 05.11.2019 12:04:53 0

Tenhle člověk psal do časopisu pro maminy,když byly moje děti malé a souhlasila jsem s velmi málo tvrzeními.
Obrázek
Uživatelský avatar
Matylda
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2306
Registrován: 04.04.2008 14:36:18 0
Bydliště: Žabčice

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod sharka.68 » 05.11.2019 12:06:18 0

ri píše:Ale no tak. Reklama?

já to jako reklamu neberu,podle mne to j ezajímavej článek....stejně jako byl ten od MVDr. Skaly..
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8874
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod YGA » 05.11.2019 12:18:03 0

Náhodou, mně začal být sympatický v ten moment, když v nějakém TV pořadu na téma vejce řekl, že si nedovede představit člověka, který by si pochutnával denně na vejcích natvrdo, kdežto ta na hniličku nikomu neuškodí (vejce natvrdo byla doporučována stvrzevá salmonelu) a že ani majonéze není žádný vážný prohřešek vůči zdravé výživě, neb si nedovede představit, že by někdo snědl čtvtlitra tatarky na posezení :jazyk: :jazyk:
Uživatelský avatar
YGA
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2675
Registrován: 15.02.2006 8:19:13 0
Bydliště: jih Jižní Moravy

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod EvaB. » 05.11.2019 12:32:42 0

YGA píše:Náhodou, mně začal být sympatický v ten moment, když v nějakém TV pořadu na téma vejce řekl, že si nedovede představit člověka, který by si pochutnával denně na vejcích natvrdo, kdežto ta na hniličku nikomu neuškodí (vejce natvrdo byla doporučována stvrzevá salmonelu) a že ani majonéze není žádný vážný prohřešek vůči zdravé výživě, neb si nedovede představit, že by někdo snědl čtvtlitra tatarky na posezení :jazyk: :jazyk:

tak to pan doktor neznal moje spolužáky z gymplu :-) dva rohlíky a malou tatarku a byla svačina :shock: :D 8)
EvaB.
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1411
Registrován: 21.01.2010 14:28:54 0

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod tapuz » 05.11.2019 12:34:46 0

Ať různí poradci vymýšlejí cokoli (no jasně, musí se přece nějak uživit :D ), pořád platí, že když chceš přibrat, musíš mít příjem vyšší než výdej, a když chceš zhubnout, musí být příjem nižší než výdej. Obézní to sice slyší neradi, ale je to prostý fyzikální zákon, který se prostě nedá nijak obejít. Jestli si člověk zajistí vyšší výdej než příjem tím, že bude málo/méně kaloricky jíst, více se hýbat, nebo kombinací obého - což je asi nejlepší, to už je na volbě každého. Stejně tak, jestli bude jíst dvakrát denně nebo třeba šestkrát denně, každému vyhovuje něco jiného. A jestli svůj limit naplní horou zeleniny, kusem dortu nebo krajíčkem chleba se sádlem, je do určité míry taky jedno, i když samozřejmě vyrovnaná strava, která obsahuje všechny živiny a energeticky je sestavená tak, aby se dosáhlo kýženého cíle, je pro tělo nejlepší. Pokud jsou to ještě navíc kvalitní potraviny, tím lépe, organismus to ocení. Není to žádná velká věda, každý nehloupý člověk snad takovou úvahu zvládne sám a sám taky pozná, co mu vyhovuje a co nikoli.
Počítání kalorií, proti kterému pan poradce tak brojí, bych alespoň zpočátku doporučila, zvlášť pokud chce člověk zhubnout. Alespoň mně to rozhodně pomohlo a vyhovovalo. "Intuitivně" člověk totiž neví, jakou má která potravina energetickou hodnotu a jaké množství se vejde do určitého limitu. Za pár týdnů se to ale dá naučit a pak jet dál automaticky.
Obrázek
tapuz
pulec
pulec
 
Příspěvky: 23
Registrován: 10.02.2007 16:00:00 0
Bydliště: Praha

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod ri » 05.11.2019 15:36:53 0

Asi tak. A používat intuici v palbě reklam na zdravé cereálie, tyčinek plných mléka a kyblíků až domů je dost na pováženou.
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1575
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod assol » 05.11.2019 17:39:47 0

V článku je mnoho podnětů - ale třeba co se týče bezlepkové stravy, tak zase jiní doktoři tvrdí, že jíst bezlepkově je teď sice skoro móda, ale pokud se zdravý člověk lepku vyhýbá, je to špatně.
Souhlasím s Petrou - také jím menší porce víckrát denně, velké pauzy mezi jídly mi vyloženě nedělají dobře. Ani velké porce (a tou je pro mě i běžný oběd v restauraci :D ).
Základem zdravé stravy je nepoužívání polotovarů, to skoro dodržuju.
A pro mě - hlavně bez margarínů!
Uživatelský avatar
assol
žába/žabák
žába/žabák
 
Příspěvky: 273
Registrován: 24.11.2010 19:37:06 0
Bydliště: Plzeň

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod IvaP » 05.11.2019 19:16:34 0

assol píše:V článku je mnoho podnětů - ale třeba co se týče bezlepkové stravy, tak zase jiní doktoři tvrdí, že jíst bezlepkově je teď sice skoro móda, ale pokud se zdravý člověk lepku vyhýbá, je to špatně.
Souhlasím s Petrou - také jím menší porce víckrát denně, velké pauzy mezi jídly mi vyloženě nedělají dobře. Ani velké porce (a tou je pro mě i běžný oběd v restauraci :D ).
Základem zdravé stravy je nepoužívání polotovarů, to skoro dodržuju.
A pro mě - hlavně bez margarínů!
Tak nějak, pšenice (lepek v ní) je velmi významným zdrojem bílkovin.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2815
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod aida » 05.11.2019 19:35:30 0

S tím lepkem, to je teď snad móda čičo. A nedá mi, abych znovu po čase neocitovala výrok jedné synovy známé, patřičně zmasírované různými články o výživě: "Lepek, ten mi až tak nevadí, ale ten gluten, ten jo." :-) No, holt slečna asi nebyla zrovna ta nejostřejší pastelka v penále.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1295
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod sharka.68 » 06.11.2019 8:11:59 0

kdyby místo lepku napsali, že jíst denně bílé pečivo (rohliky,housky) není zrovna to pravé...možná by to bylo lepší....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8874
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod sharka.68 » 06.11.2019 8:13:06 0

aida píše:S tím lepkem, to je teď snad móda čičo. A nedá mi, abych znovu po čase neocitovala výrok jedné synovy známé, patřičně zmasírované různými články o výživě: "Lepek, ten mi až tak nevadí, ale ten gluten, ten jo." :-) No, holt slečna asi nebyla zrovna ta nejostřejší pastelka v penále.


ty vrahúúúú, to čičo,přečtené po ostravsky, mi způsobilo křeče :haha: :haha: :haha:
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8874
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Všehochuť. Co by vás mohlo zajímat.

Příspěvekod baba » 06.11.2019 9:57:44 0

Už jsem dlouho na světě a zažila jsem mnoho vln, které v oblasti zdravé výživy hlásaly ty jediné a život zachraňující pravdy. Můj otec, který se v plném duševním zdraví dožil skoro sta let v podobných diskuzích končil následujícím prohlášením: Nejzdravější je sednout si doma na záchod a umřít hlady. Už jsem to tady kdysi proklamovala. CO zkusit - "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta".
baba
žába/žabák
žába/žabák
 
Příspěvky: 278
Registrován: 02.10.2013 18:34:06 0

PředchozíDalší

Zpět na Aktuální dění

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník