Nevěděla jsem kam bych tento odkaz dala a tak jsem založila nové téma.
Doufám že se tu bude objevovat všechno co vás zaujalo, obohatilo, co vám přineslo nové podněty a nové myšlenky. Všechno co vám rozšířilo obzory.
Vím že to lze najít v podstatě v každém tématu. Tady by se mělo vyskytovat opravdu to vyjímečné.
Prosím tady jeden odkaz na asi hodinový program s Alfrédem Strejčkem "Tulák po hvězdách".
Nenechte se odradit tím, že je program něco přes hodinu dlouhý.
https://www.youtube.com/watch?v=-g5bwNfiTFM
Velice mě tam zaujala pasáž o Karlu IV. Také o jeho utajeném zranění, které bylo odhaleno a popsáno v knize Slavné české lebky od docenta Jiřího Ramba. Prosím, poslechněte si to sami.
Tím pádem mám další odkaz na jeho článek : Bedřich Smetana neměl sifilis :
http://www.helpnet.cz/monitoring-medii/ ... el-syfilis
Tady je výňatek z článku :
MUDR. Jiří Ramba DrSc. (1940)
Dlouholetý pracovník Dětské stomatologické kliniky 2. LF UK v pražském Motole. Celý život se zajímá o akutní dětskou traumatologii obličeje a o problematiku dlouhodobých změn a poúrazových deformací. Od 80. let byl zván k účasti na antropologickolékařských výzkumech ostatků významných osobností našich dějin. Je autorem knihy Slavné české lebky. Má obě atestace ze stomatologie a k tomu také atestaci z ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Právě specializace na obličejovou chirurgii docentu Rambovi přivedla do ordinace celé zástupy pacientů - živých i mrtvých. Od roku 1982 se stal společně s MUDr. Jaroslavem Komínkem spolupracovníkem MUDr. Emanuela Vlčka. Dostalo se mu tak jedinečné možnosti vyšetřovat takové pacienty, jako byl Bedřich Smetana, Maxmilián II., Rudolf II., Eleonora Habsburská, Karel IV., Václav IV., Ladislav Pohrobek, Jiří z Poděbrad, či bezejmenné ženy z doby lovců mamutů z Dolních Věstonic.Dozvíte se také od Alfréda jak zlepšit svůj hlas a jiné zajímavosti.
A na konec závěrečná báseň, která zamává s každým emigrantem.
Jen se Alfréd Strejček musel zmýlit ve jméně básníka. Asi byly původní plány na závěr rozhovoru jiné.
Cestička k domovu
Karel Václav Rais
Cestička k domovu
známě se vine.
Hezčí je krásnější
než všecky jiné.
Douška a šalvěje
kolem ní voní,
nikde se nechodí
tak jako po ní.
A kdybych na světě
bůhví kam zašel,