DNESKA TO FAKT STOJÍ ZA TO!!! (stěžovník a ješitník)

Aktuální dění

Moderátoři: Lika, radanova

Odpovědět
Matylda
žabí královna/král
žabí královna/král

Re: DNESKA TO FAKT STOJÍ ZA TO!!! (stěžovník a ješitník)

Příspěvek od Matylda »

Apino, je mi to moc líto. Vím, jak strašně jsem se cítila s Borůvkou, které operace na chvilku pomohla, ale pak ten rychlý sešup, kdy ji pozoruješ a říkáš si, jestli už? Nebo ještě dobrý? Protože víš, že dobrý už to nikdy nebude, jakmile se to začne zhoršovat...
Obrázek

Petrs01
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrs01 »

Do chemoterapie u zvířete bych nešla. A resekce? Šárka to napsala dobře, to není k životu.
To, že zvířatům můžeme ukrátit trápení, když už život stojí za houby, to je obrovský dar. A zároveň i povinnost, alespoň já to tak beru. 12 let je pěkný věk, poskytni jí péči, která jí umožní co nejlepší život bez bolesti. A pokud to už nebude možné, poskytni jí tu úlevu a nedopusť aby se trápila. Přeji hodně sil. Na všechno. :broken_heart:

Lika
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Lika »

S tou chemoterapií máš zřejmě pravdu. Nejsem vet, jen ze zpráv od jiných majitelů koček se dovídám, že kočka snesla sérii chemo i případné ozařování dobře (relativně, tj. bez potíží jako u lidí), jenže to byl pro ni častý stres a nakonec kočička krátce po léčení zemřela, resp. došlo k neúnosnému zhoršení a musela být uspána.
Lika
zviretnik.lika@gmail.com mobil 721 570 001

Petrs01
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrs01 »

No právě, to jsou hodiny strávené po veterinářích... o co mu život prodloužíš, to mu tohle sebere. Jasně, můžou být výjimky, ale zrovna nádor v čelisti u dvanáctileté kočky? Asi bych hodně zvažovala u mladého zvířete, samozřejmě v závislosti na stavu nádoru i zvířete, metastázách,... Ale obecně - buď se podává perorálně - a zkus do kočky pravidelně rvát něco, po čem jí bude blbě - a po těchto typech blbě je. Nebo se podává kapačkou. Čím pomaleji, tím líp. Takže zvíře dlouhodobě zafixované s kanylou, časem vystreslé už v okamžiku kdy se na něj doma podíváš, nedejbože jej zkusíš narvat do přepravky. Tam se vcelku dobře snáší ta chemka jako taková, ale ta aplikace je prostě strašnej zásah. Takže bez ohledu na to, která verze by byla vhodná, tak obzvlášť u starší kočky bych ji prostě netrápila.

alimo
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ

Příspěvek od alimo »

To je mi opravdu líto, chudinka kočička a chudák ty. Uvidíš, co ti řeknou a určitě se zachováš správně. Vím, jak moc to bolí :broken_heart:

Marička Crossette
žába/žabák
žába/žabák

Příspěvek od Marička Crossette »

Apino, umím si představit, jak tě taková zpráva zasáhla a je mi to moc líto. Ale též bych se přikláněla k tomu, nedělat nic. Tedy žádnou operaci, natož chemo. Osobně neznám nikoho, kdo ji se zvířetem podstoupil, ale jak jsem už dříve četla, je to na dlouhé lokte, zátěž pro zvíře i majitele (včetně ceny) a s nejistým výsledkem. Rozhodně nechci tuhle léčbu pomlouvat, ale určitě záleží, kde rakovina v těle je. Amálka jí má na nejhořším místě - v hlavě, v dásních. Dost hrůzná představa, jak by jedla, pila a jestli by toho vůbec byla schopná. A nezapomeň na problém jak bys o ní pečovala, kdyby bylo pooperačně třeba, nebo pravidelně někam dojíždět? Nevím, jestli žiješ sama, ale chodíš ještě do práce, která - jak píšeš - někdy vyžaduje dlouhé přesčasy. Kdo by se o Amálku přes den staral? Takže se mi nejlepší "léčba" zda paliativní, jak píše Jajka. Tedy prášky na bolest, aby Amálka zvládla dobu, kdy budeš v práci. Možná by stálo za to se veta zeptat, jestli zbylé zkažené zuby mají s rakovonou co společného. Jestli ne, jsou sice zkažené, ale Amálka jimi může stále kousat, asi bych je nechala být. V současné situaci by to byl je zbytečný stres u veta navíc a možná rány po jejich vytržení by se špatně hojily (právě kvůli rakovině v tělě) a způsobily zbytečné bolesti. Píšeš, že Amálka měla otok pod okem, ale nezmiňuješ, jestli projevovala i nějakou bolest?
Jestli se nepletu, máš doma ještě mladého kocourka, ne? Teď si honem nevzpomenu na jeho jméno, ale Amálka tak nebude přes den zcela sama, má tam kamaráda "pro útěchu". Myslím na tebe :heart:

sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharka.68 »

já si dovolím s maričkou nesouhlasit - zuby ,ty zkažené,musí ven..Nenelka měla zkažené zuby,od nich se zanítila dáseň..to nedělá dobře ledvinám, kočka ten "bordel z dásně" polyká...zahojí se to,i když je tam ten neřád..kočce stačí menší granule, ona je nepotřebuje kousat,prostě je spolyká..a mokrá strava-mělněná...
Nenelka nemá horní zuby a nevadí jí to..dokonce i přibrala..já vím, že to je dočasné, ale jsem ráda za každou chvilku...
myslím na Tebe i Amálku....
Obrázek

Apina
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Apina »

Díky všem za povzbuzení, zatím čekám na výsledky, budou tak za týden až dva. Nedělám si iluze. Jak píšete, nějaká velká operace kostí podle mě z hlediska pohody Amálky nemá velký smysl. Stejně by se to rozlezlo dál a možná ještě rychleji. Chemoterapie - prášky - nedostala jsem dnes do ní ani sirup proti bolesti. Prostě rvát se s touhle kočkou, aby pravidelně polykala prášky nemá velký smysl. Je to i o naprosté ztrátě důvěry zvířete, když bych ji naháněla jen abych ji držela a rvala do tlamy prášky. Kapačky, jak tu píšete - to je strašný stres na veterině, neustále port na pacce. Za chvíli by ty packy měla úplně rozpíchané. I ta antibiotika má teď depotní. Uvidíme výsledky, ale myslím, že se domluvím na té léčbě bolesti - prý, pokud bych do ní nedostala nic tlamou, je možné dávat ke kořeni ocasu náplasti, možná to bude řešení, i když by tam musela mít vyholené místo.
Včera jsme přijely z veteriny, kočka dlouho nežrala, tak se vrhla na misky - bylo jí úplně jedno, že granule jsou tvrdé, že by měla počkat, než je namočím. Ty namočené si vezme, jen pokud je tam teplá voda. Dostala i paštiku, moc ji nemusela. Ona má prostě na všechno své názory.

Večer jedeme na kontrolu a doufám, že pak budeme pár dní v klidu. Potřebujeme to obě.
Apina

sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharka.68 »

Granule polyká,nebo se snaží kousat? Zkus jí ten sirup na bolest napatlat na packu-jestli si ji olíže, máš vyhráno...
Obrázek

Jana Bu.
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Jana Bu. »

Je mi to moc líto, rozhodla jsi se správně, Apino, pro kočky je stres na veterině dost životaubírající.... přeji Amálce ještě hodně dní, týdnů, měsíců bez bolesti a s radostí z života... :heart:

Apina
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Apina »

Tak napůl, něco spolkne, ale slyšela jsem i skousnutí. Ty zuby by ještě potřebovaly probrat, ale nejdříve jsou třeba ty výsledky. Pak uvidíme dál... Večer jdeme na kontrolu a doufám, že vytáhnou ten port, který nechali kvůli případným komplikacím a případnému zavodnění. S pitím snad nebudu mít problémy - když jí ty granule namočím do teplé vody, tak se k tomu alespoň zatím docela vrhá. Tedy na ty granule méně.

Už jsem se trochu uklidnila, tak si užijeme čas do výsledků, pak případě blbého výsledku asi nechám udělat nějaké další testy - sono, CT, abych věděla, co se děje, ale nejpravděpodobněji ji nechám v klidu pod léky proti bolesti. Nevím, co by se muselo stát, abych ji podrobila něčemu pro ni příliš nekomfortnímu a hlavně bez smyslu pro delší kvalitní život.

Když si vzpomenu na mámu, bojovala statečně dva roky, ale v tom třetím už jsem pozorovala její únavu (také jí bylo 91 let) a sama jsem si říkala, jaký mají ty poslední chemošky ještě smysl. Oni doktoři ji to nechali dochodit, ale pak už stejně i oni viděli, že to nemá smysl. Zlomilo se to asi po půl roce od poslední chemošky, pak už to bylo jen tříměsíční trápení. Když si vzpomenu, jak mě prosila: "Tak už mě konečně zabij!" Přitom já s tím nemohla dělat vůbec nic. V případě Amálky mám alespoň možnost jí pomoci, až to nebude k žití.
Apina

radanova
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od radanova »

Velmi bolavé čtení Apino.Vím jak Ti je. Já to zatím moc nikam nedávala vědět, ale Rubínek je na paliativní péči už pár dní a je to hodně špatné. V říjnu moc ošklivě pajdal na obě pravé nohy, po pár dnech na novalginu se zlepšil a dobrý. V prosinci přestal řádně došlapovat na zadní levou. Opět se brala krev. Po rengenu zad a kyčle výsledek artroza a na konci zad špatné obratle. Novalgin a ATB nezabrali. Tak sono, zase krev i další hodnoty a další vyšetření. A výsledek lymfomy v obou tříslech. Do dalšího týdne a vyhodnocení se hodně zvětšily. O chemu jsem neuvažovala, operativně už je pozdě. Minulé úterý přestal chodit úplně.Ovládá jen přední nohy. Zřejmě mu to skříplo nervy. Má čisté oči a je při smyslech, jí s nadšením a léky v paštice baští bez jakéhokoli protestu. Je úplně inkontinentní, tak já nematka objevuji kouzla bepanthen mastí, pudrů a plenek. 28.12.2023 jsme měli páté výročí, kdy se ke mě, Argovi a Garfovi přidal. Tehdy říkali, že mu může být 7 let, možná méně, možná více. Ani nestihl začít špatně slyšet.......Nemyslím, že stihne ještě cokoli :nevim: :brecim:

Kéž se Amálce uleví a ještě spolu pobudete.
„Mají-li duši, čímž míním, že jsou schopna cítit lásku, věrnost a vděčnost, pak jsou zvířata lepší, než spousta lidí.“ James Herriot alias Alf Wight

YGA
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od YGA »

Radanovo i Apino - je mi obou chlupáčků moc líto. Věřím, že ten zbytek života bude pro ně hezký a hlavně bezbolestný... Dneska jsme pod višeň pohřbily (já a Terka) Zikmunda :broken_heart:

radanova
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od radanova »

YGA píše:
04.01.2024 17:54:27 0
Radanovo i Apino - je mi obou chlupáčků moc líto. Věřím, že ten zbytek života bude pro ně hezký a hlavně bezbolestný... Dneska jsme pod višeň pohřbily (já a Terka) Zikmunda :broken_heart:
Ach jo, kéž je mu země lehká a země za duhou existuje
„Mají-li duši, čímž míním, že jsou schopna cítit lásku, věrnost a vděčnost, pak jsou zvířata lepší, než spousta lidí.“ James Herriot alias Alf Wight

Lika
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Lika »

Radko, to je s Rubinkem hodně smutná zpráva, ach jo :broken_heart: Posílám aspoň podrbání.
Lika
zviretnik.lika@gmail.com mobil 721 570 001

Odpovědět