Hovězí maso lehce prorostlé namelu najemno a nechám v misce odpočinout. Přidám vajíčko, nasekané zelené bylinky – libeček, petrželku, na co mám chuť. Česnek nesmí chybět. Pak dodám hrubou mořskou sůl a čerstvý pepř. Směs promíchám a přidám trochu bramborového škrobu, rozmíchaného ve vodě, na spojení.
Kdo chce ještě trochu zjemnit, může přidat lžíci zakysané smetany, v té smetaně lze případně rozmíchat i ten škrob. Neuškodí i na velice velice jemno nasekaná cibulka, nejlépe šalotka nebo i zelená jarní. Přidáním strouhanky bude směs mít trochu jinou konzistenci, nebude tak hladká, bude spíš „karbanátkovatější“, ale to taky nevadí.
Pak vezmu velké vypeckované olivy a obalím je mletou směsí z masa a vytvořím kuličky.
Kuličky se posléze mohou zpracovat dvěma způsoby: buď je obalíme v trojobalu a smažíme v oleji nebo je pečeme v troubě, srovnané v pekáčku a lehce podlité vývarem.
Smažené kuličky se dají přelít holandskou omáčkou nebo nějakým dresinkem a jsou vynikající i jako mňamka třeba večer k vínu. Napíchnout kuličku s olivou uvnitř a dát na ní třeba naloženou houbičku… skvělé.
Pečené kuličky jsou moc dobré s tatarskou omáčkou a bramborem nebo brkaší.
Do masové směsi lze ale balit i jiné věci – kousek pikantního sýra, hodí se i balkánský, malý žampionek, zkoušela jsem i s naloženým stroužkem česneku a feferonkou.
Poměr: neumím! Dělám to od oka. Prostě ta směs musí držet na těch obalovaných olivách a nesmí se rozpadat.