Co budete potřebovat?
(2 porce)
1 ½ hrnku plnotučného mléka (můžete použít i kokosové nebo mandlové)
½ hrnku vody
2 lžíce domácího dýňového pyré (dýně Hokkaidó nebo English Pie), nebo dle chuti
sůl
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého zázvoru
špetka mletého muškátového oříšku
špetka mletého hřebíčku
špetka mletého kardamomu (nemusí být)
4 lžičky javorového sirupu (může být i jiné sladidlo), nebo dle chuti
2 šálky espressa
1 lžička vanilkového extraktu
Jak na to?
Nejdříve si připravte poctivé domácí dýňové pyré. Dýni rozpulte a zbavte ji semínek, oloupejte nakrájejte na větší kusy, jen zlehka osolte. Rozložte kousky dýně na plech na pečicí papír a pečte v troubě do změknutí. Upečenou dýni nechte trochu zchladnout, poté ji rozmixujte ve stolním mixéru na hladké pyré.
Dýňové pyré můžete skladovat až týden v lednici nebo ho dát zamrazit. Určitě se bude hodit i na další podzimní vaření a pečení.
Připravte si espresso. Do rendlíku dejte mléko, vodu, dýňové pyré, všechno koření a javorový sirup. Zlehka zahřejte (nevařte). Metličkou vyšlehejte do hladka, aby se ingredience řádně propojily. Odstavte z plotny, přidejte espresso a vanilkový extrakt a opět důkladně promíchejte. Dochuťte dle preferencí svých chuťových buněk, rozdělte do kávových sklenic a můžete podávat.
Pro luxusní požitek z kávy můžete navrch přidat trochu domácí šlehačky a špetku skořice nebo muškátového oříšku.
dýňové latté - Pumpkin spice latte
Re: dýňové latté - Pumpkin spice latte
O dýňovém latté jsem dost četla v americké literatuře, ale přiznám, se že nemám odvahu to zkusit... i když zrovna dneska jsem dělala dýňovo-bramborové pyré a ještě mi dost rozmixované hokaido zbylo (zítra bude polívka).