Recept je z internetu, líbil se mi na první pohled a peču ho často. Je toho dost a tak dávám část zmrazit. Na chuti to neubere naopak pečivo je pak vláčnější.
https://jitka-kytka.rajce.idnes.cz/Syro ... 1459584094" onclick="window.open(this.href);return false;
Na těsto:
60 dkg polohrubé mouky
25 dkg máslové Ramy (studené)
1 dl mléka (vlažné)
2 balení instantních pekařských kvasnic
175 g zakysané smetany
1 polévková lžíce oleje
2 žloutky
2 lžičky soli
Na vyválené těsto:
20 dkg Čedaru (strouhaný) může být i Niva je chuťově výraznější
Na pomazání:
3 polévkové lžíce kysané smetany - nemusí být, potřela jsem vajíčkem
1 lžička mleté papriky nebo kmínu nebo sezamu
10 dkg strouhaného sýra - zde je lepší Čedar
Příprava:
Nastrouhejte studený margarín na větší očka na mouku. Pak přidejte mléko, ve kterém jste již smíchali instantní kvasnice, pak zakysanou smetanu smíchanou s vaječným žloutkem a stolním olejem a nakonec sůl. Dobře prohněťte - používám robot cca 10 minut, těsto je nádherné už na pohled. Zakryté nechte odpočívat 1 hodinu.
Na pomoučené rovné ploše rozválejte těsto na tloušťku 1 cm, posypejte strouhaným sýrem a pevně sviňte jako štrůdl. Nohavici přeložte na tři díly na sebe a rozválejte do pravoúhlého tvaru o tloušťce 1,5 až 2 cm a nakrájejte na stejné kostky 4x4 cm.
To je fantastická vychytávka, těsto je krásně nalístkované!
Potřete zakysanou smetanou nebo vajíčkem a posypejte mletou paprikou, drceným kmínem nebo sezamem a nakonec strouhaným sýrem. V plechu na pečení vyloženém pergamenovým papírem naskládejte placičky vedle sebe (ale ne příliš blízko sebe, protože rostou během pečení).
Pečte 15-20minut na 200 stupňů.
VÝBORNÉ SLANÉ PEČIVO
Re: VÝBORNÉ SLANÉ PEČIVO
Vypadá to pěkně, příležitostně to určitě vyzkouším. Místo té Ramy by nešlo použít máslo?
Re: VÝBORNÉ SLANÉ PEČIVO
Jo, jinak, koho by zajímalo, jak se doopravdy dělají ty scones, co dnes proběhly na Zvířetníku, poměrně věrohodný a návodný recept i s obrázky je tady: https://www.fifteenspatulas.com/english-style-scones/" onclick="window.open(this.href);return false;, překladač pomůže. Originál je sladký a podává se se zavařeninou a smetanou (pravděpodobně kysanou) k čaji nebo kávě.
P. S. Moc se omlouvám za off topic.
P. S. Moc se omlouvám za off topic.
Re: VÝBORNÉ SLANÉ PEČIVO
Ale abych se vrátila k tématu, výborné slané pečivo je tohle, ale je to kapku pracnější: https://www.labuznik.cz/recept/cesnekove-trojuhelnicky/" onclick="window.open(this.href);return false;
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3198
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: VÝBORNÉ SLANÉ PEČIVO
Já se vždycky skoro osypu, když vidím, jak se do všeho cpe Rama nebo Hera. Mně to vyloženě smrdí tou umělou příchutí. Máslem určitě nic nezkazíš, spíš si myslím, že to bude o třídu lepší. Jediný umělý tuk, který jsem vzala na milost při pečení je Zlatá Haná, ta je naprosto chuťově i pachově neutrální, skoro lepší je ta ve vaničce. Jen by z ní nešlo listové nebo croissantové těsto, protože je méně mastná než máslo.aida píše:Vypadá to pěkně, příležitostně to určitě vyzkouším. Místo té Ramy by nešlo použít máslo?