Stránka 11

Domácí bramborové noky.

PříspěvekNapsal: 30.03.2020 14:53:41 0
od IvaP
Po mnoha letech máme v tuto dobu vlastní brambory. Vzhledem k tomu, že sázíme jen velmi rané nebo rané (málo vody v létě neumožňuje sázet pozdnější), tak už nejsou v nejlepší kondici. Velké už jsme snědli a zůstaly malé, které už se scvrkávají, ale vyhodit je je škoda. Kdyby nebylo korony, letěly by na kompost, ale pro čerstvější se nikomu do obchodu nechce. Tak jsem zapátrala po webu a našla recept přímo od Italů. Je to jednoduché a rychlé, chuť nesrovnatelná s koupenými.

Suroviny:
verze s vejci: 1 kg brambor vařených ve slupce, 300 g hladké mouky, jedno malé vejce, sůl
verze bez vajec: 1 kg brambor vařených ve slupce, 350 g hladké mouky, sůl

Brambory hned po uvaření (horké) oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme na vál, přidáme mouku, sůl, případně vejce. Spojíme v těsto, nehněteme moc usilovně, aby nezgumovatělo. Vyválíme dvoucentimetrový váleček, nakrájíme na cca 1 cm kousky a uděláme šištičky, které ještě zuby vidličky smáčkneme. Klademe na pomoučenou utěrku, mohou na ní být několik hodin. Dáme vařit dostatečné množství osolené vody, do vařící vrhneme přiměřené množství noků, když vyplavou, jsou hotové.
Podle původního receptu je možné syrové noky dát zmrznout na tácku, aby se neslepily, přesypat do sáčku a až je budeme chtít vařit, tak zmrzlé nasypat do vařící vody.

Re: Domácí bramborové noky.

PříspěvekNapsal: 31.03.2020 6:18:31 0
od sharka.68
já jen, že čerstvě udělané,jdou i smažit,jako krokety......

Re: Domácí bramborové noky.

PříspěvekNapsal: 31.03.2020 8:10:29 0
od IvaP
Jo, to by šlo.

Re: Domácí bramborové noky.

PříspěvekNapsal: 10.07.2020 10:49:56 0
od radanova
Díky tohle použiju a řekla bych, že u našich taky zaboduje.