Konzervaci potravin jsem vystudovala, leč nikdy nedělala.
Tak jen pár rad.
Mražení zeleniny
pokud vím, že spotřebuji v krátkém čase v řádu dní (třeba trocha zbyla), nemá cenu se s tím nějak mrzet, šup s tím do sáčku, jen zavázat. Pokud je třeba zpracovat zeleninu ze zahrady, protože ve sklepě se to stejně zkazí nebo zvadne, tak nakrájet na velikost, kterou používám, vsypat do hrnce s vařící mírně slanou vodou, krátce spařit (pár vteřin), vybrat, dát zchladit do studené vody, ocedit, okapané dát do sáčků a zavakuovat. Pokud jsou třeba přebytky květáku, jde obalit a dát zmrznout, zase nejlépe vakuované, aby nezledovatělo.
Fazolové lusky, z kterých budu dělat salát, uvařit skoro do měkka, pak se s nimi nemusí nic jiného udělat, než jen rozmrazit. Špenát spařit, po vychladnutí nasekat, zavakuovat.
Houby:
na krátké uchování není nutno tepelně upravit, nakrájet, zavakuovat, spotřebovat během pár týdnů. Pokud se mají uchovat delší dobu, tak buď podusit ve vlastní šťávě, produkt má pak takovou jednolitou hnědou barvu od suchohřibů nebo houby spařit v osolené lehce okyselené vodě, scedit, ochladit a šup s nimi do vakuovacího sáčku. Pak jsou rozeznatelné jednotlivé druhy.
Ovoce:
Nemrazit rovnou v sáčcích!!! Na plech nebo kovový podnos dát papír nebo potravinářskou fólii, nasypat nebo naskládat ovoce (švestky, meruňky na poloviny, broskve na menší kousky), zmrazit, teprve pak dát do sáčků a zavakuovat.
Maso:
pokud se vaří pro jednoho, dva, je lépe zamrazit jednotlivé plátky – vložit naplocho do sáčku, přehnout za masem a naplocho naskládat do mražáku. Maso na guláš nakrájet na kostky, stejně tak na sekanou, dát do sáčku, vytlačit vzduch, zavázat.. Větší kusy na pečení pevně zabalit do potravinářské fólie. Maso rozmražovat pomalu.
Hotová jídla:
podle množství do nějaké krabičky. Pokud se zamražuje více tekutých potravin, typicky třeba zabijačková polévka, tak vložit sáčky do ustřižených krabic od mléka, naplnit, zagumičkovat a zmrazit. Má to pak definovaný tvar a dá se skládat. Uzené maso, klobásy a jiné dobroty nejlépe zavakuovat, po šetrném rozmražení je jak čerstvé. Pozor – věci ze zabíjačky (jitrnice, jelita, prejt) spotřebovat během pár týdnů, pak mají tendenci žluknout.
Co nemrazit:
pokud nemáte vakuovačku na silné fólie, tak v žádném případě nemražte kopr. Je koprové pak všechno – jahody, maliny, švestky…
Pokud pravidelně zpracováváte přebytky mražením, vyplatí se koupit vakuovačku na strukturované fólie.
Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3198
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)
Ještě doplním - ta vakuovačka se vyplatí i na balení sušených věcí - ovoce, zeleniny, hub, luštěnin, ořechů..., moli to neprokoušou, fólie je hodně silná.
Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)
Ivo, máš nějakou vyzkoušenou vakuovačku? Jaká jsou kritéria výběru?
Naposled se mi do vylouskaných ořechů dostali ořechoví moli letos... Zapomněla jsem je odnést do sklepa...
Naposled se mi do vylouskaných ořechů dostali ořechoví moli letos... Zapomněla jsem je odnést do sklepa...
Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)
Vylouskané ořechy zavařuji a vydrží !!
Kolegyně nám dávala tip, má malou výrobnu sýrů a vakuuje je
https://www.alza.cz/maxxo-vm-profi-vaku ... 32.htm?o=5" onclick="window.open(this.href);return false;
Kolegyně nám dávala tip, má malou výrobnu sýrů a vakuuje je
https://www.alza.cz/maxxo-vm-profi-vaku ... 32.htm?o=5" onclick="window.open(this.href);return false;
- IvaP
- žabí královna/král
- Příspěvky: 3198
- Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
- Bydliště: Přerov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak uchovávat potraviny v mrazáku + vakuování (IvaP)
Jajko, mám už leta nějakou od Bionaire (Food Saver). Ale mám tip na fólie, cenově bezkonkurenční jsou v Makru, jak fólie, tak sáčky.