Možná se bude někomu hodit. Je vlhký, nedrobí se, chuť i pro normálního konzumenta přijatelná. MLP ho doslova sežral.
Bezlepkový kváskový chléb
Bezlepková mouka:
280g pohanková mouka hladká
280g tapiokový škrob
140g prosná mouka
180g sušená bramborová kaše bez mléka
100g bramborový škrob
32g mleté lněné semínko
Na 1 chleba se použije polovina směsi
Na kvásek:
90 g pohanková mouka, 85 ml voda, kvásek od minule
Smíchat, nechat několik hodin zakryté vzejít.
Na chleba:
10g psyllium
2 polévkové lžíce mletého lněného semínka
2 polévkové lžíce mletých chia semínek
kmín nebo chlebové koření
540 ml voda
Smíchat a nechat bobtnat aspoň dvě hodiny.
polovina moučné směsi
2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky cukru
kvásek ze kterého se oddělí kousek na příště
½ čajové lžičky droždí
Vše smíchat, mělo by to být asi jako těsto na bramborové knedlíky, možná trošku tužší. Vytvarovat bochníček a dát do ošatky kynout do doby než je dvojnásobný. Pokud nemáme ošatku, tak do mísy nebo cedníku dát silně pomoučenou utěrku (kukuřičná je nejlepší) a do ní ten bochníček. Strčit do velkého igelitového sáčku, aby to neoschlo.
Troubu rozpálit na 230 stupňů, nechat v ní vyhřát pekáč s poklicí nebo nějaký těžší hrnec s poklicí. Těsto vyklopit na pečící papír a dát do hrnce (i s tím papírem, když se nechceme spálit), přikryté péct cca 30 minut, pak odklopit a dopéct při 200 stupních další půlhodinu, měl by mít ve středu víc než 95 stupňů nebo při poklepu dutě znít.
Nechat vychladnout až úplně do studena, jinak se matlá.