Stránka 11

Ostružinový cheesecake

PříspěvekNapsal: 03.08.2019 7:45:03 0
od IvaP
[OBR=][/OBR]Urodila se nám spousta ostružin, džem máme od loňska, do mražáku jsem už taky něco nacpala a tak jsem bloumala po webu, co z nich třeba upéct. Narazila jsem na docela zajímavý recept na blackberry cheesecake, americký, jak jinak, takže strašné množství cukru. Chvíli jsem na to zírala, jestli je to možné a pak jsem si vzpomněla na Hanku W, která kdysi psala, že americké dorty jsou tak sladké, že jsou až hořké (asi se zahltí receptory sladké chuti a na tu přemíru cukru reagují ty na hořkou). Recept jsem si upravila, jen v těstě jsem ponechala to šílené množství, má tam překvapivě svou funkci, dlouhým pečením zkaramelizuje a korpus je i po půl dni křupavý. Pokud byste někdo chtěl upéct podle původního receptu, tak je zde

Na těsto:

3/4 hrnku krupicového cukru
1 a 1/2 hrnku mouky
půlka másla
1 žloutek
Zpracujeme, natlačíme do dortové/koláčové formy o průměru 28 cm a uděláme vyšší okraje. Dno lehce popícháme vidličkou a dáme na 20 minut péct do trouby (160 stupňů)

Náplň:

200 g krémového sýra (lučina, palouček)
1/3 hrnku kysané smetany
3 lžíce kukuřičného škrobu (Gustin)
vanilkový extrakt podle chuti
cukr podle chuti
zbylý bílek (mělo být celé vejce, ale co s tím bílkem, že)
3 a 1/2 hrnku ostružin


Dáme si stranou lžíci škrobu a trochu cukru, v míse tím prohodíme ostružiny (suché, ani jsem je neumývala, s mokrými by to nešlo), zbytek surovin smícháme, osladíme podle chuti, jen mírně, korpus je sladký hodně. Náplň natřeme na korpus, poklademe ostružinami a dáme zpět do trouby na cca 55 minut. Jestli je dopečeno poznáte špejlí a ochutnáním, pokud cítíte syrový škrob, tak to hotové není. Nechte vychladnout, dá se jíst vlažný, ale není to ono, studený líp drží a je lepší.


S broskvemi: