DOMÁCÍ PAŠTIKY

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod Inka » 30.01.2018 10:45:19 0

A zase jednou jdu na rady, protože mám žebra z kance a nějak jsem si myslela, že bych z nich mohla udělat paštiku. A proto se ptám na vaše vyzkoušené recepty na domácí paštiky, já jeden mám, ale ráda bych zkusila i jiné
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2220
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod IvaP » 30.01.2018 12:19:24 0

Z divočáka ti neporadím, já dělám jen kachní s játry a tak nějak bajvoko.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2262
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod LFSH » 30.01.2018 13:09:08 0

Maso uvaříme s kořenovou zeleninou a divokým kořením, v dalším hrnci se uvaří kousek bůčku (aby to nebylo příliš suché). Vařené maso obereme z kostí a 2x proženeme mlýnkem, přidáme vajíčka, osolíme, opepříme dle chuti. Pak vyložíme formu plátky špeku (Pozor! Počítat s ním při solení!) – obvykle používáme srnčí hřbet -, naplníme směsí, poklademe špekem i vršek, přiklopíme alobalem, posadíme do pekáče naplněného vodou a pečeme asi 2 hodiny. Vyklápíme ještě teplé před zatuhnutím a zabalíme do alobalu.
LA
Uživatelský avatar
LFSH
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1684
Registrován: 19.09.2007 8:33:18 0
Bydliště: Stříbrsko

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod IvaP » 30.01.2018 16:04:42 0

Já bych tam přidala třeba mandle nebo ořechy (vlašské bohužel zfialoví) a zelený sterilovaný pepř, aby to vzhledově nebylo jak sekaná.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2262
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod aida » 30.01.2018 21:01:59 0

LFSH: vajíčka do opravdové paštiky nepatří.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod IvaP » 30.01.2018 22:06:06 0

aida píše:LFSH: vajíčka do opravdové paštiky nepatří.
Občas v receptech je, ale myslím si, že se to pak opravdu konzistencí blíží té sekané. Paštika by sice měla jít nakrájet na plátky, ale taky by se měla dát roztírat.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2262
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod Inka » 31.01.2018 7:21:46 0

Děkuji, dám vědět, jak jsem dopadla
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2220
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod aida » 31.01.2018 7:47:28 0

Tady jsem našla dva recepty, které vypadají použitelně: https://dadala.hyperlinx.cz/kral/kralr0025.html a https://dadala.hyperlinx.cz/kral/kralr0029.html, večer se ještě podívám do knížek s recepty po dědečkovi, tam určitě něco bude (včera jsem neměla čas, proto jsem se ozvala jen telegraficky - ona totiž do opravdové paštiky opravdu vejce nepatří, s vejci je to, jak píše Iva, spíš něco mezi sekanou a pomazánkou, tipla bych si, že české recepty s vejci pocházejí tak ze 70.-80. let, z doby kulinářské tvořivosti, na kterou je lepší nevzpomínat).
P.S. Ještě jsem narychlo našla dva recepty od Makové panenky, ale jsou tam navíc játra, tak nevím: http://makova-panenka.cz/recepty/kruti- ... elikatesa/ a http://makova-panenka.cz/recepty/domaci ... ik-mesicu/ - ale jako inspirace by to snad šlo.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod Inka » 31.01.2018 8:58:42 0

Strašně děkuji Aido, jsi skvělý rešeršista, jen jsem měla představu něčeho, co kdo vyrábí a má osvědčené. Já mám rozsáhlou sbírku starých kuchařek a sešitů už z první republiky, ale chtěla jsem něco vyzkoušeného. Dělala jsem už ze zajíce a měla docela úspěch a vzhledem k tomu, že toho prasoně si Bimbo pořizuje momentálně každý rok, budu mít asi příležitost zkoušet. Ale nerada jdu zcela naslepo.... V sobotu jsem dělala mamince přírodního se šumavskými knedlíky a protože letos bylo prasátko menší, masíčko je libové a měkoučké, mělo velký úspěch.
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2220
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod aida » 31.01.2018 9:35:06 0

Já onehdy dělala divočáka se smetanovou omáčkou, vlastně z nouze. Měla přijet babička, nevěděla jsem co vařit, tak jsem prohlídla mražák a našla tam plecko z divočáka (dar od kamarádky). Koření jsem dala běžné (jen navíc jalovec), kořenové zeleniny snad 2-3x víc než obvykle, maso jsem svázala provázkem. Vše jsem pekla strašně dlouho na cca 150 stupňů. Hotové maso jsem zabalila do alobalu a dala to teplé, ale už vypnuté trouby, zeleninu jsem rozmixovala, přidala k ní půl litru smetany na vaření a všecko ještě prohřála. K tomu naše oblíbené krupicové nočky* a úspěch nevídaný, bylo to fakt moc dobré.
*Půl litru osoleného mléka s kouskem másla přivést k varu, vmíchat 20 deka dětské krupičky, uvařit hustou kaši. Do vychladlé kaše přidat dvě celá vejce, propracovat a z hotového těsta udělat malé kulaté knedlíčky, které se ještě trochu obalí v krupici. Vařit 7-8 minut.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod IvaP » 31.01.2018 9:54:44 0

Inko, dala bych to maso na cibulový základ, cibulku dozlatova, přidala koření a maso bych radši dusila než vařila. Ten silný vývar pak zčásti použiju do paštiky, zčásti na zalití pašiky (zředím, přidám želatinu, rozpustím a zaleju hotovou vychladlou paštiku). Pokud přidáš při dušení k masu vepřovou kůži nebo třeba nožky, želatinu dávat ani nemusíš.Paštiku vařím ve vodní lázni 80 st. dvě hodiny ve skleněných formách na chlebíček (královská buchta), překryté alobalem. Jako "spojku" mám v té paštice játra, ona jsou uváděna ve složení i u komerčních paštik vyšších cenových kategorií, něčím se to maso holt slepit k sobě musí, pokud nechceš použít zahušťovadla typu karagenan nebo xanthan. Z toho důvodu jsou asi v lidových receptech ta vejce, játra bývala z nepochopitelných důvodů nedostatkové zboží.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2262
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod Inka » 31.01.2018 10:20:30 0

já počítám s tím, že tam ta játra dám, včera jsem koupila vepřová. K zajíci jsem dávala kuřecí. Jenom jsem nějak neměla jistotu, zda to maso raději upéct nebo uvařit, takže udusím v troubě. Zkusím první pokus, mám tři balíčky žeber, takže uvidíme.
Kanec je po srnčím moje nejoblíbenější zvěřina, mladý kus má moc dobré maso, ze kterého se dá dělat prakticky cokoli. Při bourání dám stranou veškeré odřezky a ty potom semeleme na sekanou a ta teda nemá chybu. Pro vůni dávám kousek tymiánu.
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2220
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod IvaP » 31.01.2018 11:12:28 0

Ono i ty odřezky se dají spotřebovat na paštiku, dělala jsem to, když se zabíjelo u tchánů. Jinak kvůli konzistenci, možná je to zbytečné, dávám do toho vývaru rozmočit plátek, dva bílého chleba bez kůrky (domácí z pekárny). Ale když nad tím přemýšlím, tak to je tak malé množství vzhledem k ostatním surovinám, že to asi nemá význam...
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2262
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod Inka » 31.01.2018 11:52:12 0

Ivo, v některých receptech stačí málo a je to hned znát. Myslím ale, že spíše využiji naši želatinu, kterou používáme ve výrobě, máme ji vyzkoušenou.
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2220
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: DOMÁCÍ PAŠTIKY

Příspěvekod sharka.68 » 31.01.2018 12:00:22 0

dusila bych s trochou koňaku nebo červeného vína....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7913
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Další

Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků