Pšeničné tortilly

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Pšeničné tortilly

Příspěvekod IvaP » 09.12.2017 21:01:30 0

Podařilo se mi najít skvělý recept na domácí měkké tortilly z pšeničné mouky.

3 hrnky pšeničné mouky
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1,5 čajové lžičky soli
80 g sádla nebo 100% tuku
1 hrnek horké vody
Používala jsem odměrky k pekárně na chleba ( cup, teaspoon)

Vše zpracujeme do pružného těsta (dělala jsem v robotu), zabalíme do potravinové fólie a necháme na teplém místě 30 minut odpočívat. Pak rozdělíme na dvanáct částí a vyválíme tenké placky cca 20 cm v průměru. Pečeme na suché pánvi, udělají se bubliny, pečeme jen do světle žluta po obou stranách, placky by měly být měkké, nepéct do křupava!!! Placky skládáme na sebe na talíř a po dopečení poslední přes ně přetáhneme fólii, zůstanou měkké a neoschnou. naplnit podle chuti.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1876
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod Inka » 11.12.2017 15:17:46 0

Ivo, jak dlouho zůstanou ty tortilly vláčné?? Já už jsem z toho trochu běsná, my sice prodáváme moc dobré tortilly, ale dost často se slepí.... Takže bych domácí uvítala, vnučky je mají moc rády a v KFC ceny povážlivě vzrostly. Neboli plíživě se zvyšovaly a kvalita pokud není stejná, tak spíše horší.
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2011
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod IvaP » 11.12.2017 20:42:07 0

Inka píše:Ivo, jak dlouho zůstanou ty tortilly vláčné?? Já už jsem z toho trochu běsná, my sice prodáváme moc dobré tortilly, ale dost často se slepí.... Takže bych domácí uvítala, vnučky je mají moc rády a v KFC ceny povážlivě vzrostly. Neboli plíživě se zvyšovaly a kvalita pokud není stejná, tak spíše horší.
Inko, já nevím :wink: . Dělala jsem je před obědem, Honza je skoro všechny snědl, zbytek si dal nad ránem (něco dělal do práce). Myslím,že by vydržely ve fólii v ledničce měkké dva, tři dny. Spíš bych měla obavy, aby nezačaly plesnivět, když v nich není sorban.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1876
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod Inka » 12.12.2017 7:19:12 0

Ivo, díky, já myslela pár hodin, co může být čerstvé, dělám čerstvé
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2011
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod IvaP » 12.12.2017 11:53:52 0

Tak pár hodin měkké vydrží určitě, spíš hrozí, že ani nestihnou ztvrdnout :wink: Ještě - ten tuk jsem tam dávala jen změklý, nerozpouštěla jsem ho.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1876
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod Inka » 12.12.2017 13:53:19 0

Přemýšlím, jaké by byly ze špaldové mouky...sádlo mám čerstvě vyškvařené z divočáka, mohlo by to být dobré
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2011
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod IvaP » 12.12.2017 13:58:38 0

Inka píše:Přemýšlím, jaké by byly ze špaldové mouky...sádlo mám čerstvě vyškvařené z divočáka, mohlo by to být dobré

Zkus, možná nepůjdou na tak tenko vyválet (méně lepku).
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1876
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod Inka » 12.12.2017 15:17:24 0

To máš pravdu, já s ní ráda peču, ale to těsto! Vyzkoušíme a dáme vědět
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2011
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod HannaH » 12.12.2017 19:02:25 0

Já bych je ráda zkusila, ale řeším velikost hrnku... běžně v hrnkových receptech se počítá se čtvrtlitrákem, ale odměrka k pekárně na chleba bude asi menší, ne? Já teda mám pekárnu bez odměrky :-) odměrka k rýžovaru je 160 g, je to srovnatelné?
Uživatelský avatar
HannaH
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
 
Příspěvky: 406
Registrován: 02.10.2013 16:51:57 0
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod IvaP » 12.12.2017 20:04:56 0

HannaH píše:Já bych je ráda zkusila, ale řeším velikost hrnku... běžně v hrnkových receptech se počítá se čtvrtlitrákem, ale odměrka k pekárně na chleba bude asi menší, ne? Já teda mám pekárnu bez odměrky :-) odměrka k rýžovaru je 160 g, je to srovnatelné?
Mám odměrku US cup :wink: , tj. 236.6 ml, to jsou jednotky :uff: , ti Amíci jsou divní. Normálně použij 250 ml hrnek (já takový žádný nemám, všechny mají přes 300 ml).
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1876
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod HannaH » 12.12.2017 20:07:27 0

Díky, zkusím. Přes Vánoce budu mít čas na experimenty :yes: dám pak vědět.
Uživatelský avatar
HannaH
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
 
Příspěvky: 406
Registrován: 02.10.2013 16:51:57 0
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Pšeničné tortilly

Příspěvekod Beda » 12.12.2017 20:26:22 0

HRNEK když je bez nějaké specifikace, tak je pro mne asi taky čtvrtlitrák, někdy říkám "klasický snídaňový hrnek" - i když jasně že každý snídá z něčeho jiného a vlastně možná ten můj je o něco víc než 250 :mrgreen:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11360
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha


Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník