Králičí závitky

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Re: Králičí závitky

Příspěvekod sharka.68 » 14.06.2017 5:37:27 0

nemáš kamarádku nebo kamaráda,co má makrokartu? mohl by ti nechat vystavit i pro tebe nebo se svez s ním, až tam pojede...
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8130
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Králičí závitky

Příspěvekod HannaH » 14.06.2017 11:48:36 0

O nikom nevím... tady v MB jsme holt zaměstnanci nejmenované automobilky skoro všichni.
Uživatelský avatar
HannaH
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
 
Příspěvky: 415
Registrován: 02.10.2013 16:51:57 0
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Králičí závitky

Příspěvekod Karolína » 23.06.2017 13:23:17 0

No líčka jako guláš? Asi ano, ale bylo by mi líto kvalitního masíčka, ze kterého lze udělat spousta jiných lahůdek, na guláš bych volila levnější variantu masa.
A jedno, zda vepřová líčka nebo hovězí. Hovězí líčka miluju na červeném víně a s kořenovou zeleninou. Ale vynikající jsou také pokrájená na plátečky nebo drobné kousky a osmažená v těstíčku nebo v trojobalu. Vždy krájet proti vláknu masa. Lahůdka, doporučuji vyzkoušet.
Takhle vynikající jsou i smažené řízečky z hovězího masa. Musí být jemně naklepané, nepříliš vysoké maso, dobře uleželé.
Řízek z vepřového či kuřecího je klasika, z hovězího chutná úplně jinak!
Uživatelský avatar
Karolína
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 3001
Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
Bydliště: HORNÍ MARŠOV

Re: Králičí závitky

Příspěvekod Beda » 23.06.2017 14:44:05 0

hm, asi jsem hovězí řízek ještě nejedla - a určitě bych se bála, že to bude tuhé, naklepané nenaklepané... že bych se pozvala??? :wink2: :chi:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 12110
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: Králičí závitky

Příspěvekod aida » 23.06.2017 17:31:26 0

Hovězí řízek je dobrý, ale musí se umět udělat (dobré je trošku jej počesnekovat). No a ad ta líčka - to opravdu žádné kvalitní maso není, je to jedno z nejpodřadnějších a původně nejlevnějších. Dřív se to vyhazovalo (resp. dávalo do kafiny, tj. kafilerie), případně si z toho jatečtí něco v práci uvařili nebo vzali domů. To, že jsou líčka dnes tak populární, způsobili takoví ti "televizní kuchaři" (hlavně jeden z nich, nechci jmenovat), našli levnou surovinu, udělali kolem toho rozruch, navymýšleli si spoustu nepravdivých historek a začali jídla z líček draze prodávat ve svých podnicích, lidi začali po líčcích pátrat v obchodech, čímž zákonitě stoupla cena a najednou je z toho super delikatesní a velmi drahá surovina. Než se do mě pustíte, že povídám nesmysly, tak jen upozorním, že čerpám přímo od zdroje - jednak jsem v podstatě řeznice s diplomem a jednak jsem o tom mnohokrát debatovala se svými staršími a zkušenějšími kolegy (např. jeden z nich vzal naši profesi opravdu od píky - vyučil se řezníkem, pracoval na Zvonařce; pak si dodělal střední a nakonec i vysokou a odešel z jatek, kde strávil snad půlku profesního života do státní správy, ten řemeslu opravdu rozumí, s ním jsem to probírala nejvíc), ti se té dnešní situaci jen smějí. Identická situace jako s líčky je i ohledně dnes tak vychvalovaného pupku nebo tzv. veverky, ta už je odpad opravdový, ale snobi si ji rádi kupují a jak jim chutná.
P. S. Proti líčkům jako takovým nic nemám, vůbec nic, když se umí udělat, jsou dobrá (guláš je taky lepší z kližky než třeba z kýty, že jo), vadí mi ta předraženost a vymyšlené historky kolem.
P. P. S. Ale jakože jsem nic neřekla, ano? ;-)
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1081
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Králičí závitky

Příspěvekod IvaP » 23.06.2017 18:21:33 0

JJ, Aido, to jsme se taky učili :wink: . Hovězí líčka se zpracovávala do hlavičkového salámu, to snad byl stejný hnus jako výrobní salám, ble.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2360
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Králičí závitky

Příspěvekod aida » 25.06.2017 20:10:00 0

Nebo do tzv. koňského ;-) (podle původní oborové normy totiž v tzv. koňském salámu nemusela být ani stopa koňského masa).
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1081
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Králičí závitky

Příspěvekod sharka.68 » 26.06.2017 5:21:27 0

proti líčkům a pupku nic nemám, máti, původně hospodská kuchařka z toho uměla skvělý věci.. aido, jak rychle vydělat? Evidentně to byl super tah,cenově to byl skok hodný skokana desetiletí,ne roku...a vaří to už "každej"..taky miluju kližku,pokud možno ještě s kostí a taky ji cenově zvedli,od chvíle,co všichni podle televize vařej ossobuco a ne jen z telecího ,ale i z hovězího. To říká i můj řezník..prej dostal i vynadáno,že si takový dobrůtky nechává jen pro sebe...(líčka)
V pátek jsem uvařila zadělávaný kachní žaludky a donesla je v sobotu v kastrůlku na ochutnání kamarádovi..no mlaskal,jak je to skvělý a fakt První republika? Hm, tak to je dobrota, co to jím? kachní žaludky..no ten pohled za to stál,málem je vrátil.... :wink2:
Naposledy upravil sharka.68 dne 26.06.2017 13:28:21 0, celkově upraveno 1
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8130
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Králičí závitky

Příspěvekod Inka » 26.06.2017 13:25:31 0

Jojo, zrovna ta líčka se ořezávala do výroby. Jenom se těším, až někoho napadne takhle propagovat vemínko. Sakra, že se někomu nechce taky preferovat vepřový kořínek, já ty plíčky milovala.
Co se týče obliby masa, tak před třiceti lety člověk nesehnal játra, ocásky si řezníci brali jako deputát a měnili to s holkama z drůbeže. Svíčková byla jen pod pultem, vysoký roštěnec jen pro zvané
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2259
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Králičí závitky

Příspěvekod sharka.68 » 26.06.2017 13:27:46 0

Viď...já plíčky můžu..i smažený vemínko....a i mozeček mi chutnal....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8130
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Králičí závitky

Příspěvekod Inka » 26.06.2017 13:34:51 0

Mozek zraje u nás v mrazáku, ten můžeš odvézt či uvařit. Vemeno je s odpuštěním nechutné, ale proti gustu žádný dišputát.
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2259
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Králičí závitky

Příspěvekod IvaP » 26.06.2017 15:31:51 0

aida píše:Nebo do tzv. koňského ;-) (podle původní oborové normy totiž v tzv. koňském salámu nemusela být ani stopa koňského masa).
Jo, koňské maso může být do 100% nahrazeno hovězím...
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2360
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Králičí závitky

Příspěvekod IvaP » 26.06.2017 15:34:18 0

Inka píše:Mozek zraje u nás v mrazáku, ten můžeš odvézt či uvařit. Vemeno je s odpuštěním nechutné, ale proti gustu žádný dišputát.
Vemeno vařím psům, nevypadá a ani to nevoní moc pěkně.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2360
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Králičí závitky

Příspěvekod Beda » 26.06.2017 17:21:15 0

vemeno je jediná věc v životě, kterou jsem opravdu vyplivla :oops: - v závodce, bylo to obalené jako řízek, tak jsem si řekla že to zkusím... no, tak ne :no: :bleh:

ale jsme v tématu králičí závitky!!!! :krik: :off-topic2:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 12110
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: Králičí závitky

Příspěvekod sharka.68 » 27.06.2017 5:21:09 0

Asi záleží,jak ho kdo ochutí a na jak silnej plátek je nakrájené...vemínko... ono je to jako s ledvinkama,drš´tkama...
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8130
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

PředchozíDalší

Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků