Kysané zelí do sklenic

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Kysané zelí do sklenic

Příspěvekod Tečka » 21.04.2017 12:16:29 0

Zelí vybírám malé hlávky, tak něco přes kilo, koupím si 2.
Nakrájím, nebo nakrouhám, (loni jsem si koupila W-krouhač, ale ještě to s ním moc neumím).
Po odečtu váhy košťálů a vrchních listů počítám každou hlávku jako 1 kilo. (od oka).
Nakrouhané zelí dám do škopíčku, mám na to vyčleněný. Na uvedené množství přidám 4 vrchovaté PL soli a velkou špetku kmínu (jak kdo rád).
Promíchám a trochu promnu, a nechám tak 2 hodiny být. Mezi tím si vypařím sklenice.
Zelí by mělo pustit trochu šťávy, ale moc jí nečekejte.
Pak zelí cpu do těch sklenic a pořádně mačkám. Plním asi 1 cm pod okraj, a začíná vystupovat šťáva.
Tohle množství se mi vejde do tří 0,7l sklenic třeba po okurkách.
Zelí musí být pod tou šťávou úplně zakryté. Pokud se napoprvé tolik šťávy neobjeví, zalévám to převařenou osolenou vodou na "hladinku".
Pak hrdlo sklenice přetáhnu folií na potraviny a zlehka zavíčkuji. používám normální šroubovací víčka, jen nedotahuju.
Tu folii dávám proto, že zelí má tendenci vystupovat, tak aby se pro jistotu nedotýkalo víčka.
Sklenice přenesu do tepla, já dávám na parapet. Pod ty sklenice určitě nějaký tác, jak zelí začne kvasit, šťáva vytéká.
Sklenice kontroluju, aby bylo zelí pořád ponořené, v případě potřeby trochu osolím a použiju raděj převařenou vodu. Celé to trvá asi 3 týdny, podle teploty. Pak je dobré přenést sklenice někam do chladna, aby se proces kvašení zastavil. A můžeme odebírat. Po každém odebrání zase osolím a doleju vodou. Je dobré sklenice občas zkontrolovat, aby zelí nahoře nezůstalo na suchu, zhnědne a není k jídlu. Ale zatím to vždycky stačilo stahnout tu hnedou vrstvu, dolít vodu a používat dál.

Do podzimu musím koupit ta udělátka, co na to dala odkaz Lika.
A bude to všechno mnohem jednodušší. :)
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1633
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků