KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod MaRi » 17.02.2017 9:28:42 0

Nejdříve odkaz na původní článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotn ... retnik_dru

a zde vyzobané recepty

tvarohové koblihy :

200 g hladké mouky, 1/4 kg měkkého plnotučného tvarohu, 2 lžíce rumu, 1 PDP, 4 celá vejce. Smícháme všechno dohromady, tvoříme bochánky - vykrojíme asi 1/2 polévkové lžíce;-), smažíme, necháme "okapat" na papírové utěrce a ještě teplé obalujeme v mouč. cukru s vanilkou.

Pokud se dobře pamatuju, tak to jedobré, rychlé, ale tvar Renatiných koblih to tedy nemá:-)

(c) alimo
_______

Boží milosti: 250 g hladké mouky + 50 g másla + 2 žloutky + 2 lžíce mléka + 2 lžíce vína = těsto dobře propracované se leskne a puchýří, pak se rozválí na placku o síle 2 až 4 mm a rozkrájí se rydlátkem na patvary o cca velikosti 3x3 cm, smaží se rychle, nejdříve klesají ke dnu a pak na hladinu, po nafouknutí se obrací (tuku musí být hlouběji) a usmažené duchničky se cukrují po obou stranách;-D (to válení je bez mouky)

(c) Ejška
________

dyt´ jsou to úplně obyč vdolky, jenom že je nesmažím. No, ale jinak je to půl kila mouky, 5-8 dkg cukru, 5-8 dkg másla, 2 deka droždí, 2,5 dl mléka, 1 vejce, 1 lžíce rumu, vanilka. Vykynout, vyválet asi na centimetr, vykrájet, pokud je čas, tak nechat ještě vykynout (já ten čas většinou nemám, takže rovnou) dát na vypapírovaný plech, strčít do 200 stupnový trouby, chvíli péct, obrátit, ještě chvíli péct, vyndat a pomašlovat trochou másla. A pak už klasika, švestková povidla smíchaná s rumem a skořicí, nahoru tvaroh a kyselou smetanu - a já mám na ně chut´ ted´.

Ty klasicky smažené budou asi lepší, ale tohle je, no, lehce lehká varianta a secsakra jedlá.

(c) JanaBa
______________

Pamatuju, jak prababička z Pokojova pekla dolky. Ne vdolky, ale dolky. Byly to bochánky z úplně obyčejného kynutého těsta, pekly se na plechu v kamnech, pak se mrskly do hrnce s vroucí vodou, okamžitě vytáhly, naházely do vajdlinku s mletým mákem s cukrem a prohodily se. Na míse se pak pokapaly rozpuštěným máslem. Léta jsme z prababičky dolovaly recept a z ní vždycky vypadlo úplně obyčejné kynuté těsto, jenže jak to mamka zkusila a první dolek hodila do vody a on se rozpadl, zbytek se pomašloval a posypal mákem. Až po letech, kdy prababička už nebyla, jsme na nějakém pohřbu vzpomínali s tetičkama a došlo i na dolky. A teta Mařa povídá, to tam nesmíš dát žádný tuk! jak já to ze stařenky páčila a tahala heverem, až jsem jí jednou koukala na ruce, když na ně zadělávala.

(c) Bubu
Uživatelský avatar
MaRi
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1008
Registrován: 11.10.2006 20:48:08 0
Bydliště: nítkovice

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod aida » 18.02.2017 9:34:22 0

Děkuji za práci s "vyzobáváním", je fajn mít tyhle recepty pohromadě.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1058
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod Beda » 21.02.2017 13:18:50 0

na facebooku se objevil tento recept - příprava těsta mě naprosto fascinuje :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=XGR3q7NEUls

rozepsáno pro angličtiny znalé je to zde: http://www.yourjstory.com/jewlish/sufga ... doughnuts/

(pozn. - pobavilo mě "all-purpose flour", já jinou ani neuznávám, u mě je to polohrubá :super: )

(pozn. 2 - "Eat them right away because homemade doughnuts turn into bricks overnight!" :haha: )
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11727
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod IvaP » 21.02.2017 13:30:21 0

Beda píše:
(pozn. - pobavilo mě "all-purpose flour", já jinou ani neuznávám, u mě je to polohrubá :super: )

Bedo, to není polohrubá mouka, ale prostě "obyčejná" univerzální mouka k obecnému použití (hladká), pak se v receptech uvádějí bread flour, pizza flour, semolina, strong flour..., což jsou mouky s vyšším obsahem lepku.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2156
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod Beda » 21.02.2017 15:44:05 0

Ivo, já napsala že U MĚ je to polohrubá - prostě ji mám jako univerzální a s výjimkou vánočního cukroví jinou ani nekupuju a nepoužívám, do ničeho, takže skutečně "all-purpose"
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11727
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod aida » 22.02.2017 21:00:31 0

No, a Iva vysvětluje, že ta all-purpose je naše hladká. Mně připadne hodně veselý název "self-raising-flour", kdysi jsem nevěděla, o co jde, ale fakt vůbec. :-)
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1058
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod Beda » 22.02.2017 21:12:17 0

no - a neprozradíš!!! taky nevím, co si mám pod tím představit :nevim:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11727
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod IvaP » 22.02.2017 21:40:05 0

Beda píše:no - a neprozradíš!!! taky nevím, co si mám pod tím představit :nevim:
Bedi a co tak zagůglit?
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2156
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod ri » 22.02.2017 22:22:47 0

Beda píše:no - a neprozradíš!!! taky nevím, co si mám pod tím představit :nevim:


Protože nejsem Aida ...

V anglických receptech se setkávám s pojmem „self-raising flour“. Kde takovou mouku seženu a co v ní je?
Anglicky mluvící země jsou v používání „samokypřicí“ mouky na špici. Jde o běžnou hladkou pšeničnou mouku s vyšším obsahem lepku, k níž se v určitém poměru přidávají kypřicí složky, jako je prášek do pečiva a/nebo jedlá soda. Jelikož jsou kypřicí složky vmíchány do mouky předem a strojově, šetří jednak čas a jednak napomáhají stejnoměrnému nakypření.
...
„Self-raising flour“ u nás zakoupíte například v řetezci Robertson nebo si ji můžete připravit podle následujícího poměru: 110 g hladké mouky + 1 lžička (3 g) prášku do pečiva + necelé 1/2 lžičky (1 g) soli.


(http://www.recepty.cz/clanek/know-how/s ... -mi-to-262)
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1522
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod Beda » 23.02.2017 10:40:11 0

aha, děkuji ri - já jsem si náhodou našla, že je to samokypřicí mouka - ale to jsem věděla stejné prd co to je jako předtím
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11727
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod sharka.68 » 23.02.2017 11:03:35 0

ani když čteš- SAMOKYPŘÍCÍ ti nenaskočí - AHA,JE V NÍ PRDOPEČ nebo AHA,NEPOTŘEBUJU TEDA DO NÍ DÁVAT PRDOPEČ..

PS: prdopeč je prášek do pečiva (kypřící)
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7701
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod Beda » 23.02.2017 11:59:48 0

název prdopeč náhodou znám!!!!!!!!!!!! :jazyk:

hele, a víš že to mě vůbec nenapadlo??!!!!!! to podle mě už přece sakra není mouka, je to SMĚS na pečení, já furt hloubala, jak se může (jakákoli) mouka kypřit SAMA!!!!!!!! :mrgreen:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11727
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod ri » 23.02.2017 17:29:48 0

Beda píše:... já furt hloubala, jak se může (jakákoli) mouka kypřit SAMA!!!!!!!! :mrgreen:


...nemůže, a tak vzniklo brownies ...

:chi:
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1522
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod Beda » 23.02.2017 18:31:39 0

ježiš co s tím zase mají společnýho brownies? :uff: :uff:

že by v nich právě naopak nebylo vůbec žádné kypřidlo? jako třeba že ho tam někdy někdo zapomněl dát - a už se to tak vžilo??? :mrgreen:

ale to jen fantazíruju :bzik:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11727
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: KOBLIHY a spol. z dávné diskuze

Příspěvekod sharka.68 » 24.02.2017 6:08:38 0

někdy mě přivádíš Bedo k zoufalství.. :sad2:
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7701
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Další

Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník