Slané těsto

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Slané těsto

Příspěvekod IvaP » 16.12.2016 10:19:06 0

Opsala jsem z knížky Cukrářská technogie od Aleny Půlpánové (vřele doporučuji) recept na slané těsto. Z té knížky se mi všechno povedlo, jsou to podle mě recepty vycházející z ČSN.
Je to přepočet z receptu na deset kilo těsta, tak se neděste těch gramů :wink:

Suroviny:
445 g mouka hladká
428 g margarín stolní (dala bych máslo)
22 g žloutky (tj. cca 1)
13 g sušené mléko
66 g voda
5 g amonium (salajka, cukrářské droždí a vím já jak se tomu ještě říká)
6 g kypřící prášek
10g sůl

S tou vodou a suš. mlékem - asi bych dala tekuté mléko v mmožství, aby se to spojilo.

Vše zpracovat, nechat odležet, nenechávat do druhého dne - může dojít ke zmýdelnění tuku nebo k "vyšumění" amonia a nenaskočí. Vyválet na 5 mm, nakrájet, pomazat vejcem a posypat kořením, solí, sýrem, péct na 220 st.

Nezkoušela jsem, bez záruky.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2156
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Slané těsto

Příspěvekod Inka » 16.12.2016 13:35:43 0

No, když už slané těsto jakoby nabývací, tak lépe s droždím nekynuté, bude to vypadat stejně a já bych to amonium až tak nepropagovala.
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2146
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Slané těsto

Příspěvekod Inka » 16.12.2016 13:37:18 0

Jinak recepty na slané jsou zde v tomto vlákně a jmenují se slané pečení pro Inku a Bimba. Jsou tam i ty tyčinky s droždím
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2146
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Slané těsto

Příspěvekod IvaP » 18.12.2016 10:05:50 0

Inka píše:No, když už slané těsto jakoby nabývací, tak lépe s droždím nekynuté, bude to vypadat stejně a já bych to amonium až tak nepropagovala.
Co je za problém s amoniem? Pokud pečeš při dostatečně vysoké teplotě, tak narozdíll od sody nezanechává pachuť nebo nemá "kvasnicovou" chuť.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2156
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Slané těsto

Příspěvekod Inka » 19.12.2016 14:30:37 0

No a proč zbytečně do sebe patlat chemii? Pokud nemusím? Je spousta přídatných látek - například prdopeč - které se nahradí jen těžko. Proč ale vyrábět něco, když podobné je na přírodním základě. Já nejsem proti používání přídatných látek, já jsem pro jejich rozumné užívání
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2146
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Slané těsto

Příspěvekod IvaP » 19.12.2016 14:55:41 0

Inka píše:No a proč zbytečně do sebe patlat chemii? Pokud nemusím?

Inko, amonium je uhličitan amonný , při záhřevu se rozloží na amoniak a oxid uhličitý, takže jaká chemie, když to vyšumí?? Z prdopeče zůstane ten sodík, ze sody taky, v lepším případě.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2156
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Slané těsto

Příspěvekod Inka » 19.12.2016 15:14:34 0

Hele, vzhledem k tomu, že naše názory jsou diametrálně odlišné, nemá cenu se navzájem přesvědčovat. Je to ztráta času. Obě jsme svoje argumenty uvedly, vzhledem k tomu, že se kontrolou potravin živím jsem asi přespříliš citlivá. A to ne proto, že by se přídatné látky neměly používat
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2146
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany


Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků