Křehké máslové sušenky

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Křehké máslové sušenky

Příspěvekod IvaP » 14.12.2016 20:39:22 0

Suroviny:

250 g másla
250 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
125 g škrobu (pšeničný, kukuřičný)
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
1 velké vejce

Smícháme suché přísady a společně prosejeme na vál nebo do mísy robotu (je důležité, aby se dobře promísil škrob s moukou, jinak dělá hrudky), přidáme vejce a máslo, zpracujeme. Pokud nejde dohromady, přidáme trochu mléka nebo smetany. Necháme odležet aspoň dvě hodiny v chladnu, vyválíme a vykrájíme kolečka. Před pečením necháme na plechu vychladit, pečeme na 175 stupňů.
Nevydrží :wink:
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2267
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod Jajka » 14.12.2016 21:14:56 0

To vypadá moc dobře, asi jen nakrájím rádýlkem... Jak silné je vyvaluješ?
Uživatelský avatar
Jajka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 863
Registrován: 21.10.2006 14:42:55 0
Bydliště: Praha 5

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod IvaP » 14.12.2016 21:20:39 0

Jajka píše:To vypadá moc dobře, asi jen nakrájím rádýlkem... Jak silné je vyvaluješ?
Na tenko, cca 2-3 mm, docela naskočí
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2267
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod Jajka » 14.12.2016 21:33:10 0

Zkoušela jsi je někdy bez cukru? Hledám nějaký nenáročný recept na něco nesladkého, když nás večer honí mlsná... Kupované je drahé a přesolené (čipsy a pod). Fakt je, že si pak obvykle jdu do ledničky na kousek sýra, neb nic jiného se nenabízí.
Uživatelský avatar
Jajka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 863
Registrován: 21.10.2006 14:42:55 0
Bydliště: Praha 5

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod YGA » 14.12.2016 22:09:28 0

A co slané tyčky z listového těsta? Je to rychlé a dobré - akorát že pro mnohé je to nuda :hmm:
Uživatelský avatar
YGA
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2450
Registrován: 15.02.2006 8:19:13 0
Bydliště: jih Jižní Moravy

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod Inka » 15.12.2016 7:37:56 0

Slané pečivo peču dost často a letos budeme mít na Vánoce jen slané. Prohledej si Kuchařský koutek, já myslím, že jsem sem už jednou recepty dávala. Jinak můj osobní recept na škvarkové zelňáky:
špaldová či normální hladká mouka
umleté škvarky
sádlo
kmín
vejce
sůl
kysané zelí
Já to nevážím, takže poměry bych mohla maximálně odhadovat, záleží na tom, jak jsou škvarky mastné, zelí vodnaté........ Mizí z mísy nějakým záhadným vypařováním
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2224
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod IvaP » 15.12.2016 8:16:20 0

Myslím, že Jajka myslela něco malého, "trvanlivého" (ve smyslu netvrdnoucí, neplesnivějící, nevlhnoucí), což listové tyčky a zelníky asi nebudou. Asi by se dalo použít těsto z 250 g másla, 250 g tvarohu, 250 g mouky. Mírně lístkuje, dělávali jsme z toho plněné šátečky.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2267
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod sharka.68 » 15.12.2016 8:46:31 0

Jajka píše:Zkoušela jsi je někdy bez cukru? Hledám nějaký nenáročný recept na něco nesladkého, když nás večer honí mlsná... Kupované je drahé a přesolené (čipsy a pod). Fakt je, že si pak obvykle jdu do ledničky na kousek sýra, neb nic jiného se nenabízí.


máš sušičku na ovoce? tak nakrájej vařenou řepu,ovařenej celer ...na tenké plátkya usuš jako křížaly, můžeš je okořenit nebo mírně osolit, případně potřít troškou olejíčku se sušeným česnekem nebo k nim udělat do misky DIP....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7927
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod Inka » 15.12.2016 15:23:06 0

Zrovna tvarohové těsto je dost mokré... takže na dlouhé skladování to taky není.
A to škvarkové teda trvanlivé není, neb se sežere
Takže potom sýrové , slané máslové, slané sádlové, slané mandlové.......
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2224
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Křehké máslové sušenky

Příspěvekod assol » 15.12.2016 19:56:57 0

Jajko a mrkvové jsi zkoušela? Ten recept je tedy na sušenky, které se mají po upečení slepovat meruňkovou marmeládou, ale to nedělám a DOKONCE by těsto šlo rozválet a dát vcelku na plech a jen rozkrájet rádýlkem, jako se dělají i jiné tyčky.

- 30 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg Hery
- 20 dkg mrkve jemně nastrouhat
- 5 dkg mletých oříšků (dávala jsem kdysi i obilné klíčky)
- špetku prášku do pečiva

Těsto nechat trochu odležet a zvolna upéct dozlatova (stupněma neposloužím, mám plynovou troubu a peču odhadem).
Uživatelský avatar
assol
žába/žabák
žába/žabák
 
Příspěvky: 248
Registrován: 24.11.2010 19:37:06 0
Bydliště: Plzeň


Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník