Králík 17.11.

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Králík 17.11.

Příspěvekod aida » 20.11.2016 7:59:29 0

Králíka rozporcovat, použitelné části (přední nožky, zadní nožky, hřbet) osolit, opepřit a posypat provensálským kořením, z odřezků uvařit vývar obvyklým způsobem. Okořeněné porce pokapané rozpuštěným máslem skládat do misky, proložené tenkými plátky anglické slaniny (cca 10 deka), plátky česneku (cca jedna palička, záleží na velikosti paličky/stružků) a bobkovým listem (3-4 lístečky), nechat v chladnu proležet do druhého dne. Druhý den králíka očistit od slaniny a česneku, porce opéct do hněda na troše směsi másla a olivového oleje, přeložit do kastrolu, ve kterém se budou dusit. Na pánvi zpěnit dvě velké, na jemno pokrájené cibule; když cibule změkne, přidat jednu velkou mrkev překrájenou na čtvrtkolečka, podusit, pak přidat plechovku loupaných a pokrájených rajčat včetně nálevu a jeden malý rajský protlak (dávám protlak Giana, ten mi přijde nejhustější a nejvíc rajčatový) a vše opět přidat do kastrolu s králičími porcemi. Slaninu z marinování pokrájet na kostičky a nechat opéct (pokud možno bez použitého česneku, ten se přidá až nakonec, lze ho přidat i ještě víc, jak kdo má rád), vypečený tuk slít a slitou slaninu bez tuku opět přidat do kastrolu s králičími porcemi. Vše promíchat, podlít vývarem z odřezků a dát dusit do trouby do měkka. Během dušení podlévat zbylým vývarem, promíchat a podle chuti případně ještě dokořenit (třeba opět provensálským kořením, já ho podle chuti přidávala per partes, tj. trochu tymiánu, trochu rozmarýnu, trochu saturejky, prostě, jak kdo má rád), přisolit, atd. Vše je hotové, až je šťáva zahoustlá a porce králíka měkké. Jako příloha jsou ideální nějaké čerstvé těstoviny, třeba tagliatelle nebo fettuccine (my měli z Lídlu, balíček za cca 24,- Kč a pro tři jeden bohatě stačil, při ohřívání zbylých porcí jsem uvařila nový). Dobrou chuť!
P. S. Recept sem píšu spíš pro inspiraci, ne že by byl tak světoborný. Jen mým "hochům" chutnal, a protože jsem si říkala, že by mohl chutnat i někomu dalšímu (a protože jsem sklerotik), napsala jsem ho sem, do příště bych tenhle momentální nápad určitě zapomněla, jako obvykle, tak se nezlobte. Určitě by to šlo udělat i z kuřete nebo krůtích steaků.
P. P. S. Název nemá žádný hlubší význam, jen jsem to zrovna ten den vařila.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod sharka.68 » 21.11.2016 6:01:39 0

díky aido,to se mi bude hodit, jen to udělám s krůtím :super: ...králíka nemívám často a tak se mi ještě na česneku a s mrkví stále nepřejedl.... :wink2:
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7924
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod ri » 21.11.2016 10:15:14 0

... aneb kterak využitím dvou dnů a třiceti kastrolů vyrobit tři porce jídla :P

Navíc ve verzi "Zvěřínkovská trojkombinace" : špek + máslo + oliváč, takže je to třikrát tak dobré :bzik:
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1526
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod aida » 21.11.2016 11:10:12 0

No, to víš, nejsem bůhvíjaká kuchařka (jen mě to hrozně baví, no - a taky moc ráda jím, což je na mě vidět); jak píšu, recept jsem sem dala hlavně proto, abych na něj nezapomněla, to byl hlavní motiv. Celkem jsem "spotřebovala" jednu misku (na marinování), jednu pánev (na opékání) a jeden kastrol na dušení (plus hrnec na uvaření nudlí) a uznávám, že ten oliváč tam být nemusel, možná i ta slanina, to jo. Taky jsem to vůbec vařit nemusela, mohli jsme si dát třeba chleba s máslem. Nebo řepánky, které jsem o víkendu taky dělala, na ty se těch hrnců a jiného nádobí nebo kuchyňských strojků ovšem spotřebovalo o dost víc. Ale dobré byly, to jo.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod ri » 21.11.2016 11:51:04 0

:flowers:

Jak to tam tak vyjmenováváš, vypadá to ďábelsky :wink2:
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1526
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod aida » 21.11.2016 13:19:43 0

No, omlouvám se za prostoduchost, jiná nebudu. Kuchařce Tvého kalibru se určitě rovnat nemůžu.
P. S. Nebude ta Tvoje (mylná) představa tím, že zásadně nečteš recepty, resp. si je nepředstavuješ (chutě, přípravu), jak jsi onehdy psala? Ono to fakt kolikrát pomůže, hodně.
P. P. S. Omlouvám se za sarkasmus a ironii, takováhle určitě normálně nejsem, normálně jsem smířlivý a hodně pokorný člověk, který se snaží domluvit nebo vyjít s každým, ale dneska jsi už mě nazlobila moc (ty Tvoje řeči u rizota/risotta jsem taktně pominula, nemůžu za to, že to neumíš uvařit). Takže omluva předem, už to muselo ven, ani já nejsem splachovací.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod ri » 21.11.2016 14:07:25 0

?
No, my dvě se asi nedomluvíme.

(Nicméně je zajímavé, jak někoho dokáže nas.at podaná kytička.)
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1526
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod aida » 21.11.2016 20:11:31 0

Kytičky jsem si nevšimla, četla jsem jen text. Já obecně smajlíky fakt nerada. Ale hodně nerada, no. Nemůžu si pomoct.
No, a tímhle bychom to asi mohly ukončit, ne? Z mé strany určitě.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod ri » 21.11.2016 20:18:16 0

Souhlas
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1526
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod radanova » 24.11.2016 11:36:45 0

Jako Sharka recept ozkouším s kuřetem. Králíka málokdy pečeme, většinou děláme ve smetanové omáčce. A hlavně králík to je pro mě bílá polévka. Někdo jí říká kyselo. Pokusím se na ní sepsat recepis. Můžu se po ní utlouct.

Připomenula bych kdysi Velkou kočkou zmiňovaný rozdíl mezi konverzací psaným textem a konverzací "zoči voči". Dost mě zaujalo co jste si aido s ri sdělovaly. Já ri znám osobně a asi i proto neumím vnímat co napíše ve zlém, jak jsi to asi pochopila. Možná jako forek, lehké poškorpení to jo.
Když jsi psala žes "smířlivý a hodně pokorný člověk, který se snaží domluvit nebo vyjít s každým" tak jsem se musela zamyslet, protože jsem Tě takhle nevnímala z Tvých některých příspěvků. Možná máme každý o sobě trochu jiné představy než o nás mají jiní. Sama se mám taky za hodnýho a často submisivního člověka, ale zase je mi jasný, že někdy musím působit jak princmetálka. A někdy dělám blbé forky, když mi přijde, že někdo trolí nebo si osobuje právo na posudky. Jj každej máme chybky.

MMch k rissotu a rizotu jsem se nevyjadřovala i když ho zaznamenala. Tam dle mého vzniklo nedorozumění úplně na začátku tak, že přispěvatel psal RIZOTO, tys napsala, že to není rissoto. A když Tě upozorníli, že on se nesnažil dávat recept na italské rissotoo, ale jen na českou verzi rýže s masem a nazval ho rizotem jak jsme tady všichni blbě zvyklí, tak sis vedla svou. Taky jsi mohla "říct" a jo vlastně, mě přišlo, že ....a ono to bylo takhle... aha.

Když Tě aido zlobí smajlíci, které my ostatní užíváme k vyjádření emocí, pak nastávají další komunikační trablíky. Takže bez smajlíků, opravdu Tě výše napsaným nechci urazit, jen jsem měla potřebu sdělit co mě napadlo z přečteného.
Uživatelský avatar
radanova
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1621
Registrován: 02.03.2006 13:53:10 0

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod sharka.68 » 24.11.2016 11:42:32 0

psala jsem o králičí polívce na Psovi do Mlsotníku

http://neviditelnypes.lidovky.cz/recept ... etnik_kosa

děláš ji podobně?
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7924
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod radanova » 24.11.2016 12:38:54 0

sharko narychlo jsem to prolítla a něco je podobný, ale my vůbec nedáváme zeleninu. Jen ten citron na konci nebo raději ohřáty ocet a i ten já moc malinko. S mamkou bychom se taky praly :D
Uživatelský avatar
radanova
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1621
Registrován: 02.03.2006 13:53:10 0

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod aida » 24.11.2016 18:09:10 0

Jen pro upřesnění, správně se to jmenuje risotto.
Ri taky znám osobně, proto jsem byla z její reakce víc než překvapená.
Jo a smajlíky, ty fakt nesnáším, připadnou mi infantilní, nehodné dospěleho člověka.
A tímto bych tuhle debatu už opravdu ukončila, pokud možno.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod Beda » 24.11.2016 18:26:17 0

aido, snad ale nemáš problém akceptovat, že někdo vidí ty smajlíky jako zcela hodné dospělého člověka (nehodnoť hned slovem "infantilní"), pomáhají mu vyjádřit emoce a podobné věci, které psaný text nepojme - a když se takto vyjádří ve svém příspěvku, opravdu nemůže za to, že ty si to špatně vyložíš

a konec, nebo se už přesuneme do hádacího spolku a to si snad to rizoto ani nezaslouží :pche:

:chi: :wink2: :jazyk: :clap_hands: :blob: :hops: :dlouhy_nos:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11922
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: Králík 17.11.

Příspěvekod aida » 24.11.2016 20:06:36 0

No, Bedo, nic ve zlém, ale zrovna Ty jseš pro mě ta odstrašující ukázka dospělého a svéprávného člověka, který používá smajlíky "jako malý děcko" (vždycky si říkám - tenhle člověk je fakt ještě o něco starší než já? VŠ vzdělaný? to není možné - ale ráda Tě takhle ze čteného textu, i když jsme se nikdy neviděly, mám, to zas jo, a myslím, že jsi fajn a hodný člověk). Ale fakt nic ve zlém, každý má jiný vkus a názory, tak se na mě prostě nezlob(te), že ty smajlíky používám jen střídmě, ale používám. Ono to (ne)používání smajlíků je taky celkem dobrý test na to, jak kdo rozumí psanému textu, že.
A fakt už konec, jo? Ale přesto vše ještě něco:
P. S. Na ten Šárčí králičí Mlsotník jsem úplně zapomněla, ale stejně bych tu polívku z králíka viděla spíš na kaldoun, ten by mohl být dobrý.
P. P. S. A jedna perlička na závěr - ten malý vychudlý králíček, o jehož přípravě původně píšu, stál cca 250,- Kč. No, protočily se mi panenky, ale protože mělo přijet klučičí dítě, a protože jsem nechtěla jako obvykle pořád vařit něco z kuřete nebo krůty, se skřípěním zubů jsem ho koupila. No, hodně dlouho si další koupi rozmyslím.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1069
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Další

Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron