Smetanové rizoto s kuřecím

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod Inka » 10.11.2016 15:28:16 0

Dobře děláš předsedo, vždyť se můžeme poučit. Zajímavé je, že autorka sem kydla tři recepty ( podle mne teda nic moc ) a už se neukázala. A že se trošku hrdlíme - no jsme přece Češi!
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2011
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod sharka.68 » 11.11.2016 6:00:50 0

Inko na ty recepty mám ouplně stejnej pohled - někdo novej,naprosto neznámej , co se ani nenamáhá nějak představit,sem něco dá, stojí to za prt a my se nad tím škorpíme... čímž nechci brát odvahu zabukistům a někomu novému, ani jim upírat právo přispívat na tosciny stránky, ale evidentně si ty recepty ani nechce obhájit....
:hmm:
aido, klidně sem tvoje postřehy dávej,nemusej se líbit všem, ale prospěšné jsou.... :flowers:
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7384
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod Fallen DragonKin » 17.11.2016 7:58:19 0

Pokud máte někdo doma pomalý hrnec, ten je ideální na italské rissoto, protože úplně odpadá zdlouhave míchání a přilévání vývaru. Klidně si do pomaleho hrnce můžete dát i zesklovatět šalotku na trošku másla, a potom vhodit 250 g arborio rýže a na toto množství rýže dávám asi půl litrů vývaru a skleničku bílého vína, a nakonec 50 až 100 gramů strouhaného parmesanu. Ostatní ingredience jsou na vás, často jsem dělala kousky kuřete a žampiony, ale poslední dvě jsem dala chorizo na vaření, a v troubě jsem si upekla cherry rajčátka s olivovým olejem a zamíchala to rissota ke konci.
"Everything works out okay in the end. if it hasn't worked out yet, then it's not the end"
Uživatelský avatar
Fallen DragonKin
žába/žabák
žába/žabák
 
Příspěvky: 270
Registrován: 03.12.2008 17:28:48 0
Bydliště: London, UK

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod Karolína » 17.11.2016 10:54:10 0

Není nad vaření v pomalém hrnci. Pokud člověk není obdařen kachlovými kamny, tak ten hrnec je plně nahradí.
Pečení v kachlácích přes noc nemělo chybu. Pomalu a hodiny tažený vývar z kostí a masa na kraji tálů, kde už nesálal oheň, ale vývar byl na hranici varu, tak ten taky chybu neměl.
A další jídla pomalu připravovaná v troubách - horní byla trochu chladnější, výborně se v ní pekl chleba, pečivo, dolní byla horká a tak se v ní dělalo maso. Večer se vytáhl kus flákoty z mrazáku, patřičně dokořenil, podlil čím bylo vhodno a vložil do litinového pekáčku, párkrát se ještě přiložilo a šlo se spát. Tak cca v 10.00 se pekáč vysvobodil z trouby a po otevření mana nebeská...... nojo, kde ty loňské sněhy jsou!!!!
Uživatelský avatar
Karolína
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2941
Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
Bydliště: HORNÍ MARŠOV

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod Tečka » 17.11.2016 11:48:48 0

To mi povídej!
Já neměla kachláky, jen malého Rekreantíka, ale vešlo se na něj dost. A hlavně ty vývary, nebp guláše a různě dušená masa, našlo se vždycky na plotně místečko, kde to tahlo akorát. A maso z téhle troubičky nemělo chybu.
Jednou přijela sestra s neteřkou a její rodinou, měli jsme grilovat, já měla 2 mísy naloženého masa a lilo a bylo hnusně. Tak jsem to nastrkala postupně do trouby, a bylo to super. Někdy lituju, že už ho nemám.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1330
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod HannaH » 20.11.2016 21:17:56 0

Já tedy na pomalý hrnec nedám dopustit, ale u toho risotta bych měla obavu - nevadí, když se to nemíchá?

Včera jsem pomalila asi kilový kus kližky vcelku, jen osolený a opepřený, předem zatažený na pánvi a podlitý silným vývarem. Na té pánvi jsem pak osmahla nakrájenou cibuli dozlatova a přisypala k masu. Nic víc, hodinu na stupeň 2 a dalších 6 na 1. S bramborovou kaší boží.
Uživatelský avatar
HannaH
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
 
Příspěvky: 406
Registrován: 02.10.2013 16:51:57 0
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod aida » 21.11.2016 10:48:12 0

To mohlo být dobré. Já se ke koupi pomalého hrnce pořád odhodlávám, ale pořád jsem se ještě nerozhodla, asi hlavně proto, že už ho nemám kam dát, nikam do linky ani spížky se mi nevleze.
Kdybych se nakonec odhodlala, jaká značka je nejlepší?
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1023
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod aida » 21.11.2016 11:01:37 0

No ale abych se vrátila k tomu rizotu/risottu, tohle téma se v posledních dnech řešilo i na jiných fórech, některé z vás (možná Tora?), asi budou vědět na jakých. Podle všeho docela velká část národa dává přednost té české ("družinové", "restaurační") verzi, tak začalo pátrání, odkud se to vlastně vzalo, jak recept, tak název. No a podle různých pátrání za to možná mj. můžou i moje "oblíbené" Receptury teplých pokrmů, na které spousta lidí přísahá a jiná spousta je nesnáší a myslí si, že zrovna ony můžou za takové to "zparchantění" české kuchyně v 70.-80. letech, pozorovatelné doteď (do té druhé skupiny patří většinou kuchaři-profíci). Poměrně půvabný článek na toto téma jedna z diskutérek našla tady: http://makova-panenka.cz/recepty/recept ... ri-dzuvec/ - počtěte si, třeba bude konečně jasno.
P.S. Ty odkazované stránky jsou velice pěkné, dost inspirativní. Tento víkend jsem podle některých receptů, které jsou tam uvedené, několikrá t vařila. Jo a mj. je tam celkem podrobně a hezky pojednaný i ten kaldoun, který minulý týden dávala Šárka do Mlstoníku na NP, kdyby byl zájem, je to zde: http://makova-panenka.cz/recepty/kterak ... ela-u-vas/
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1023
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod HannaH » 21.11.2016 12:50:45 0

Aido, já mám Crockpot a jsem spokojená. Jediné, co mi na něm vadí, je, že vnitřní nádobu nemůžu postavit na sporák (do trouby ale ano, na dopečení masa do kůrky). Takže třeba základ na guláš si musím udělat v jiném hrnci. Ale pak to přesypu, zapnu a jdu si po svých. A maso je vždycky měkké. S jinými značkami nemám zkušenosti.
Uživatelský avatar
HannaH
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
 
Příspěvky: 406
Registrován: 02.10.2013 16:51:57 0
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod aida » 21.11.2016 13:17:12 0

O tom Crockpotu jsem četla a měla jsem, nevím proč, pocit, že ta vnitřní nádoba na oheň postavit jde, škoda, tak nějak jsem si myslela, že zrovna tuhle značku bych si eventuálně koupit mohla. Ale moc dík za informaci.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1023
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod sharka.68 » 21.11.2016 13:33:23 0

aido, u modelů Saute to jde, u ostatních ne....
http://www.bionaire.cz/crockpot/sc7500.htm

a píší to tady v textu dole:
http://www.bionaire.cz/crockpot/sccpqk5025b.htm
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7384
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod Karolína » 25.11.2016 9:09:13 0

Ten první bych brala, je nejen krásný, ale hlavně se dá používat na více způsobů.
Můj je už hodně starý - dovezla jsem si ho kdysi, to tu ještě nikdo moc podobné věci neznal. Ale je funkční, kompaktní, nemá tolik programů, ale pro běžné vaření bohatě stačí.
Nedám na něj dopustit. Když se v létě v kachlácích netopilo, tak zasuploval - ráno se vložilo maso a ostatní ingredience a v poledne bylo jídlo, mezitím se makalo na zahradě.
Je to skvělá věc a místečko by se určitě našlo.
Uživatelský avatar
Karolína
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2941
Registrován: 30.05.2007 6:56:58 0
Bydliště: HORNÍ MARŠOV

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod HannaH » 25.11.2016 12:34:21 0

Já se pro změnu včera prvně setkala s rýžovarem. Dokud jsem z něj neochutnala rejži, tak jsem ho nepotřebovala :-)
Uživatelský avatar
HannaH
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ
 
Příspěvky: 406
Registrován: 02.10.2013 16:51:57 0
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Smetanové rizoto s kuřecím

Příspěvekod Fallen DragonKin » 12.12.2016 7:25:28 0

j Já jsem měla pět let pomalý hrnec Lakeland, před pár týdny jsem si ve výprodeji koupila za poloviční cenu Crockpot. Myslím, že na značce u pomalých hrnců až tak nezáleží, každý má jako základ tu keramickou nádobu, do trouby dát jde, i když jsem to nikdy nezkusila, a pokud některé ingredience potřebují přípravu, jako opéct cibulku s masem, tak to udělám na pánvičce a pak dám do pomalého hrnce, nebo do ledničky abych to mohla do pomalého hrnce vhodit ráno před odchodem do práce.
Hanko, rissotto zkus, míchání opravdu žádné není potřeba, dvě hodiny na high, mám to vyzkoušený
"Everything works out okay in the end. if it hasn't worked out yet, then it's not the end"
Uživatelský avatar
Fallen DragonKin
žába/žabák
žába/žabák
 
Příspěvky: 270
Registrován: 03.12.2008 17:28:48 0
Bydliště: London, UK

Předchozí

Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron