Makové loupáky

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

Makové loupáky

Příspěvekod IvaP » 09.10.2016 17:16:33 0

Pamatujete se na makové loupáky? V Praze se jim, tuším, říkalo makovky. Hledala jsem na webu něco zcela jiného a narazila jsem na blog http://www.kublanka.cz . Mají tam docela zajímavé recepty, mezi jinými i na loupáčky: http://www.kublanka.cz/index/loupaky . Byla jsem MLP přemluvena, ať je udělám, nebo si prý mám sbalit svých pět švestek :wink: . Povedly se, jsou úúúžasné, nadýchané, jen bych je asi příště trochu víc osladila a udělala z té dávky víc rohlíků, upečené váží kolem 80 g, a to je docela dost.
Zkuste, stojí to za tu práci :super:
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1983
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Makové loupáky

Příspěvekod ri » 09.10.2016 19:34:04 0

:D vypadá to dobře. Možná to příští víkend ozkouším, budu potřebovat něco jedlého, skoro sladkého :)
...
tang zhong ... :D
To bude stejný efekt, jako když se do chleba přidává malý kousek uvařené brambory nebo zápara. Vždycky mě překvapí, jak to malé množství - jak to popsat - uvařeného škrobu - změní výsledný efekt. Jojo, díky za odkaz :slunce:

A nebo můžu spáchat tohle:
http://www.chefkoch.de/rezepte/19014913 ... tchen.html
(tuku se dá ubrat)
:wink2:
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1519
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Makové loupáky

Příspěvekod IvaP » 09.10.2016 19:50:13 0

Ri, myslím, že to úplně jak ta brambora nefunguje. Ten rozvar docela zesládl, myslím, že tím zahřátím na poměrně nízkou teplotu začala pracovat amyláza (enzym) a došlo k částečnému rozkladu škrobu na glukózu - kynulo to úžasně, kvasinkám se to asi líbilo :wink:
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1983
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Makové loupáky

Příspěvekod ri » 10.10.2016 8:16:32 0

Měla jsem na mysli výsledný efekt: pečivo zůstává vláčné víc dní (i když můj chleba umí počítat maximálně do čtyř :D ). Když si zapomenu nechat bramboru, přeliju horkou vodou nějaké vločky, nebo se dá použít lžička zbylé uvařené rýže.
...
Co je to za chemický proces si vůbec netroufám zkoumat. V tomhle oboru se držím raději při zemi, u anorganiky a i to jen taktak :)
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1519
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko


Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník