MEDOVNÍK

Vše, co se týče jídla, potravin i pochutin

MEDOVNÍK

Příspěvekod IvaP » 13.12.2014 11:12:46 0

Medovník

Těsto: 100g másla, 4 vrchovaté lžíce medu, 200g moučka cukru, 1 lžíce prášku do pečiva,
2 vejce, 700g hladké mouky, rum na zvlhčení placek.

Karamelový krém:
400g másla, 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (Salko).
750ml mléka, 2 vanilkové pudinky v prášku, 60g krupice cukru – uvařit a nechat přiklopené vychladnout, rum.
Den předem dát neotevřené Salko do hrnce s vodou zcela ponořené a vařit 3hodiny, je možno použít i karamelové Salko

Těsto: do hrnce dát máslo, med a cukr a vymíchat. Směs dát na mírný plamen a míchat, až se
rozpustí, za stálého míchání zahřívat, dokud vše nezíská tmavěkaramelovou barvu, přidat 2-3 lžíce horké vody,pak odstavit a nechat trochu zchladnout, poté vešlehat vejce (pokud je moc horké, mají tendenci se srazit – použít ponorný mixer)­
V míse do mouky udělat důlek, vlít do něj ještě vlažnou směs a rukama zapracovat těsto (asi
20min.), pak těsto zabalit do fólie a nechat na teplém místě 1hodinu odpočinout.
Těsto rozdělit na 3 stejné díly, rozválet a vyříznout obdélník cca 30 x 40 cm. Odřezky spojit, vyválet a vyříznout obdélník 30 x 20 cm.
Pláty hustě propíchat vidličkou, aby se při pečení nedělaly bubliny a péct při vyšší teplotě 7 –
8 min.na pečícím papíru, po vyjmutí z trouby nechat na papíře a pocákat rumem (stačí jen tu, která bude jako základ). Velké placky ještě za tepla rozkrojit na půl (30 x20 ), po vychladnutí už to nepůjde. Upéct i zbytky vyváleného těsta.
Krémem spojit 7 placek, vrch potřít krémem, posypat rozdrolenými odřezky a mletými vlašskými ořechy.
Hotový medovník zabalit pečlivě do alobalu (fólie) a nechat 3 DNY uležet v lednici.
(Vydržet! Proleží se a je skvělý).

Karamelový krém:
Uvařené a prochladlé Salko otevřít, vyklopit do misky, rozšlehat ručním el. šlehačem,
vešlehat rozkrájené máslo, postupně přidávat vychladlý pudink a rum (asi decku, tak aby se nesrazil krém)


Recept jsem kdysi našla na webu, autora už nevím. Původní recept je mírně upraven – nesnáším pachuť sody, takže je místo ní prášek do pečiva. Těsto podle původního receptu bylo moc suché a špatně se válelo, proto jsem do něj přidala vodu.


Naposledy upravil IvaP dne 09.08.2016 18:01:30 0, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1871
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Beda » 13.12.2014 11:27:49 0

ááááááááááááách, ta krásná fotka!!!! :tasty: :tasty: :tasty:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11356
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Jitča » 13.12.2014 11:37:41 0

Mňááááááám.... :tasty: :tasty: :tasty: Ta fotka přímo je neskutečně lákavá!!!Jsi úžasně šikovná!!! Receptík určitě při vhodné příležitosti vyzkouším. :wave:
Uživatelský avatar
Jitča
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1007
Registrován: 14.03.2010 20:37:02 0
Bydliště: Rychnov nad Kněžnou

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod sharka.68 » 13.12.2014 12:00:37 0

tak až bude Setkání,doufám, že přijedeš a medovníku budeš mít, tak na půl hektaru :chi:
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7374
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod IvaP » 13.12.2014 12:02:47 0

sharka.68 píše:tak až bude Setkání,doufám, že přijedeš a medovníku budeš mít, tak na půl hektaru :chi:
Šárko, bude stačit, když udělá z jedné dávky, je toho skoro tři kila :wink:
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1871
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Tora » 13.12.2014 13:52:29 0

To vypadá tak úžasně, že recept určitě vyzkouším. Jen teda nevím kdy, protože nějak nestíhám.. ale to asi znáte všichni :-)

Edit: jsem ráda, že je v samostatném vláknu, kde ho určitě najdu. Někdy s tím mám potíž, vidím někde něco, co si říkám, že jednou udělám, a pak hledám a nemůžu najít.

Teď se chystám pustit do tvarohové štóly, tu jsem taky nikdy nedělala a láká mě to vyzkoušet. Tak uvidím, jak to dopadne.
Uživatelský avatar
Tora
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1363
Registrován: 02.10.2013 16:50:26 0

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Beda » 13.12.2014 14:28:40 0

já VÍM že štola není roláda, ale je to taky takovej válec :chi: , tak mi to připomnělo - nikdy jsem nepekla roládu a neumím si představit, jak bych to smotala :bzik: ... onehdy jedna právě roládu pekla v Prostřeno a už když ji zatáčela, tak se jí to rozpadlo - říkala jsem si, že to přesně bych byla já :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MOŽNÁ že bych to teda srolovala, nějak :roll: ... ale že to pak rozmotám :uff: , pomažu a znovu stočím :uff: :uff: , to si neumím vůbec představit :bang_head: :bang_head:

omlouvám se za OT, kdyžtak mě Beda smaže :lolly:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11356
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod sharka.68 » 13.12.2014 15:55:11 0

Ta hvězda z Prostřena neudělala sníh z bílků,proto se jí to těsto rozlámalo..rolády se stáčejí hned po vytažení z trouby a pak se když vychladnou rozmotají,naplní a zase svinou, výjimkou je šlehačková roláda, ta se plní na rovný korpus a hned se motá (svíjí)..je to tak děsivě jednoduchý,že ruce všem spíš svazuje strach, ale není důvod se bát... horší je motat kuřecí nebo roládu z mletýho masa....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7374
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Beda » 13.12.2014 16:57:34 0

jenže tu pak znovu už nerozmotáváš :pche: - to je to co mi přijde divný :roll: ... DEJME TOMU(!!!), že to ještě vlahý teda smotám, ale pak znovu rozmotat a zase zamotat :bzik: - to je jako když ohejbáš plech, nebo drát... sem a tam, párkrát - a ulomí se ti :mrgreen:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11356
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod sharka.68 » 13.12.2014 17:09:22 0

Bedo,ty co maj levý ruce, to motaj do vyždímaný utěrky, těsto je pružné a neláme se, pokud ho dobře uděláš...nemudruj a zkus si ji upéct, obyčejnou piškotovou zvládneš a marmeládou ji taky natřeš...a pak svineš...
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7374
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Beda » 13.12.2014 17:54:57 0

piškotová by nebyla dobrá :pche: ... a s marmeládou taky né :no: ... musela by bejt kakaová a s nějakým čokoládovým oním :love: :starvin: :mnam: :jidlo:

hele, ale já se ji asi nechystám dělat, jenom jsem si "ulevila", že to moc nechápu, jak to vůbec JDE udělat :kuk:

a už mizím, do Medovníku to ani nepatří :off-topic2: :run:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11356
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod sharka.68 » 14.12.2014 6:16:12 0

bože Bedo,mě z Tebe trefí, tak piškotový těsto ti nejede a kakaový piškotový těsto jo??? :hammer:
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 7374
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Beda » 14.12.2014 8:59:38 0

no jasně!!!! ty nevidíš ten obrovský rozdíl - jestli je to žlutý nebo hnědý??!!!!! :in_love:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11356
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Eve » 25.05.2017 10:59:03 0

Problém piškotová roláda nechápu. Můj otec za svého života napek mnoho rolád a nikdy je nestáčel. Těsto dělal jednoduchým poměrem. Kolik vajec tolik lžic cukru a hladké mouky . Do ušlehaných bílků vešlehat cukr, lehce vmichat žloutky pak stěrkou prosátou hladkou mouku. A na závěr pro pružnost a vlačnost trochu oleje. A to důležité pečeme TENKÉ pláty na pečícím papíru. Musíme si uvědomit že to mají být rolády ne řezy . Nesušíme to zbytečně v troubě.pak jsou tvrdé. Pečeme rychle. Upečené lehounce poprášíme hl.moukou a otočíme papírem nahoru. Žádné stáčení. Po vychladnutí sloupneme papír a plníme. Roláda je rychlovka. A nakonec ještě dobrou kávu. A. nechte si chutnatnat. :clap_hands:
Eve
 

Re: MEDOVNÍK

Příspěvekod Beda » 25.05.2017 11:23:01 0

ježiš já jsem to ale vůbec nepochopila, jak to že žádné stáčení???????????? vždyť roláda musí být srolovaná :mrgreen: :mrgreen:
Obrázek
Uživatelský avatar
Beda
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 11356
Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
Bydliště: Praha

Další

Zpět na Kuchařský koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník