Tažené těsto na závin
Tažené těsto na závin
Dovolím si sem dát tažené těsto na závin, jak ho roky dělám já. Recept je z České kuchařky (autor Juliana A. Fialová), kterou jsem dostala k svým sedmnáctým narozeninám od kamarádky - ještě ji mám schovanou (a pořád ještě podle ní sem tam něco peču)
300 g hladké mouky + špetka soli
1/8 l vlažné vody (nebo syrovátky)
1 lžíce sádla (ale podařil se mi i z másla)
1 celé vejce
Mouku proseju do velké mísy, udělám důlek, tam naleju vodu s rozehřátým sádlem či máslem, rozšlehané vejce a sůl. Vytvořím vláčné těsto, ze kterého udělám bochánek. Tím pak mlátím o valadlo tak dlouho, až se začnou tvořit puchýřky (já s ním mlasknu asi tak dvacetkrát - i víckrát - jak mám náladu). Pak přiklopím nahřátým kastrolem, ještě na něj postavím konvici či jinou nádobu s vřelou vodou a přikryju utěrkami a nechám asi tak 1/2 hodiny odpočívat - mezi tím si připravím náplně do dvou nohavic (já dávám nakrájená jablka + nasekané ořechy + skořici).
Po půl hodině si na valadlo dám utěrku poprášenou moukou, bochánek rozdělím na dva, vyválím válečkem, jak to jde a pak začnu vytahovat od středu přes hřbet ruky do tenka. Až jsem spokojená s tloušťkou těsta, celý ho pokapu a potřu rozpuštěným máslem, posypu do dvou třetin strouhankou, nakydám do dvou třetin nádivku a smotám pomocí utěrky jednu nohavicu štrůdlu a taky pomocí utěrky přenesu na plech. Nakonec povrch taky pomastím. Stejně tak udělám i druhý štrůdl a peču v troubě, až zrůžoví (cca 30 - 40 minut)
Když ho smotávám, tak si nejprve založím boky, aby mi jabka nevypadávala, a smotávám volně, aby nepraskal.
300 g hladké mouky + špetka soli
1/8 l vlažné vody (nebo syrovátky)
1 lžíce sádla (ale podařil se mi i z másla)
1 celé vejce
Mouku proseju do velké mísy, udělám důlek, tam naleju vodu s rozehřátým sádlem či máslem, rozšlehané vejce a sůl. Vytvořím vláčné těsto, ze kterého udělám bochánek. Tím pak mlátím o valadlo tak dlouho, až se začnou tvořit puchýřky (já s ním mlasknu asi tak dvacetkrát - i víckrát - jak mám náladu). Pak přiklopím nahřátým kastrolem, ještě na něj postavím konvici či jinou nádobu s vřelou vodou a přikryju utěrkami a nechám asi tak 1/2 hodiny odpočívat - mezi tím si připravím náplně do dvou nohavic (já dávám nakrájená jablka + nasekané ořechy + skořici).
Po půl hodině si na valadlo dám utěrku poprášenou moukou, bochánek rozdělím na dva, vyválím válečkem, jak to jde a pak začnu vytahovat od středu přes hřbet ruky do tenka. Až jsem spokojená s tloušťkou těsta, celý ho pokapu a potřu rozpuštěným máslem, posypu do dvou třetin strouhankou, nakydám do dvou třetin nádivku a smotám pomocí utěrky jednu nohavicu štrůdlu a taky pomocí utěrky přenesu na plech. Nakonec povrch taky pomastím. Stejně tak udělám i druhý štrůdl a peču v troubě, až zrůžoví (cca 30 - 40 minut)
Když ho smotávám, tak si nejprve založím boky, aby mi jabka nevypadávala, a smotávám volně, aby nepraskal.
- Raven60
- žabí princezna/princ
- Příspěvky: 431
- Registrován: 04.12.2012 12:04:06 0
- Bydliště: poblíž Pardubic
Re: Tažené těsto na závin
Ygo, dělám úplně stejný, jen do vody přidávám ještě 5 kapek octa.
Re: Tažené těsto na závin
Tažený závin
250 g hladká mouka (čím více lepku, tím lépe, vysokolepková mouka je např. na pizzu, ale stačí i obyč.), 20 g sádla, 1 vejce, lžička octa, trocha soli. Sádlo rozpustit, spolu s vejcem, octem a solí rozmíchat v cca 1,5 dl teplé vody (40 stupňů). Smíchat s moukou.
Těsto se vytlouká - tzn. lepivou hmotu připlácneme na vál, na to roztaženou dlaň a energicky natahujeme nahoru a připlácáváme zpět, jako bys driblovala s míčem, který se ti neodlepí od ruky (jinak to posat neumím). Když se těsto táhne a je hladké (to poznáš, trvá to tak 5 minut), zformovat bochánek, přiklopit nahřátou kameninovou nebo keramickou mísou a nechat asi 20 min. odpočívat.
Posypat ubrus hladkou moukou, rozválet těsto na co nejtenčí obdélník a ten pak hřbety rukou zespoda roztahovat (od středu ke krajům), až je těsto průhledné, silnější okraje odstřihnout.. Díry zalepit materiálem z okrajů. Z této dávky těsta moje máma vytáhne plachtu 140/90 cm a ještě jí kolem stolu visí okraje.
Hojně pokropit přepuštěným máslem (celou plachtu), od jedné delší strany dát na jednu třetinu až polovinu opraženou strouhanku (důležité), cukr, skořici, nahrubo strouhaná jablka (nebo krájená na jemné plátky), sekané ořechy, hrozinky v rumu, ještě pokapat rumem, citrónem a máslem. Pomocí ubrusu volně zavinout a přemístit na vymazaný plech (musí se to na plechu několikrát zatočit). Přitisknout (založit) okraje, opět potřít máslem - je to opravdu velmi "dietní" pokrm. Jsou-li sladká jablka, nemusíme dovnitř přidávat cukr. Péci na 175 cca 30-35 minut.
250 g hladká mouka (čím více lepku, tím lépe, vysokolepková mouka je např. na pizzu, ale stačí i obyč.), 20 g sádla, 1 vejce, lžička octa, trocha soli. Sádlo rozpustit, spolu s vejcem, octem a solí rozmíchat v cca 1,5 dl teplé vody (40 stupňů). Smíchat s moukou.
Těsto se vytlouká - tzn. lepivou hmotu připlácneme na vál, na to roztaženou dlaň a energicky natahujeme nahoru a připlácáváme zpět, jako bys driblovala s míčem, který se ti neodlepí od ruky (jinak to posat neumím). Když se těsto táhne a je hladké (to poznáš, trvá to tak 5 minut), zformovat bochánek, přiklopit nahřátou kameninovou nebo keramickou mísou a nechat asi 20 min. odpočívat.
Posypat ubrus hladkou moukou, rozválet těsto na co nejtenčí obdélník a ten pak hřbety rukou zespoda roztahovat (od středu ke krajům), až je těsto průhledné, silnější okraje odstřihnout.. Díry zalepit materiálem z okrajů. Z této dávky těsta moje máma vytáhne plachtu 140/90 cm a ještě jí kolem stolu visí okraje.
Hojně pokropit přepuštěným máslem (celou plachtu), od jedné delší strany dát na jednu třetinu až polovinu opraženou strouhanku (důležité), cukr, skořici, nahrubo strouhaná jablka (nebo krájená na jemné plátky), sekané ořechy, hrozinky v rumu, ještě pokapat rumem, citrónem a máslem. Pomocí ubrusu volně zavinout a přemístit na vymazaný plech (musí se to na plechu několikrát zatočit). Přitisknout (založit) okraje, opět potřít máslem - je to opravdu velmi "dietní" pokrm. Jsou-li sladká jablka, nemusíme dovnitř přidávat cukr. Péci na 175 cca 30-35 minut.
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tažené těsto na závin
nechci plevelit, a tak ani nebudu psát, co bych z toho asi tak měla já
ale zeptám se, co je to proboha PŘEPUŠTĚNÉ máslo???? jako rozpustit ho v něčem na plotýnce nebo ohni nebo v mikrovlnce, to chápu - ale co je tohle?
ale zeptám se, co je to proboha PŘEPUŠTĚNÉ máslo???? jako rozpustit ho v něčem na plotýnce nebo ohni nebo v mikrovlnce, to chápu - ale co je tohle?
Re: Tažené těsto na závin
Bedo, viz zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99epu ... m%C3%A1slo" onclick="window.open(this.href);return false; a třeba zde: http://www.vitalia.cz/clanky/prepustene ... nekazi-se/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Tažené těsto na závin
Dáš máslo do kastrůlku, pomalu rozpustíš, časem začne pěnit (vypařuje se voda) a na dno klesají "drobečky" - bílkoviny. Až to začne vonět,tak rychle stáhnout z tepla, aby se nepřepálilo. Scedit (přefiltrovat. Zůstane čistý tuk a ty zbytky lze použít kamkoliv. Na přepuštěném másle se např. smaží. Také se říká přeškvařené.Beda píše:nechci plevelit, a tak ani nebudu psát, co bych z toho asi tak měla já
ale zeptám se, co je to proboha PŘEPUŠTĚNÉ máslo???? jako rozpustit ho v něčem na plotýnce nebo ohni nebo v mikrovlnce, to chápu - ale co je tohle?
EDIT: Aida byla rychlejší
Re: Tažené těsto na závin
Milá Bedo - asi tak - dobré hospodyňky a kuchařinky si budou přepouštět máslo (je zdravější či čo), ale my obyčejné ženské kydneme máslo do misky, tu strčíme do mikrovlnky (taky na co jinak by nám zabírala místo v kůchni ) a normálně rozpustíme (většinou stačí tak patnáct - dvacet sekund podle množství a výkonu trouby). No - není to hogo-fogo, spíš takové láry-fáry, ale pro účely štrůdlu stačíBeda píše: ... ale zeptám se, co je to proboha PŘEPUŠTĚNÉ máslo???? ...
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tažené těsto na závin
---------RenataE píše:Dáš máslo do kastrůlku, pomalu rozpustíš, časem začne pěnit (vypařuje se voda) a na dno klesají "drobečky" - bílkoviny. Až to začne vonět,tak rychle stáhnout z tepla, aby se nepřepálilo. Scedit (přefiltrovat. Zůstane čistý tuk a ty zbytky lze použít kamkoliv. Na přepuštěném másle se např. smaží. Také se říká přeškvařené.Beda píše:nechci plevelit, a tak ani nebudu psát, co bych z toho asi tak měla já
ale zeptám se, co je to proboha PŘEPUŠTĚNÉ máslo???? jako rozpustit ho v něčem na plotýnce nebo ohni nebo v mikrovlnce, to chápu - ale co je tohle?
EDIT: Aida byla rychlejší
teď ho má v akci Globus, je v plechovce-od Italů, cena po slevě 79 korun..kdyby sis ho nechtěla přepustit sama..ono se to občas lidem vymkne a spálí se jim, i když to zní velice jednoduše....
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tažené těsto na závin
-----------YGA píše:Milá Bedo - asi tak - dobré hospodyňky a kuchařinky si budou přepouštět máslo (je zdravější či čo), ale my obyčejné ženské kydneme máslo do misky, tu strčíme do mikrovlnky (taky na co jinak by nám zabírala místo v kůchni ) a normálně rozpustíme (většinou stačí tak patnáct - dvacet sekund podle množství a výkonu trouby). No - není to hogo-fogo, spíš takové láry-fáry, ale pro účely štrůdlu stačíBeda píše: ... ale zeptám se, co je to proboha PŘEPUŠTĚNÉ máslo???? ...
Milé Ege a Bede
rozpuštěné není to samé,co přepuštěné
- Beda
- žabí královna/král
- Příspěvky: 12302
- Registrován: 03.10.2006 12:37:24 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tažené těsto na závin
joooo, sharko, to už jsem se tady dočetla, že teda není ... nicméně i tak podala Ege odpověď, která je mi nejbližší
úplně mi podklesla čelist u toho odkazu od aidy - Domácí výroba přepuštěného másla zabere hodinu ... že bych se na to ne
úplně mi podklesla čelist u toho odkazu od aidy - Domácí výroba přepuštěného másla zabere hodinu ... že bych se na to ne
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tažené těsto na závin
Bedo,
hodinu to trvá jen proto,že v něm je hodně vody
hodinu to trvá jen proto,že v něm je hodně vody
Re: Tažené těsto na závin
Ale Bedo, to bys ho musela dělat třeba z kila másla. Pro účely štrůdlu nebo něčeho podobného dáš do kastrůlku asi třetinu kostky a trvá to tak tři minutyBeda píše:
úplně mi podklesla čelist u toho odkazu od aidy - Domácí výroba přepuštěného másla zabere hodinu ... že bych se na to ne
POZOR: při rozpouštění másla v mikrovlnce nutno zakrýt misku s máslem poklopem, jinak je celá mikrotroba zaprskaná omastkem (z vlastní hořké zkušenosti).
- sharka.68
- žabí královna/král
- Příspěvky: 9383
- Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
- Bydliště: Perníkovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tažené těsto na závin
když už , tak už..a jak se potom přepuštěné využije..
Re: Tažené těsto na závin
Milá Sharko - však já netvrdím, že je to to samé - jenom tvrdím, že pro účely štrůdlu stačí máslo rozpuštěné .sharka.68 píše: Milé Ege a Bede
rozpuštěné není to samé,co přepuštěné
Re: Tažené těsto na závin
Recept na štrůdl - veskrze dietní :
25 dkg hladké mouky
3 lžíce oleje
7 - 10 lžic vlažné vody (podle toho, jak moc je mouka suchá)
špetka soli
možno i pár kapek octa
Těsto nechám asi 20 minut odpočinout, poté vyválím placku - vlastně dvě placky a dál dle fantazie. Je možno ho udělat i slaný, fantastický je s houbami!
Pravda, není to lískové těsto ani tažený, ale i tak nikdy nezbyde
25 dkg hladké mouky
3 lžíce oleje
7 - 10 lžic vlažné vody (podle toho, jak moc je mouka suchá)
špetka soli
možno i pár kapek octa
Těsto nechám asi 20 minut odpočinout, poté vyválím placku - vlastně dvě placky a dál dle fantazie. Je možno ho udělat i slaný, fantastický je s houbami!
Pravda, není to lískové těsto ani tažený, ale i tak nikdy nezbyde