Sekáčky a krouhače

Vše, co se nevejde jinam

Sekáčky a krouhače

Příspěvekod Tečka » 12.01.2020 11:52:32 0

Mám prosbu. Chci si koupit malý sekáček Sencor, jen s malou nádobkou, pro příležitostné nasekání masa nebo třeba cibule. A před tím mě varovala sestra. Má W-krouhač, všechno dobré, ale cibule, pokud se použije do studené kuchyně, tak zhořkne. Na teplné zpracování v pohodě.
Přitom jak ten krouhač, tak i ten sekáček mají nože z nerezu.
Používáte prosím uvedené přístroje a jak jste s nimi spokojené?
Děkuji předem.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2044
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod MaRi » 12.01.2020 12:53:14 0

Mám rok a půl sencor-scb-5100wh a pracuje k mojí spokojenosti. Chtěla jsem malý a se dvěma patry nožů. Žádné změny chuti jsem nepozorovala, jen se občas hádá s většími kousky tvrdší zeleniny (mrkev, zato syrový květák zpracuje bleskově). Syrové maso jsem zatím nezkoušela zpracovat.
Uživatelský avatar
MaRi
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1114
Registrován: 11.10.2006 20:48:08 0
Bydliště: nítkovice

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod IvaP » 12.01.2020 15:36:13 0

Tečko, kdysi jsem na zabíjačku vozila nasekanou cibuli z robotu, bylo to raz dva a pak se dusila v sádle do jelit. Jeden rok ji dal řezník do sekané, syrovou a švagrová to nakonec dala psovi, protože se to nedalo jíst, jak to bylo hořké (pekla až na druhý den).
Jo a strouhaná tepelně neupravená cibule je hořká, podobně to bude i s tou nasekanou.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2842
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod Tečka » 12.01.2020 17:36:52 0

Děkuji za poznatky. Já bych zrovna ten sekáček chtěla na cibuli třeba do pomazánek, přece jen ji tak nadrobno nepokrájím. Ale kvůli většímu množství třeba pod maso to bude dobré. Zvláštní je, že ta cibule v sekané reagovala jako syrová, přece jen nějakou tepelnou úpravou prošla. Ale budu si to pamatovat.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2044
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod Inka » 13.01.2020 8:15:36 0

Já tyhle pomocníky používám celý život, mívali jsme ještě ten první z NDR, jmenoval se Multiboy, takže u nás je název jasný. Pozor, ta nádoba má tendenci přijímat vůně. Jinak sekám v něm cokoli, cibuli se zelím a mrkví na Mariččin Koleslaw a nezdá se nám hořký. Nutno vyzkoušet, nebno si udělej zadem výlet a nech se pozvat na oběd
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2376
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod ri » 13.01.2020 9:40:42 0

Někde jsem četla, že cibule ( pokrájená nebo nasekaná) hořkne stykem se vzduchem. Takže když se okamžitě použije, vmíchá do salátu nebo okyselí, tak je to v pořádku. Tyhle sekáče používám, ale syrovou cibuli nejím, takže dávám jen jak jsem přečetla.
Uživatelský avatar
ri
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1578
Registrován: 27.03.2007 8:41:57 0
Bydliště: Sovenice, Nymbursko

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod Tečka » 13.01.2020 12:29:09 0

No, sestra říkala, že jí od té cibule zhořkla pomazánka, a kolegyně měly stejnou zkušenost.
Ale stejně do toho sekáčku asi půjdu. Jen se rozhoduju nad velikostí nádoby. Mají buď 0,6 l nebo litr. Asi si prohlédnu obě, i když pro jednoho by měla stačit ta menší.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2044
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod IvaP » 13.01.2020 14:16:02 0

Tečka píše:Děkuji za poznatky. Já bych zrovna ten sekáček chtěla na cibuli třeba do pomazánek, přece jen ji tak nadrobno nepokrájím. Ale kvůli většímu množství třeba pod maso to bude dobré. Zvláštní je, že ta cibule v sekané reagovala jako syrová, přece jen nějakou tepelnou úpravou prošla. Ale budu si to pamatovat.
Tak ona zhořkla před tou úpravou, švagrová ji pekla až druhý den.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2842
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod IvaP » 13.01.2020 14:18:09 0

ri píše:Někde jsem četla, že cibule ( pokrájená nebo nasekaná) hořkne stykem se vzduchem. Takže když se okamžitě použije, vmíchá do salátu nebo okyselí, tak je to v pořádku. Tyhle sekáče používám, ale syrovou cibuli nejím, takže dávám jen jak jsem přečetla.
Jj, ale u té krájené to není tak markantní jako u nasekané v nějakém sekátoru nebo strouhané. U nich jsou poškozeny buňky skoro všechny a pak je to děs.
Uživatelský avatar
IvaP
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2842
Registrován: 23.11.2010 13:49:48 0
Bydliště: Přerov

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod sharka.68 » 13.01.2020 14:58:16 0

potvrzuju, nasekaná a použitá za studena, hořkne...nasekaná a obratem tepelně zpracovaná- smažená nebo do horký vody- OK.
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8896
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod Tečka » 13.01.2020 15:48:17 0

A co ji zkusit spařit a pak použít?
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Uživatelský avatar
Tečka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2044
Registrován: 05.11.2007 8:39:30 0
Bydliště: Kousek od Kolína

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod sharka.68 » 14.01.2020 7:40:03 0

někde ji prostě potřebuješ syrovou,tak ji pak krájím růčo.....to vydrží...nezhořkne...
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8896
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod Inka » 14.01.2020 9:12:32 0

A jak to děláš do Koleslawu? Já ji sekám a hned míchám dohromady s ostatními surovinami a nikdy nikdo neříkal, že by se mu to zdálo hořké. A to jsem ho už dělala opravdu na různé akce ve velkém
Obrázek
Uživatelský avatar
Inka
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 2376
Registrován: 30.11.2009 11:47:57 0
Bydliště: Plaňany

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod aida » 14.01.2020 9:51:22 0

Omlouvám se, ale nedá mi to, měla bych malou anketní otázku: jak vyslovujete název salátu coleslaw? Platí pro přispěvatelky české, cizozemské to nejspíš ví. Proč se ptám: nedávno mě překvapilo, jaké všemožné výslovnosti se v češtině používají (od kamarádů, známých, dokonce i od pár kuchařů).
Jinak ta cibule najemno našmelcovaná hořkne (jak jsem si před chvílí přečetla) prý kvůli uvolňování síry z různých sirných sloučenin v cibuli obsažených. Krájení nožem prý nevadí, sekání a jiné rozmělňování typu strouhání nebo mletí prý jo. A proti hořkosti prý pomáhá buď okamžité spaření horkou vodou nebo mírné podušení. Ale fakt nevím, já cibuli odjakživa jen krájím, nikdy jsem ji nestrouhala ani nesekala, právě proto, že mě vždycky strašili, že zhořkne.
aida
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 1311
Registrován: 10.03.2007 11:38:15 0

Re: Sekáčky a krouhače

Příspěvekod sharka.68 » 14.01.2020 11:15:33 0

u nás to vyslovují: kólsló (jen někteří,tak to asi bude správné), zbytek koleslaf, koleslav...

vždycky si u toho vzpomenu na tu reklamu na sýr COTAGE ..taky spousta výrazů....
Obrázek
Uživatelský avatar
sharka.68
žabí královna/král
žabí královna/král
 
Příspěvky: 8896
Registrován: 12.08.2010 6:56:19 0
Bydliště: Perníkovice

Další

Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník