Orchideje
Orchideje
Před několika lety jsem si koupila orchidej Phalaenopsis. Spokojeně vegetuje na severním okně v nevytápěné kuchyni, kvete jako zběsilá, momentálně má na jednom rozvětveném výhonu cca 30 květů. Má jen základní péči - občas ji namočím kořenový bal, tak jednou za půl roku do vody s hnojivem (když nějaké mám). Je možné, že se jí časem změnila barva květů? Jsem přesvědčená, že jsem si kupovala světle růžovou, teď je tmavě růžová až do fialova. Nemám srovnávací fotky, ale domnívám se, že tu stávající barvu bych si nekoupila.
Re: Orchideje
ano - odstín kytek se mění. Nejčastěji proto (ale to nebude tvůj případ), že jsou uměle barvené - většinou "obarveným zaléváním, kterým se barvivo "natáhne" do rostliny - nejčastěji "modré" inkoustovky...
Často se používají hnojiva, která zesílí barevný odstín (ph má vliv na barvu květů - známé třeba u hortenzií, ale nejen u nich). Miluju žlutou barvu u květin - a řada krásně žlutých orchidejí mi v následných letech kvetla "vybledle" - bez té jasné žluté. Jen jedno cymbidium (ze tří) si tu žlutou uchovalo. Nevadí - i ty vybledlé jsou hezké.
U tebe je podivné to, že se barva "zesiluje" - to jsem nezažila - ale určitě záleží na typu hybridu, na hnojení... možností je hodně.
Ale když to shrnu - ani velikost listů a květů, ani barva květů nemusí být konstantní
Jo a ještě poznámka - barva květů se mění i v průběhu kvetení - během těch měsíců, co kvetou se taky odstín mění
Často se používají hnojiva, která zesílí barevný odstín (ph má vliv na barvu květů - známé třeba u hortenzií, ale nejen u nich). Miluju žlutou barvu u květin - a řada krásně žlutých orchidejí mi v následných letech kvetla "vybledle" - bez té jasné žluté. Jen jedno cymbidium (ze tří) si tu žlutou uchovalo. Nevadí - i ty vybledlé jsou hezké.
U tebe je podivné to, že se barva "zesiluje" - to jsem nezažila - ale určitě záleží na typu hybridu, na hnojení... možností je hodně.
Ale když to shrnu - ani velikost listů a květů, ani barva květů nemusí být konstantní
Jo a ještě poznámka - barva květů se mění i v průběhu kvetení - během těch měsíců, co kvetou se taky odstín mění
Díky za odpověď. Květy se časem zmenšily, zato je jich opravdu hodně (výhon je rozvětvený na pět, minule jen na tři). Mám zcela iracionální pocit, že rostlinám v kuchyni dělá dobře plynový sporák a karma, na tom severním okně mi velmi dobře kvetou i oleandry.
Mám orchideje v kuchyni, jihozápadní okno, metr od plynového sporáku. Barvu podle mne nemění. Takže mne nic dalšího, než co napsala Xerxoná, nenapadá.
Ale na zahradě máme hortenzii, asi 100letou, a ta v posledních letech začíná měnit barvu z původně světle růžové na fialovou až modrou. Ještě jsem se nerozhodla, jestli se mi to líbí...
Ale na zahradě máme hortenzii, asi 100letou, a ta v posledních letech začíná měnit barvu z původně světle růžové na fialovou až modrou. Ještě jsem se nerozhodla, jestli se mi to líbí...
Můj domácí pěstitel orchidejí (má jich hodně a jsou pěkné, a taky na severním okně kuchyně s plynovým sporákem) se ptá, jestli změnily barvu i listy? Nejsou taky víc do růžova?
P.S. Prý by za to i mohly moct oxidy dusíku právě z toho sporáku a karmy. Teď už se ale oba pouštíme na velmi tenký led, nic o tom vlastně nevíme. Každopádně Ti prý mám moc gratulovat k pěkným kytkám.
P.S. Prý by za to i mohly moct oxidy dusíku právě z toho sporáku a karmy. Teď už se ale oba pouštíme na velmi tenký led, nic o tom vlastně nevíme. Každopádně Ti prý mám moc gratulovat k pěkným kytkám.
Listy neumím moc posoudit, fakt je, že ty nejnovější jsou zespodu červenější než ty starší, ale na těch starých je zespodu docela výrazný červený okraj.aida píše:Můj domácí pěstitel orchidejí (má jich hodně a jsou pěkné, a taky na severním okně kuchyně s plynovým sporákem) se ptá, jestli změnily barvu i listy? Nejsou taky víc do růžova?
Naše hortenzie na zahradě je po rozkvětu růžová a při odkvětu sytě modrá.Jajka píše:Mám orchideje v kuchyni, jihozápadní okno, metr od plynového sporáku. Barvu podle mne nemění. Takže mne nic dalšího, než co napsala Xerxoná, nenapadá.
- ri
- žabí královna/král
U hortenzie bych tušila, že je to změnou kyselosti půdy.
Nemohlo se stát, že původní substrát zaléváním městskou vodou zezásaditěl?
Nemohlo se stát, že původní substrát zaléváním městskou vodou zezásaditěl?
Změna barvy u hortenzie je dána i hnojením a následně jinými poměry v půdě. Je to u nich poměrně běžné
- IvaP
- žabí královna/král
- Kontaktovat uživatele:
Aby byly hortenzie modré, potřebují soli hliníku - takže si koupíš v květináči krásně modrou, která je zalévána v zahradnické firmě příslušným hnojivem, po zasazení do zahrady se hliník postupně vymývá a hortenzie zrůžoví....Inka píše:Změna barvy u hortenzie je dána i hnojením a následně jinými poměry v půdě. Je to u nich poměrně běžné
- Beda
- žabí královna/král
- Kontaktovat uživatele:
a když k nim píchnu do květináče hliníkovou žličku..????
do hlavy nééééééééééééééééé
- IvaP
- žabí královna/král
- Kontaktovat uživatele:
To fungovat nebude. Ale "modřidlo" na hortenzie se běžně prodává v zahrádkářských prodejnách.Beda píše:a když k nim píchnu do květináče hliníkovou žličku..????
- sharka.68
- žabí královna/král
- Kontaktovat uživatele:
co takhle přibarvit vodu inkoustem???
Ne, opravdu je speciální hnojivo na hortenzie, Kačka ho na svoji hortenzii také používá
Zdraví zabukista.
Ja ničím neporadím, naopak sama potrebujem radu ohľadom orchidejí. Moja orchideja mala dva kvitnúce výhonky. Po odkvitnutí na oboch vyrástli mladé orchidey. Tieto som už presadila. Na jednom výhonku sa orchidea rozhodla vyprodukovať dva kvety a na druhom mám podozrenie, že prudukuje ďalšieho svojho potomka. Ako ju presvedčiť, aby vyrábala kvety a nie klony?
Ja ničím neporadím, naopak sama potrebujem radu ohľadom orchidejí. Moja orchideja mala dva kvitnúce výhonky. Po odkvitnutí na oboch vyrástli mladé orchidey. Tieto som už presadila. Na jednom výhonku sa orchidea rozhodla vyprodukovať dva kvety a na druhom mám podozrenie, že prudukuje ďalšieho svojho potomka. Ako ju presvedčiť, aby vyrábala kvety a nie klony?