hele já prd vím, co je topenište
15. 6. 2015 Dítě jede poprvé na vodu
- Beda
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
Re: 15. 6. 2015 Dítě jede poprvé na vodu
jako zepředu se to tam strká??
... to je ale asi blbost, voda by se vylila

- Tečka
- žabí královna/král

Jé, Renato, bylas rychlejší, koukly jsme obě na stejné stránky, hledala jsem něco, kde by to bylo dobře vidět.
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
Strká se to tam zeshora, v plátu kamen je na to díra a je to tam víceméně trvale, vyndavá se jen kvůli čištění. Topeniště je ten prostor, kam přikládáš.
- Tečka
- žabí královna/král

Ne, ta nádoba je moderní pojetí, jinak se to jen vyzdívalo. Dává se to dovnitř, a zakryje se to víkem.Beda píše:jako zepředu se to tam strká??... to je ale asi blbost, voda by se vylila
![]()
![]()
![]()
Nad topeništěm se vaří. To je místo, kde jsou ta dvoje dvířka nad sebou, v tom nahoře hoří ohen a dole je to na popel.
Ta samostatná dvířka vlevo je trouba. Tys nikdy neviděla žádnou pohádku?
Když zachráníš jednu kočku, svět se nezmění, ale pro tuto kočku se svět změní navždy...
- Beda
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
kamna jakásik měla i moje babička!!!! ale kamnovec v nich teda holt nebyl 
ale ďouru na uhlí/ dřevo to mělo, i šuplíček na popel pod tím
ale ďouru na uhlí/ dřevo to mělo, i šuplíček na popel pod tím

Bedo, i v běžném sporáku jsme měli vedle trouby nádržku na vodu. Jen jsme tomu neříkali kamnovec a na ohřívání vody na mytí jsme měli pořád jeden velký hrnec s vodou na plotně. Ale kávu jsme s ní nezalévali 
- sharka.68
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
Holky to je zbytečný,to byste ji k těm kamnům a kamnovci musely dovléct a ukazovat a vysvětlovat...u třetího a proč , byste ji majzly pohrabáčem!!!!Beda píše:kašlete na to![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dopadly byste jako já,když jsem se Bedě snažila vysvětlit rozdíl období a modernizaci zbraní u bitvy U Lipan a na Bílé hoře...

- Beda
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
a ještě taky Bitvy u Slavkova a Bitvy dvou (nebo tří???) císařů

-
karolina
Takže KAMNOVEC.
Naše kamna púvodní méla vysoký výhřevný sloup kamen, 5 litinových tálú, na téch se vařilo. 2 trouby v tom vysokém sloupu. Pak topeništé a popelník. Za kamny byla pec, na které se prima spalo a v dolní části pece byla velka "díra" na chleba. Vedle topeništé ve stejne urovni, jako byly tály na vaření byla v celé šíři kamen litinová nádoba. Lepší domácnosti, které mély vodu v chalupé, což my jsme neméli, mély ješté ze zdi vyvedený kohoutek, kterým vodu doplňovaly. My jsme to délali védrem z potoka. Nádoba méla litinový dekl a kohoutek na vypoušténí horké vody.
Muselo se hlídat, aby se voda nevyvařila, kamnovec by praskl.
Tak to je stručný popis kamnovce.
Naše kamna púvodní méla vysoký výhřevný sloup kamen, 5 litinových tálú, na téch se vařilo. 2 trouby v tom vysokém sloupu. Pak topeništé a popelník. Za kamny byla pec, na které se prima spalo a v dolní části pece byla velka "díra" na chleba. Vedle topeništé ve stejne urovni, jako byly tály na vaření byla v celé šíři kamen litinová nádoba. Lepší domácnosti, které mély vodu v chalupé, což my jsme neméli, mély ješté ze zdi vyvedený kohoutek, kterým vodu doplňovaly. My jsme to délali védrem z potoka. Nádoba méla litinový dekl a kohoutek na vypoušténí horké vody.
Muselo se hlídat, aby se voda nevyvařila, kamnovec by praskl.
Tak to je stručný popis kamnovce.
Bitva u Slavkova a Bitva TŘÍ císařů je totéž, nebo-li to saméBeda píše:a ještě taky Bitvy u Slavkova a Bitvy dvou (nebo tří???) císařů![]()
![]()
Bitva to byla strašlivá a je o ní dost moravských písniček. V jedné se zpívá "Byla vojna, byla, byla patálija, teklo na Moravě krve po kolena. V tej krvi ležali, tajak dřevo v háji, na Slavkovském poli zabití šohaji. Ach škoda přeškoda tej krvi červenej, co sa rozlévala po trávě zelenej." Zpívá ji Čechomor, ale daleko působivější je od Hradišťanu se zpěvákem Karlem Shánělem.
- Beda
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
Ygo, zítra si to najdu
, ale sharka mě vážně ubezduší až si to tady přečte - no, mazat už to nebudu
jdu se někam hluboce stydět

ale kolem pámátníku na bitvu u Slavkova jsme kdysi jezdili, úplně ho v hlavě vidím
jdu se někam hluboce stydět
ale kolem pámátníku na bitvu u Slavkova jsme kdysi jezdili, úplně ho v hlavě vidím

- sharka.68
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
Beda píše:a ještě taky Bitvy u Slavkova a Bitvy dvou (nebo tří???) císařů![]()
![]()

- Beda
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
sharko, zuřivost (byť pochopitelná) ti zaslepila zrak
- to už mi výše sdělila Yga

- sharka.68
- žabí královna/král

- Kontaktovat uživatele:
jo,ale já napřed odpovídám a pak dočítám a ty jsi se ptala ve 16:03..Ege odpovídala později , ale je to stejně jedno..tohle si nezapamatuješ