Krmítka

Do tohoto fóra by se hodila témata týkající se zvířat a zvěře. Rady a zkušenosti s chovem a odchovem. Rady začátečníkům, výměna zkušeností s léčením nemocí. Zkrátka vše, co Vás napadne, když se někdo zeptá na Vaše zvířátko.
Pokud se zde sejde víc lidí od jednoho zvířete, založíme jim vlastní kategorii, stejně, jako to mají psi a kočky.
Odpovědět
Nightlily
pulec
pulec

Krmítka

Příspěvek od Nightlily »

Milí a drazí Zvířetníci!
Rok se s rokem sešel a zase už mám na parapetu plno peří a vřískotu.
A zase jsou tu nějací nováčci, kteří si u slunečnice nebo loje přisednou ke stálicím.

U nás se k dnešku krmí (někteří v čísle množném samozřejmě ;) ):
- sýkora koňadra (parus major)
- sýkora babka (parus palustris)
- sýkora modřinka (parus caeruleus) - po loňském předvoji je jich letos u nás už asi 8!
- vrabec domácí (passer domesticus)
- vrabec polní (passer montanus)
- zvonek zelený (carduelis chloris) - tahle bestie na krmítko nejde, potfora
- brhlík lesní (sitta europaea) - známý také jako Zorro :D
- kos černý (turdus merula) - vystupuje pod pseudonymem Márádjabka
- strakapoud velký (dendrocopos major) - kluci říkají, že má červené trenýrky
- žluna zelená (picus viridis)
- sojka obecná (garrulus glandarius)

Zajímalo by mě, jaké máte osazenstvo na svých krmítkách Vy? Jestli se liší kraj od kraje, nebo jestli máme za okny všichni stejné ptactvo?
Xerxová
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Xerxová »

kdysi jsem psala na toto téma článek na starého Neviditelného psa... Ještě jako Xerxes :wink:

Letos máme skóre (píšu každoročně na ledničku seznam návštěvníků zahrady):
Vrána šedivka, straka, sojka, hrdlička, kos, strakapoud, brhlík, dlask, zvonek, stehlík, pěnkava, vrabec, koňadra, modřinka, babka.
Jo a krahujec byl už opět úspěšný - jeden kos přímo pod budkou...

Určitě se objeví mlynaříci, střízlík, šoupálek, jíkavci, žluna, parukářka, červenka - ale ti letos ještě spatřeni nebyli.

No a každý rok nějaká ta zvláštnost či novinka - třeba králíček nebo brkoslav
Louk
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ

Příspěvek od Louk »

No, to se snadno přeptá... na osazenstvo. Ale každej jaksi není ptákolog. Se obávám, že i Kvilda už má lepší přehled :oops: .
Takže zatím můžu s určitou jistotou nahlásit sýkorky všeliké, pěnkavy, vrabce, kosáky. Stálým návštěvníkem je strakapoud, ale ten se, aspoň zatím, do krmítka nehrne.
Se polepším. Zatím horlivě listuju atlasem a fascinovaně zírám na jeden z nejlepších TV programů na světě, když už mám krmítko konečně přímo před oknem.
Ale, dámy znalé, mohly byste prosím povědět čím krmíte? Eh, a taky esli kdesi nemáte množstevní slevy? :lol: Se mi totiž zdá, že pořizovat hotové směsi není ono, hodně opeřenci přebírají. Slunečnici baští po metrákách. Lojové koule taky mizí před očima.
Xerxová
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Xerxová »

krmím hlavně slunečnicí. Vděčná pro všechny zrnožravé i hmyzožravé. Kosáci ocení rozkrojené jablíčko a housku na malé kostičky (ne strouhanku). Směsky nekupuj, stejně proso a oves skoro vždy zůstanou a zjara pod krmítkem vyraší...
Lojové koule je dobré (a levnější) nahradit kusem poctivého loje. Ocení nejen brhlíci, sýkorky, ale hlavně ten strakapoud.
Pro krahujce doporučuji dobře krmené kosáky a hrdličky :P
Louk
žabí princezna/princ
žabí princezna/princ

Příspěvek od Louk »

Jj, po prosu se ptactvo nebeské zrovna neutluče. Asi budu muset zjara založit slunečnicovou plantáž. Díky, panprésorko.
Jinak druhová pestrost ve Středohoří určitě je, tak se těším na objevy a vezmu si příklad a začnu poznamenávat. Hmm, dravců taky plno, ale úplně nejhorší je mrcha kočkovitá mouratá. Kam se hrabou krahujci, ti aspoň loví z hladu :( .
Zdena b.p.
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Zdena b.p. »

Od té doby, co mám Mínu, tak se bojím krmit. Ona je fakt lovec nejvyšší třídy. A to už je geront. Jenomže, když ta šelma přinese (a to ona přinese, přece se musí pochlubit) i 2x do týdne úlovek, tak se o ty ptíci bojím. To fakt radši sponzoruju krmítko u dcery v 7. patře. A to jsou úlovky, co tam lítají. Oni bydlí kousíček od borového lesa, tak je to mix.
Zdena bez psa
Beda
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

já mám letos poprvé krmítko - Karolíno díky :oops: - trochu jako kino pro holčičky :wink:

krmím podle rady černou slunečnicí, ale pravda, leze to do peněz, to jsem koukala... a lítají mi sem na to takové žlutozelené sýkorky (někdo řekl, prý koňadara) a ... no taky mi sem na to lítají holubi a já nevím co s nima!!!! :roll: :shock:
Obrázek
Zdena b.p.
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Zdena b.p. »

Nic, holuby přece krmíš pro drobné dravečky :D
Zdena bez psa
Apina
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Apina »

Když jsme u toho krmení. Máme momentálně k dispozici cca 3/4 kila hovězího loje a nevíme, co s ním. Na balkón v 5. patře v Praze to nepověsím, protože tady máme akorát holubya možná havrany, ostatní ptactvo je vzácné, ale mohla bych to odnést třeba do Stromovky, jen nevím v jaké formě je to pro ptáčky jedlé. Je třeba to nějak uškvařit, nebo co s tím?

Zatím nás napadlo, že máme známou, a ta má známé myslivce, kteřá by si s tím měli poradit. Prostě nám přijde škoda to vyhodit
Apina
Xerxová
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Xerxová »

Nic neškvař. Přivaž to na provaz a pověs na strom. Sýkorky a strakapoudi si s tím poradí. Jen za ostrého sluníčka z toho bude na zem kapat tuk... tak ne třeba nad lavičku.
RenataE
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od RenataE »

Beda píše:já mám letos poprvé krmítko - Karolíno díky :oops: - trochu jako kino pro holčičky :wink:

krmím podle rady černou slunečnicí, ale pravda, leze to do peněz, to jsem koukala... a lítají mi sem na to takové žlutozelené sýkorky (někdo řekl, prý koňadara) a ... no taky mi sem na to lítají holubi a já nevím co s nima!!!! :roll: :shock:
Zmenšit vstup do krmítka, aby se tam holub nevešel. Pokud je to např. klasický "domeček", tak pod stříšku přitlouct lajsničky.
ri
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od ri »

Nám tam zase leze strakapoud :-)
Jenže my máme nejhorší krmítko pod sluncem.
Visí totiž PROTI slunci a tak je naprosto nefotitelné :(

(na druhou stranu dát nelze jsou tam kočky )
Beda
žabí královna/král
žabí královna/král
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Renato, jaký lajsničky??? :uff: :ask: ... jojo, je to domeček :)
Obrázek
Apina
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od Apina »

Xerxová píše:Nic neškvař. Přivaž to na provaz a pověs na strom.
Díky, provedu.
Apina
RenataE
žabí královna/král
žabí královna/král

Příspěvek od RenataE »

Beda píše:Renato, jaký lajsničky??? :uff: :ask: ... jojo, je to domeček :)
Tenké ploché dřevěné lišty (představ si třeba dřevěné pravítko) nebo tam můžeš přivázat klacíky. Jde o to, zmenšit VÝŠKU vstupu.
Odpovědět