Králičí závitky

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :shock: :? 8) :lol: :-P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :?: :!: :idea: :arrow: :mrgreen: :super: :kiss: :haha: :heart: :broken_heart: :in_love: :uff: :grr: :nevim: :clap_hands: :usmev: :slunce: :no: :pche: :krik: :bang_head: :hammer: :flowers: :love: :argue: :hmm: :hops: :blob: :wave: :prosim: :doh: :chi: :wink2: :jazyk: :bzik: :ask: :yes: :oddech: :brecim: :blbej: :sad2: :thumb_up: :thumb_down:
Zobrazit další smajlíky

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Králičí závitky

Re: Králičí závitky

od sharka.68 » 01.07.2017 18:52:35 0

to s Bedinou dietou nejde dohromady :chi:

Re: Králičí závitky

od Karolína » 01.07.2017 18:24:32 0

S tím podřadným masem máš Aido pravdu, ale to bylo u nás.
Ve Francii např. líčka byla připravována na různé způsoby a opravdu toto maso měli za velmi kvalitní. I v různých starých kuchařkách jsou líčka považována za surovinu, ze které se vařily různé lahůdky.
Krom toho mi připadne, že líčka, jako opravdu houževnatá svalovina, se musí hooooodně dlouho tepelně upravovat, takže guláš z nich bych asi nedělala, na to je kližka fakt lepší. A jak jsem odpůrce papiňáku a mikrovlnky, tak příprava na plynu nebo elektrice mi připadá dost drahá.
Pro mne ale líčka vepřová i hovězí jsou mňamka.

Bedo klidně Tě na hovězí řízky pozvu až budu mít kde vařit. Sedneš do vlaku nebo na autobus, dojedeš cca hodinku do mého nového domova, můžeš tam i přespat, budeš mít i vlastní WC a koupelnu........... Já si pro Tebe k tomu nádraží dojedu a pak už můžeme klidně debužírovat. Konečně budu i vařit.

Re: Králičí závitky

od sharka.68 » 27.06.2017 5:21:09 0

Asi záleží,jak ho kdo ochutí a na jak silnej plátek je nakrájené...vemínko... ono je to jako s ledvinkama,drš´tkama...

Re: Králičí závitky

od Beda » 26.06.2017 17:21:15 0

vemeno je jediná věc v životě, kterou jsem opravdu vyplivla :oops: - v závodce, bylo to obalené jako řízek, tak jsem si řekla že to zkusím... no, tak ne :no: :bleh:

ale jsme v tématu králičí závitky!!!! :krik: :off-topic2:

Re: Králičí závitky

od IvaP » 26.06.2017 15:34:18 0

Inka píše:Mozek zraje u nás v mrazáku, ten můžeš odvézt či uvařit. Vemeno je s odpuštěním nechutné, ale proti gustu žádný dišputát.
Vemeno vařím psům, nevypadá a ani to nevoní moc pěkně.

Re: Králičí závitky

od IvaP » 26.06.2017 15:31:51 0

aida píše:Nebo do tzv. koňského ;-) (podle původní oborové normy totiž v tzv. koňském salámu nemusela být ani stopa koňského masa).
Jo, koňské maso může být do 100% nahrazeno hovězím...

Re: Králičí závitky

od Inka » 26.06.2017 13:34:51 0

Mozek zraje u nás v mrazáku, ten můžeš odvézt či uvařit. Vemeno je s odpuštěním nechutné, ale proti gustu žádný dišputát.

Re: Králičí závitky

od sharka.68 » 26.06.2017 13:27:46 0

Viď...já plíčky můžu..i smažený vemínko....a i mozeček mi chutnal....

Re: Králičí závitky

od Inka » 26.06.2017 13:25:31 0

Jojo, zrovna ta líčka se ořezávala do výroby. Jenom se těším, až někoho napadne takhle propagovat vemínko. Sakra, že se někomu nechce taky preferovat vepřový kořínek, já ty plíčky milovala.
Co se týče obliby masa, tak před třiceti lety člověk nesehnal játra, ocásky si řezníci brali jako deputát a měnili to s holkama z drůbeže. Svíčková byla jen pod pultem, vysoký roštěnec jen pro zvané

Re: Králičí závitky

od sharka.68 » 26.06.2017 5:21:27 0

proti líčkům a pupku nic nemám, máti, původně hospodská kuchařka z toho uměla skvělý věci.. aido, jak rychle vydělat? Evidentně to byl super tah,cenově to byl skok hodný skokana desetiletí,ne roku...a vaří to už "každej"..taky miluju kližku,pokud možno ještě s kostí a taky ji cenově zvedli,od chvíle,co všichni podle televize vařej ossobuco a ne jen z telecího ,ale i z hovězího. To říká i můj řezník..prej dostal i vynadáno,že si takový dobrůtky nechává jen pro sebe...(líčka)
V pátek jsem uvařila zadělávaný kachní žaludky a donesla je v sobotu v kastrůlku na ochutnání kamarádovi..no mlaskal,jak je to skvělý a fakt První republika? Hm, tak to je dobrota, co to jím? kachní žaludky..no ten pohled za to stál,málem je vrátil.... :wink2:

Re: Králičí závitky

od aida » 25.06.2017 20:10:00 0

Nebo do tzv. koňského ;-) (podle původní oborové normy totiž v tzv. koňském salámu nemusela být ani stopa koňského masa).

Re: Králičí závitky

od IvaP » 23.06.2017 18:21:33 0

JJ, Aido, to jsme se taky učili :wink: . Hovězí líčka se zpracovávala do hlavičkového salámu, to snad byl stejný hnus jako výrobní salám, ble.

Re: Králičí závitky

od aida » 23.06.2017 17:31:26 0

Hovězí řízek je dobrý, ale musí se umět udělat (dobré je trošku jej počesnekovat). No a ad ta líčka - to opravdu žádné kvalitní maso není, je to jedno z nejpodřadnějších a původně nejlevnějších. Dřív se to vyhazovalo (resp. dávalo do kafiny, tj. kafilerie), případně si z toho jatečtí něco v práci uvařili nebo vzali domů. To, že jsou líčka dnes tak populární, způsobili takoví ti "televizní kuchaři" (hlavně jeden z nich, nechci jmenovat), našli levnou surovinu, udělali kolem toho rozruch, navymýšleli si spoustu nepravdivých historek a začali jídla z líček draze prodávat ve svých podnicích, lidi začali po líčcích pátrat v obchodech, čímž zákonitě stoupla cena a najednou je z toho super delikatesní a velmi drahá surovina. Než se do mě pustíte, že povídám nesmysly, tak jen upozorním, že čerpám přímo od zdroje - jednak jsem v podstatě řeznice s diplomem a jednak jsem o tom mnohokrát debatovala se svými staršími a zkušenějšími kolegy (např. jeden z nich vzal naši profesi opravdu od píky - vyučil se řezníkem, pracoval na Zvonařce; pak si dodělal střední a nakonec i vysokou a odešel z jatek, kde strávil snad půlku profesního života do státní správy, ten řemeslu opravdu rozumí, s ním jsem to probírala nejvíc), ti se té dnešní situaci jen smějí. Identická situace jako s líčky je i ohledně dnes tak vychvalovaného pupku nebo tzv. veverky, ta už je odpad opravdový, ale snobi si ji rádi kupují a jak jim chutná.
P. S. Proti líčkům jako takovým nic nemám, vůbec nic, když se umí udělat, jsou dobrá (guláš je taky lepší z kližky než třeba z kýty, že jo), vadí mi ta předraženost a vymyšlené historky kolem.
P. P. S. Ale jakože jsem nic neřekla, ano? ;-)

Re: Králičí závitky

od Beda » 23.06.2017 14:44:05 0

hm, asi jsem hovězí řízek ještě nejedla - a určitě bych se bála, že to bude tuhé, naklepané nenaklepané... že bych se pozvala??? :wink2: :chi:

Re: Králičí závitky

od Karolína » 23.06.2017 13:23:17 0

No líčka jako guláš? Asi ano, ale bylo by mi líto kvalitního masíčka, ze kterého lze udělat spousta jiných lahůdek, na guláš bych volila levnější variantu masa.
A jedno, zda vepřová líčka nebo hovězí. Hovězí líčka miluju na červeném víně a s kořenovou zeleninou. Ale vynikající jsou také pokrájená na plátečky nebo drobné kousky a osmažená v těstíčku nebo v trojobalu. Vždy krájet proti vláknu masa. Lahůdka, doporučuji vyzkoušet.
Takhle vynikající jsou i smažené řízečky z hovězího masa. Musí být jemně naklepané, nepříliš vysoké maso, dobře uleželé.
Řízek z vepřového či kuřecího je klasika, z hovězího chutná úplně jinak!

Nahoru