od aida » 14.01.2019 9:48:24 0
Chuť humusu závisí především na chuti tahiny, ta je nejdůležitější. Dá se udělat i doma, ale je to docela pracné, lepší je kupovaná, ale dobrá. V nějakém tom orientálním obchodě Ti určitě poradí, jakou koupit, případně i dají ochutnat. Rozhodně nedoporučuju na tahině šetřit, takové ty lepší stojí kolem stovky i víc. A rozhodně nedoporučuju nějakou tahinu českou, vesměs nejsou vůbec dobré, bývají dost hořké.
Humus doma děláme úplně jednoduchý - rozmixovat (stačí i tyčákem) uvařenou cizrnu a podle potřeby přidat/přidávat trochu tekutiny, ve které se cizrna vařila, přiměřeně, od oka. Jinak přidáváme jen sůl, pepř, citronovou šťávu, česnek, tahinu a trochu olivového oleje, jinak nic, žádné jiné koření - to si lze přidat až pak (my nepřidáváme). Humus se má podávat rozetřený na placatém talíři, trochu politý olivovým olejem, k němu placatý chleba. Pro efekt a na ozdobu lze (ale jen mírně) posypat třeba sekanou koriandrovou natí, olivami nebo zrnky granátového jablka, co kdo má rád. Koření se podává zvlášť v samostatných mističkách, kdo chce, přidá si ještě olej.
P.S. Naši tahinu kupujeme v obchůdku na Solniční, značku z hlavy nevím (jsem v práci), stojí cca 120,- Kč, tu značku Ti můžu napsat až večer. Cizrnu tam kupujeme taky, kilo suché stojí taky zhruba kolem těch sto dvaceti korun.
P.P.S. Recept od Michala je tady:
http://www.nomadis.cz/rozinkyamandle/?p=49" onclick="window.open(this.href);return false;
Chuť humusu závisí především na chuti tahiny, ta je nejdůležitější. Dá se udělat i doma, ale je to docela pracné, lepší je kupovaná, ale dobrá. V nějakém tom orientálním obchodě Ti určitě poradí, jakou koupit, případně i dají ochutnat. Rozhodně nedoporučuju na tahině šetřit, takové ty lepší stojí kolem stovky i víc. A rozhodně nedoporučuju nějakou tahinu českou, vesměs nejsou vůbec dobré, bývají dost hořké.
Humus doma děláme úplně jednoduchý - rozmixovat (stačí i tyčákem) uvařenou cizrnu a podle potřeby přidat/přidávat trochu tekutiny, ve které se cizrna vařila, přiměřeně, od oka. Jinak přidáváme jen sůl, pepř, citronovou šťávu, česnek, tahinu a trochu olivového oleje, jinak nic, žádné jiné koření - to si lze přidat až pak (my nepřidáváme). Humus se má podávat rozetřený na placatém talíři, trochu politý olivovým olejem, k němu placatý chleba. Pro efekt a na ozdobu lze (ale jen mírně) posypat třeba sekanou koriandrovou natí, olivami nebo zrnky granátového jablka, co kdo má rád. Koření se podává zvlášť v samostatných mističkách, kdo chce, přidá si ještě olej.
P.S. Naši tahinu kupujeme v obchůdku na Solniční, značku z hlavy nevím (jsem v práci), stojí cca 120,- Kč, tu značku Ti můžu napsat až večer. Cizrnu tam kupujeme taky, kilo suché stojí taky zhruba kolem těch sto dvaceti korun.
P.P.S. Recept od Michala je tady: http://www.nomadis.cz/rozinkyamandle/?p=49" onclick="window.open(this.href);return false;